Нашкодити неможливо: як врятувати життя людині на вулиці

фото головна
фото з відкритих джерел

Чи не щодня у Львові трапляються випадки, коли на вулиці чи в громадському місці комусь стає зле. Першої медичної допомоги від перехожих зазвичай чекати марно – люди просто не знають що робити. Навчитися не так і складно.

Лише цього місяця у Львові буде проведено 9 курсів з надання першої допомоги. Але вони не користуються великою популярністю, розповідає, інструктор Європейської ради реанімації Іван Мигаль. Якщо медиків і військових цих навичок навчають централізовано, то решті потрібно самим зробити перший крок.

«Цивільних навчають за їхньою власною ініціативою. Такі курси знайти досить просто. Їх організовують двічі на тиждень і їх є декілька осередків. На цих курсах можуть навчити елементарних речей підтримки життя до приїзду швидкої допомоги. Те, чого зараз навчають в Україні, відповідає європейським рекомендаціям», – каже Іван Мигаль.

Викладачі на таких курсах не обов’язково повинні бути медичними працівниками. Курс від Європейської ради реанімації передбачає, що людина, яка сама пройшла курс і навчилася, потім може стати інструктором, викладати і розказувати іншим, як натискати на грудну клітку, як проводити штучну вентиляцію легень тощо.

Середньостатистичний львів’янин першої медичної допомоги надавати не вміє, з власного досвіду розповідає Ярослав Пилипець, в.о. генерального директора Центру екстренної медичної допомоги та медицини катастроф. На його думку, допомогти може цілеспрямована інформаційна кампанія: «Дуже мало людей, які би вміли і хотіли надати медичну допомогу. Вони не знають і бояться. Має бути пропагандистська кампанія. Проведення навчань, курси для надання допомоги для всіх охочих. Подекуди потрібно такі навчання проводити в примусовому порядку, наприклад, у торгового-розважальних центрах. Раніше у Львові вже проводились такі акції, але дуже мало. Бажання у людей є. Але тут мусять власники ТРЦ ініціювати такі навчання. Ми проводимо такі навчання серед медичних працівників і Львова і області».

Те, що першої допомоги не вміють надавати пересічні львів’яни – не найстрашніше, каже директорка департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак. Найгірше, що навіть медики не завжди вміють надавати допомогу.

«У такому сенсі, як це прийнято в європейських протоколах і підходах, не лише громадяни, а й медики не вміють надавати першу допомогу на вулиці. Цього навіть не навчають у медуніверситеті. Ця проблема починається з першого курсу. В будь-якому європейському університеті студент-першокурсник поки не здасть іспит, «надавши першу допомогу» манекену, зробивши штучну вентиляцію легень, далі навчання продовжувати не може.

А в нас часто-густо інтерн не має уявлення, як зараз працюють. Адже за останніх 10 років суттєво змінились підходи в наданні допомоги», – каже Ірина Микичак.

Аби зараз цю проблему якось вирішити, медики готові навчати всіх охочих. Проте це не так вже й просто, бо безкоштовно проводити навчання нема кому.

«Якщо відбуваються такі курси, то це проводять працівники медицини катастроф у свій позаробочий час, і це потрібно оплатити. Але найгірше те, що не існує самого механізму, як це зробити. Постанова про платні послуги дуже розмита», – зазначила в коментарі Ірина Микичак.

Іван Мигаль радить вчитися самим. А головне – не минати людини, яка потребує допомоги, а допомагати їй.

«Нашкодити своєю допомогою практично неможливо, бо якщо вже в людини зупинилось серце, то гірше вже не буде. Тому найбільша шкода – не надавати допомоги зовсім. А якщо зробити щось правильно, а щось неправильно, то все одно людина буде мати більші шанси вижити, аніж тоді, коли не отримає жодної допомоги. Це йдеться про раптову зупинку кровообігу», – пояснює Іван Мигаль.

Лікар дає декілька практичних порад, як себе поводити при найчастіших проблемах на вулиці.

Травма

Якщо людина отримала травму, то її (якщо в свідомості і дихає) краще залишити на місці. Виняток – якщо є очевидна загроза для потерпілого і його потрібно евакуювати. Для прикладу – машина горить і його треба витягнути. Тоді потерпілий може отримати інші додаткові травми, але він хоча б не згорить.

Якщо нема таких обставин, через які людину треба евакуйовувати з місця події, її краще залишити на місці. Також при травмах потрібно зупинити зовнішні кровотечі – ті, які видно.

На воді

Типова помилка, каже лікар, перехилити через коліно і вибивати воду. Насправді треба натискати грудну клітку, а перед тим зробити 5 рятувальних вдихів.

«Існує багато міфів. Колись людину, яка втопилася, перехиляли через коліно, а треба натискати грудну клітку, а перед тим зробити 5 рятувальних вдихів. Перекидування через коліно і вибивання води в сучасних рекомендаціях не прописане. Ми кілька разів були змушені пояснити, що робимо все, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я, і робити треба саме так», – продовжує лікар.

Переохолодження

Аби вберегтись від гіпотермії, треба тепло вдягатись. А якщо вже на вулиці ви побачите замерзлого, найбільша загроза не в обмороженні кінцівок, хоча й це погано; найгірше – повне замерзання тіла, загрозливий для життя стан. Пацієнта треба доставити до лікарні, де його будуть зігрівати спеціальними для того методами. А чекаючи на швидку допомогу, за можливості перевести в тепле приміщення, або вкрити термоковдрою.

Ще одна проблема, яка зупиняє людей від надання першої допомоги – страх нашкодити. Медики кажуть, що для цього в Україні потрібно прийняти відповідний закон, як це є у всьому світі. І такий законопроект був. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення надання першої допомоги» подали на розгляд в грудні минулого року.

У законі йшлося про те, що особа, яка при наданні першої допомоги людині у невідкладному стані спричинила їй середнє, тяжке тілесне ушкодження або смерть, звільняється від кримінальної відповідальності за таке діяння, якщо його вчинення не охоплювалося умислом або злочинною самовпевненістю такої особи.

«У більшості розвинутих країн є розроблені законопроекти, що коли людина хоче комусь допомогти, то вона захищається законом під так званою назвою «Доброго самаритянина». Якщо навіть ця людина зробила якусь шкоду своєю допомогою, все одно його не може бути за це покарано. Він це робив з добрих мотивів і хотів допомогти», – розповідає Мигаль.

Але після виборів до парламенту, в серпні цього року законопроект відкликали.

Тому зазвичай люди на вулиці не допомагають, а, викликавши швидку допомогу, вмивають руки. Для прикладу, дуже часто так трапляється з п’яними. Хоча інструктор Європейської ради реанімації Іван Мигаль каже, що на перший погляд визначити  п’яна людина чи їй стало зле з інших причин не завжди вдається, а потрібно додаткові обстеження.

«Поки людина не потрапить у медзаклад і йому не зроблять комп’ютерну томографію головного мозку, неможливо достеменно сказати є порушення чи ні. Зовні відрізнити людину, яка просто напилася, від тої, яка має порушення мозкового кровообігу пересічний перехожий не завжди зможе», – наголошує Іван Мигаль.

Ірина Микичак також називає ситуацію з п’яними на вулиці проблемною: «Біда, що можуть бути випадки, коли інсульт, а сприймають, що людина п’яна. Також існує думка в середовищі медиків, якщо п’яний, то не варто їхати до такого на виклик, а це також велика біда»

Однак в.о директора Центру медицини катастроф Ярослав Пилипець наголошує, що є різні випадки і швидку допомогу викликають інколи навіть не до п’яних, а до трохи напідпитку.

«Такі випадки є і їх дуже багато, коли просто чоловік випив, не розрахував свої сили і сідає на вулиці відпочити. Наші люди замість того, щоби прийти й запитати, що з ним, відразу викликають швидку. Ми приїжджаємо, а він категорично відмовляється десь їхати. Аргументують часто це тим, що свій громадянський обов’язок виконав. А далі ми маємо втручатись. Але як ми можемо втрутитись, як він п’яний і їхати не хоче. Тим часом, поки ведуть профілактичні розмови з п’яницею, справді хворий чекає допомоги», – зазначив Ярослав Пилипець.

Коли відбудуть курси з надання першої медичної допомоги у Львові:

  • 07.12 - Спецкурс: Перша допомога при ДТП.
  • 07.12 - Базовий курс: Перша домедична допомога.
  • 08.12 - Базова підтримка життя (BLS) від Європейської ради реанімації (ERC).
  • 10-12.12 - Базовий курс: Перша домедична допомога. Вечірній
  • 14.12 - SUPER - Я. Для найменших.
  • 14-15.12 - Розширений курс: Перша допомога в екстремальних ситуаціях.
  • 15.12 - Невідкладні стани в стоматології. Немає місць.
  • 21.12 - Спецкурс: Перша домедична допомога дітям.
  • 26.01 - Невідкладні стани в стоматології.

Довідка

Статистика в Україні:

  • 50 тисяч – саме стільки українців щорічно можна врятувати за умови своєчасного надання домедичної допомоги.
  • Понад 50% смертей в наслідок серцево-судинної патології настає поза межами лікарень.
  • 80% – шанс на виживання при зупинці серця, якщо домедична допомога буде надана на 1-й хвилині.
  • Понад 5% – шанс на виживання при зупинці серця, якщо домедична допомога буде надана на 10 хв.
  • 25-30% людських життів можна врятувати, якщо після отримання важких травм одразу надати постраждалому протишокову допомогу.
  • 40% постраждалих у ДТП не доживають до приїзду швидкої через ненадання їм домедичної допомоги.
  • 82% громадян вважають, що не готові надати домедичну допомогу з причини відсутності необхідних знань та навичок.
  • 68% громадян вважають, що не готові надати домедичну допомогу з причини боязні нашкодити постраждалому.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: