Віче «Червоні лінії»: як у Києві опозиція протестувала перед зустріччю Зеленського з Путіним

photo5433770603611008365

У неділю, 8 грудня, на Майдані Незалежності люди зібралися на Всеукраїнське віче «Червоні лінії для Зеленського».

Подія присвячена поїздці президента Володимира Зеленського до Парижа для участі у «нормандській зустрічі».

Ініціаторами виступили партії «Європейська Солідарність», «Батьківщина» та «Голос». Також приєдналися ВО «Свобода» та «Демократична сокира».

Мета зібрання — напередодні «нормандської зустрічі» нагадати президенту Володимиру Зеленському про неможливість компромісу з Росією.

Читайте також: «Не здати Україну»: тисячі львів’ян вийшли на мітинг напередодні зустрічі Зеленського й Путіна (фоторепортаж)

У понеділок, 9 грудня, в Парижі відбудеться саміт «нормандської четвірки» за участі лідерів Франції, Німеччини, Росії та України. Також очікується двостороння зустріч президентів України та Росії.

П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що акція «Червоні лінії» об’єднала патріотичні сили у парламенті та поза ним, світове українство і громадянське суспільство всередині країни.

«Я дякую всім небайдужим. Десятки тисяч людей по всій Україні демонструють солідарність. А ще я дякую закордонному українству, яке по всьому світу, в тому числі у Парижі проводить акції на підтримку України. Це сьогодні те, чого Україна потребує – вашої небайдужості».

Раніше Юлія Тимошенко також закликала президента не перетинати «червоні лінії», проте прямих закликів виходити на віче від неї не було.

На віче було видно партійні прапори - найбільше від «Свободи» та «ЄС». Протест відбувся спокійно.

Ще у вівторок три опозиційні фракції парламенту - ЄС, «Голос» та «Батьківщина» оприлюднили спільну заяву щодо «червоних ліній», які не має перетнути Володимир Зеленський.

У цій заяві було п'ять головних «червоних ліній»:

  • жодних компромісів щодо унітарної держави і ніякої федералізації
  • жодних компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу
  • жодних політичний дій, зокрема, виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виконання умов безпеки і деокупації. Зокрема, виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, встановлення контролю над державним кордоном
  • жодних компромісів щодо деокупації та повернення Криму в Україну
  • жодного припинення міжнародних судових процесів проти Росії.

Очікується, що під час саміту у Парижі підпишуть заздалегідь узгоджене комюніке.

Крім того, лідери заявлять, що очікують обміну «всіх на всіх». Українська сторона хоче почати цей процес ще до Нового року.

Також вони підтримають відкритий доступ до територій так званих «ЛНР/ДНР» для гуманітарних міжнародних організацій, таких як «Червоний хрест».

Планують вказати, що розведення в Станиці Луганській, Золотому і Петрівському відкриває шлях для розведення на інших ділянках.

У неділю прихильники президента запустили флешмоб у соціальних мережах «Підтримую президента - підтримую Україну», в якому люди висловлюють підтримку Володимиру Зеленському і запевняють, що червоних ліній той не перетне.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: