Свято наближається: у Львівському парку культури крадуть ялинки

78349143_536739200209402_3737541628299051008_n

Працівники парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького відзначають, що дерева крадуть увесь рік, однак перед святами розмір крадіжок набуває жахаючих масштабів.

«Крадіїв не зупиняють навіть камери відеоспостереження, – ділиться з ІА Дивись.info працівниця парку Ірина Вовк. – Для парку пошкодження декількох дерев – це вже біда, бо то ж не ліс. А тут з десяток вирубок».

Боротися із зловмисниками думали в радикальний спосіб.

«Розглядали такий варіант, як обробка дерев хімікатами, що мають різкий неприємний запах, - розповідає директор парку Олександр Молодий. – У такий спосіб ми хотіли провчити несвідомих мешканців, адже сморід має вивільнитися тільки після того, як крадії розмістять ялинки у своїх будинках. Але зараз вагаємося: якщо в будинках злодіїв є діти, то вони постраждають від токсичного запаху, а ми не ставимо собі на меті зашкодити невинним, хай їх батьки і поводяться нерозумно.

Не кожен рубає ялинку до пенька. Можуть спиляти до середини стовбура. А деревце залишається на погибель. Торік напередодні свят налічили 12 зрубаних дерев. Серед них і ялинки, й модрини, і ялівці».

До правоохоронців працівники парку не звертаються, бо не сподіваються на вдалий результат.

«Всі крадіжки переважно трапляються уночі. Є записи з камер відеоспостереження, та облич розгледіти не вдається, а номерні знаки автомобілів у поле огляду камер не потрапляють. Є тільки два способи впоратися з цією проблемою: обнести парк площею 26 га високим парком або підвищити рівень самосвідомості громадян, навчити, що такою поведінкою вони шкодять самі собі», – підсумовує Олександр Молодий.

Події у Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького у Львові – не поодинокий випадок крадіжок дерев. У п'ятницю, 6 грудня, у Дрогобицькому природно-заповідному «Парку ім. Б. Хмельницького» виявили незаконну зрізку 98 дерев. Серед них дуб звичайний і дуб червоний, ялиця, граб, ясен та клен-явір. Загальна сума завданих збитків становить 736 991 грн.

За законом, за незаконну вирубку дерев зловмисник має сплатити штраф від 510 – до 1020 грн. А якщо дерево рубав посадовець – сума штрафу зростає в рази: від 2550 – до 5100 грн. Сума штрафу приблизно рівна вартості ялинки на легальному базарі. Тому не дивно, що крадіїв не лякають ані штрафи, ані відеокамери.

Як зазначає очільник Жовківського лісгоспу Степан Сохнацький, ліс – не комора. А тому прослідкувати за кожним зрубом – завдання не під силу лісникам. Однак покращити ситуацію можна, переконаний пан Сохнацький. Для цього потрібно посилити адміністративну відповідальність і більше докластися до роз'яснювальної роботи.

«Щороку зростає асортимент ялинок у горщиках, – розповідає очільник лісгоспу. – Таку новорічну красуню можна висадити біля будинку і вона тішитиме око ще довго. Мешканці квартир також можуть придбати ялинку у горщику. В теплі їй можна знаходитися упродовж п'яти днів, а після – поставити у холодне місце, наприклад, на балкон. Навесні висадити на дачі, земельній ділянці або у парку».

У Львові придбати живу ялинку можна з 18 грудня. Цьогоріч у місті діятиме 25 точок легального продажу. З'ясувати, де придбати новорічну красуню зручніше саме вам, можна за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: