Зрада чи перемога: що пишуть українські політики про «нормандську зустріч»

фото зеленський

Вчора, 9 грудня, у Парижі відбулись довгоочікувані переговори у «нормандському форматі». За підсумками перемовин політики заявили, що нова «нормандська зустріч» відбудеться протягом чотирьох місяців.

Також впреше зустрілись віч-на-віч президент України Володимир Зеленський і президент країни-агресора – Володимир Путін.

Лідери країн «нормандської четвірки» Меркель, Макрон, Путін і Зеленський підписали комюніке за результатами переговорів.

Найголовніші домовленості – це обмін полоненими та припинення вогню на Донбасі до кінця року.

Оскільки конкретики після зустрічі прозвучало небагато, то українські політики та експолітики сперечаються, що ж це дасть для України в подальшому і оцінки зустрічі відповідно також дуже різняться.

Серед тих, хто негативно оцінив «нормандську зустріч» – ексміністр інфраструктури Володимир Омелян. В дописі у соцмережі він припускає, що ситуація в підвішеному стані.

«Щодо підсумків засідання Нормандського формату.

Путін отримав те, що він хотів. На поступки не пішов, виведення російських військ і повернення загарбаних територій навіть не очікується. Ситуацію підвішено. Зате після цієї зустрічі він знову повернувся на міжнародну арену. Статус терориста №1 змінено на образ просто дідуся з поганою репутацією, який стоїть на чолі великої держави.

Кейс України закрито, ми ж «домовилися домовлятися». А те що «пострілюють», гинуть українці щодня (в день переговорів внаслідок російського обстрілу загинули ще троє українських вояків) – ще «треба розібратися, хто там насправді стріляє».

Екснардеп і лідер партії радикалів Олег Ляшко також резюмує зустріч як програш.

«Головний підсумок Паризького саміту – Україна, на жаль, програла! Треба бути або сліпим, або дурним, або ворогом України, щоби цього не бачити!

Зараз нас усіх намагаються переконати, що у Парижі ні про що суттєве, крім обміну полонених, не домовилися. Завдання дипломатії у тому і полягає, щоби ніхто з громадян не розумів, про що насправді домовилися політики.

Прочитайте уважно комюніке Паризького саміту, розділ 2, «Заходи з імплементації політичних положень Мінських угод». Від імені України Зеленський зобов’язався провести вибори на окупованому Донбасі за «формулою Штайнмайєра» і прийняти на постійній основі закон про особливий статус для Донбасу. Все це – до виведення російських військ з Донбасу і відновлення нашого контролю за кордоном.

Вибори за «формулою Штайнмайєра» – це легалізація влади російських бойовиків!

Постійно чинний закон про особливий статус для Донбасу – це легалізація російської окупації нашої території за планом Путіна! Лише патріотична позиція і застереження найкращих українців втримала владу від повної здачі національних інтересів України. Тому попереду важка боротьба за майбутнє України!» – написав Ляшко.

Чинна нардепка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко заявила, що президент РФ Володимир Путін погодився на зустріч у «нормандському форматі» через потребу врегулювати з Україною питання транзиту газу.

«Росії не вистачило кілька місяців добудувати «Північний потік-2» і їй конче необхідні ці кілька місяців мати транзит через Україну. Потім тема транзиту стане ще однією темою шантажу Києва. А зараз саме газові питання, а не Донбас були вирішальними для Путіна, коли він погодився на зустріч», – зауважила Ірина Геращенко.

Прогнозовано добре відгукуються про переговори соратники партії «Слуга народу». Один з чинних нардепів Олександр Ткаченко сказав:

«Про зустрічі в Парижі. Тональність розмови інша. Так можна все ж таки і домовитись. І про мир, і про повернення територій. При цьому зрада відміняється. Зате відкриваються нові можливості: обміну полоненими, припинення вогню, певного перегляду Мінських домовленостей. І що важливо, ніхто ніяких обіцянок від імені України, за які доведеться розплачуватися життями - не давав. І родзинка. Домовлятися з тими, хто виїхав з окупованого Донбасу в Україну», – написав Ткаченко.

Несподівано схвально стосовно перемовин відгукнувся експрем’єр України Володимир Гройсман.

«Домовленості про обмін полоненими, про припинення вогню і продовження міжнародної взаємодії – обнадійливі результати. Дуже важливо, що Україна не виглядала в Парижі слабкою. Але на шляху до миру ще багато дуже непростих рішень. І цей шлях до миру, того миру, який ми хочемо, буде успішним, якщо єдність навколо інтересів України стоятиме вище політичних розбіжностей та інтриг».

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Іллія Куса каже, що зради не сталось, як про це говорили напередодні багато політиків і громадськість:

«Напевно, Україну не зрадили за ніч. Немає зради. Ми підписали тимчасове повідомлення про тактичні рішення гуманітарної природи, включаючи обмін полоненими та розведення. Домовились про переговори. Буде ще кілька зустрічей, як я розумію, найближча – у Берліні. (...)

Зараз почнеться довга гра – типова для росіян, коли через багато переговорів, зустрічей та різних маневрів будуть штовхати та заохочувати до правильному пункту, використовуючи різні методики дипломатичної, політичної, торгівлі та економічної природи.

100-метровку ми пробігли нормально. Тепер треба готуватися до перемовного марафону. Бажано підготувати власне бачення ситуації на Донбасі, стратегію реінтеграції (якщо цей шлях обраний) і розвиток місцевої нової (не відновлення старої) економіки та інфраструктури.

Ну, або скористатися перервою і вийти на замороження ситуації та збереження статусу кво на кілька років, не форсуючи цього питання, посилаючись на нездатність домовитися та полярність позицій РФ та України».

Заступник міністра внутрішніх справ і екснардеп від «Народного фронту» Антон Геращенко коротко висловився про зустріч:

«Федералізації не буде! Уступок території – не буде! Крим – це Україна! Президент України Володимир Зеленський! Я не шкодую, що я і моя сім’я віддала свій голос на виборах!» – написав Геращенко у Twitter.

Є й такі, які нейтрально сприймають зустріч лідерів чотирьох країн. Колишній міністр закордонних справ за часів Ющенка Володимир Огризко:

«Схоже, що Зеленський зрозумів, що з Путіним домовитися неможливо. Це найголовніший результат зустрічі, як на мене. Ну, надто вже тупо Москва повторює свої безглузді мантри. І жодні наступні 4 місяці не допоможуть. Дуже добре було б, щоб в української влади зникли останні ілюзії».

Чинний народний депутат від партії «Голос» Святослав Вакарчук радий і тому, що хоча б домовились про обмін заручників. Про це він написав два твіти:

«Ми всі озвучили Президенту червоні лінії. Він озвучив їх на пресконференції. Путін не звернув на них жодної уваги. Це сухий залишок Нормандії».

«Добре, що домовились про обмін заручників. І про припинення вогню. Це єдине, що зараз матиме значення. Подивимось, як ці домовленості будуть виконані».

Міністр закордонних справ при президентові Порошенку Павло Клімкін радить вникати в питання, що обговорили:

«Не знаю, Нормандія це ще більше про Донбас чи вже більше про газ та все інше. Схоже, що 50 на 50. Дуже не раджу зв'язувати ці питання – погано закінчиться».

Політик і ексдепутат Борислав Береза також каже, що вчора досягнули ненайгіршого варіанту:

«Коротко про головне. Судячи з результатів пресконференції нормандської четвірки, я був правий, що зустріч буде ні про що. Перший сценарій, який я передбачав. Це не найгірший варіант. І зради немає. А в казковий я не вірив відразу. Путін все ще має своє бачення, яке принципово відрізняється від наших інтересів. Тут немає нічого нового. Ось чому я не вірив і не вірю в швидкий мир на умовах вигідних для України і в швидке повне припинення вогню підконтрольними Кремлю силами. У них є інші цілі.

Єдиним досягнення можна вважати обмін всіх на всіх, якщо його вдасться провести. Українці повинні повернутися додому».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: