Консул Польщі у Львові прокоментувала скандальний інцидент з перейменуванням вулиці у Перемишлі 

2019-12-11 18.16.10 city-adm.lviv.ua 5726b81b8428

Новопризначений Генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч заявила, що рішення міськради Перемишля про перейменування назви вулиці єпископа Йосафата Коциловського є для неї незрозумілим.

Про це пані консул сказала під час зустріч з міським головою Львова Андрієм Садовим, передає прес-служба Львівської міськради.

«Я особисто не розумію, для чого це. Але скажу, що таким є вибір не всіх поляків, а лише окремої категорії», — сказала вона.

Нагадаємо, 28 листопада депутати міської ради Перемишля ліквідували назву вулиці єпископа Йосафата Коциловського, приєднавши її до прилеглої вулиці греко-католицького єпископа Івана Снігурського.

Таке рішення обурило українську громаду у Перемишлі. Посольство України у Польщі ту Польщі назвало «поспішним і необачним» рішення міської ради Перемишля.

Андрій Садовий попередньо скерував листа до президента міста Перемишль, із вимогою повернути в місті назву вулиці Йосафата Коциловського — новомученика за католицьку віру, єпископа Перемишльської єпархії УГКЦ.

Вулиця блаженного Йосафата Коциловського у Перемишлі була завдовжки до 70 метрів і на ній розташовувалась курія Перемишльсько-Варшавської єпархії УГКЦ. На честь єпископа її назвали у 2013 році.

Йосафат Коциловський (1876-1947) – священник, доктор філософії і теології, єпископ Перемишльської єпархії УГКЦ (1917-1947). Після Другої світової війни він був двічі заарештований польською комуністичною владою і примусово переданий радянській владі у 1946 році. У 1947 році помер у таборі біля Києва, зазнавши перед тим знущань. У 2001 році за участі папи Івана Павла ІІ у Ватикані відбулося проголошення декрету мучеництва Йосафата Коциловського і визнання його блаженним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: