На площі перед Оперним встановили різдвяну ялинку (фото)

IMG_1274

Сьогодні у Львові зрубали ялинку, яка отримає статус головної в місті. Висота – 17,5 метрів і це дещо менше, ніж зазвичай. Зрубали новорічне деревце на території колишнього заводу «Кінескоп». Встановили її традиційно на площі перед оперним театром С. Крушельницької. Таким чином 100 тисяч гривень, закладені в бюджеті, підуть лише на прикрашання дерева.

У Львові встановили головну різдвяну ялинку. Якими були її попередниці і скільки коштували.

Сьогодні у Львові зрубали ялинку, яка отримає статус головної в місті. Висота – 17,5 метрів і це дещо менше, ніж зазвичай. Зрубали новорічне деревце на території колишнього заводу «Кінескоп». Встановили її традиційно на площі перед Оперним театром С. Крушельницької. Таким чином 100 тисяч гривень, закладені в бюджеті, підуть лише на прикрашання дерева.

Цьогоріч ялинка голуба, іграшки майже не будуть використовувати, в основному акцент спрямовано на ілюмінацію.

Ялинка на Сихові обійдеться платникам податків ще дорожче (160 тис. грн.). Якщо у минулі роки гілля прикрашали гігантські кульки, виготовлені на Львівському склодзеркальному заводі, та знамениті яворівські дерев’яні забавки, то тепер концепцію змінили. Головну різдвяну ялинку Львова обіцяють прикрасити в європейському стилі, з невеликою кількістю іграшок, але з сотнями метрів електрогірлянд.

Скажімо, торік головну різдвяну ялинку Львова прикрашали в жовтих тонах, не шкодуючи ілюмінації. Бюджет цієї краси перевищив чверть мільйона гривень (258 тис.). Щоправда, за саме дерево платити також не довелося. Його львів’янам подарували мешканці села Буда, що на Яворівщині.

Загалом Львів три роки поспіль не платить за головну ялинку. Вперше це сталося в грудні 2017 року. Тоді дерево в центр міста привезли із Брюховичів. Тамтешня мешканка пані Люба звернулася з проханням зрізати ялинку, яка розрослася біля її помешкання і стала заважати. За такий подарунок Львову міський голова символічно віддячив пам’ятною монетою із зображенням короля Данила. Іграшки виготовляли з дерева, а розмальовували діти з художніх шкіл і гуртків міста.

До того чотири роки поспіль ялинку привозили із Дрогобицького лісництва, переважно з околиць Східниці. Обирали з кількох варіантів ще влітку. Коштувало екологічно чисте і заряджене карпатським повітрям дерево, скажімо, 2016 року 4,5 тис. гривень разом із транспортуванням. Однак разом із транспортуванням, монтажем і прикрашанням вартість сягнула 116 тис. гривень.

Щодо прикрас, то багатою на новинки видалася зима 2015/16. У школі ім. О. Новаківського виготовили нові дерев’яні іграшки, багато прикрас придбали коштом спонсорів, а 400 зірочок, ялинок та пташок львівські комунальники розфарбували в синьо-жовті кольори. Цікаво, що іграшки з головної різдвяної ялинки Львова багаторазового використання. Тому вони висять на ялинці і в наступні роки, оновлення відбувається поступово.

Так упродовж кількох років львів’яни милувалися роботами народних майстрів Остапа Сойки та Оксани Когут, які в 2012 році виготовили для львівської ялинки 200 автентичних прикрас. До слова, на той час вартість різдвяної красуні ледь перевищувала 55 тис. гривень.

За рік до того львівську ялинку прикрасив ангелик з Ватикану. Львівщина ж у 2011 році відправила Папському престолу більше сорока ялинок. І це вперше за всю історію встановлення різдвяного дерева у Ватикані головну ялинку подарувала пострадянська держава.

Урочисте відкриття головної ялинки Львова традиційно відбудеться на свято Миколая, 19 грудня, о 18.00 за участю міського голови Андрія Садового і музичних колективів. Перед засвіченням новорічної ялинки відбудеться урочисте передання пластунами Вифлеємського вогню миру громаді міста. Також відбудеться концерт на якому виступить Соломія Чубай та львівський гурт «Джалапіта».

Тим часом депутати вже порахували, в скільки обійдуться ялинки наступного року. У бюджеті Львова на 2020 рік на встановлення двох новорічних ялинок (на проспекті Свободи та Сихові) заклали 300 тис гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: