У Львові озвучили пропозиції щодо земельної реформи

_1576061707_613x321.83028630562_3_0

Земельну реформу обговорили під час селекторної наради з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

На нараду, яка відбувалася у департаменті агропромислового розвитку ЛОДА, прийшли представники об’єднаних територіальних громад, фермерські господарства, ГУ Держгеокадастру у Львівській області, ГТУ юстиції у Львівській області, Асоціації фермерів та приватних землевласників Львівської області, Львівської дорадчої служби, львівської аграрної палати.

До Закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення Львівщина пропонує включити наступні норми:

Набувати право власності на ділянки сільськогосподарського призначення можуть громадяни України, що проживають не менше 5 років на території ОТГ або на відстані не більше 50 км від земельної ділянки-об’єкту купівлі, працюють у сільськогосподарському виробництві або мають відповідні освіту. Також, згідно з напрацьованими пропозиціями, набувачами земельних ділянок можуть бути ОТГ та держава.

Крім цього, пропонується, щоб сукупна площа земельних ділянок, що перебуває у власності громадянина, не перевищувала 300 га. Придбані ділянки забороняється відчужувати третім особам в термін 10 років, окрім непередбачуваних обставин, таких як хвороба покупця. В такому випадку придбану ділянку можна відчужувати лише шляхом дарування близьким родичам, які теж не матимуть права її відчужувати 10 років.

Також згідно з пропозиціями, придбані ділянки не підлягають поділу та зміні цільового призначення. Іноземці та особи без громадянства, що набули земельні ділянки в порядку спадкування, але не здійснили їх відчуження впродовж року, втрачають право власності на такі ділянки.

Також пропонується передбачити у Конституції, що основою аграрного устрою України є сімейне фермерство, створити сприятливі умови для кредитування фермерів – під 1,5%, створити програми підтримки розвитку фермерських господарств.

«Сьогодні обговорюємо актуальні питання земельної реформи. Це не один законопроєкт, а ціла комплексна програма. Питань є багато: є позиції, які опрацювала громадськість Львівщини, яка займається напрямком АПК – їх ми ще два місяці тому надіслали в Офіс Президента і в Кабмін, низка із цих пропозицій були враховані. Основне питання, яке на сьогодні турбує наших аграріїв – це концентрація земель «в одних руках» – ця позиція відома усім. Крім того, є ще одне побажання від Львівщини – це те, що мешканці, які не менше п’яти років проживають у конкретній об’єднаній територіальній громаді області, мали право викупу земельних ділянок у радіусі 50-ти кілометрів для того, аби розвивати саме сімейні фермерські господарства, аби землею могли користуватись саме вони, а не великі агрохолдинги. Кожна громада повинна на власний розсуд користуватися своєю власністю, у тому числі і земельною, із максимальною вигодою для розвитку своєї території, для місцевого бюджету. Як тільки завершаться обговорення у всіх областях і усі пропозиції будуть сформовані, за результатами цих форумів буде напрацьована позиція міністерства, яку передадуть у Верховну Раду для того, аби при прийнятті закону усі пропозиції були враховані», – розповів під час наради перший заступник голови ЛОДА Василь Лозинський.

Загалом під час наради обговорили такі питання, як кроки уряду для забезпечення малим та середнім фермерам доступу до фінансування, забезпечення справедливого розподілу державної підтримки серед агровиробників, боротьба з рейдерством як передумова ефективного розвитку земельних відносин, передання ОТГ функції з управління землями, захист прав власників паїв.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: