Мінекономіки не виключає тимчасового послаблення гривні

Ukrainian Hryvnia Currency

У першому кварталі 2020 року інфляційні процеси в Україні відбуватимуться під впливом сезонного подорожчання продуктів харчування, а також можливого тимчасового послаблення гривні.

Про це йдеться в інформаційному матеріалі «Інфляція у листопаді 2019 року», підготовленому департаментом стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

«Очікування: до кінця 2019 р. очікується нижчий рівень інфляції ніж прогнозувалося через суттєве зміцнення обмінного курсу. Упродовж І кв. 2020 р. формування інфляційного тренду відбуватиметься, в першу чергу, під впливом сезонності на продовольчому ринку, а також можливого тимчасового послаблення гривні», - зазначають у департаменті.

Аналітики нагадали, що листопаді інфляція неочікувано суттєво уповільнилась до 0,1% (після 0,7 % у жовтні), «що є найнижчим значенням у листопаді починаючи з 2013 р.» Ціновий тиск знижували сезонне насичення продовольчого ринку та реалізація ефекту від ревальвації гривні; ці фактори компенсували зростання ціни на газ для населення.

За інформацією Мінекономіки, лише упродовж листопада середньомісячний обмінний курс гривні до долара США зміцнився на 1,8 % (з початку 2019 року – на 12,3%), що створювало дефляційний вплив на внутрішні ціни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: