Сьогодні Андрія Первозванного. Ким був апостол і чому його в Україні шанують по-особливому

андрій первозваннний

Сьогодні, 13 грудня, віряни відзначають свято Андрія Первозванного. Святий Андрій — найперший апостол, який став послідовником Христа, тому його назвали «Первозванним». 

Андрій — у християнстві один із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Перший єпископ Візантійський. Згадується у Новому Заповіті. Народився у Віфсаїді в Сирії. Первісне єврейське ім'я невідоме.

Він вважається особливим апостолом для України, а також першим благовісником Євангелія Христового на наших землях.

Коли після сходження Святого Духа апостоли кидали жереб, вирішуючи, куди кому йти проповідувати Христову віру, йому випала Скіфія, тобто землі сучасної України. Про благовіст апостола свідчать такі давні християнські письменники, як Іполіт Римський (III ст), церковний історик Євсевій Кесарійський (IV ст) та ін.

У стародавньому літописі «Повість минулих літ» розповідається про подорож Андрія по українських землях:

«Дніпро впадає у Понтійське море; море це звуть Руським. Уздовж його берегів навчав, як кажуть, святий Андрій, брат Петра. Коли Андрій навчав у Синопі і прийшов до Корсуня, він довідався, що від Корсуня недалеко гирло Дніпрове. І прибув він до гирла Дніпрового, а звідти вирушив угору по Дніпру. І сталося, що він прибув і зупинився під горами на березі. А ранком, вставши, промовив він до учнів, що були з ним: «Бачите ви гори ці? На горах цих засяє благодать Божа, буде місто велике і багато церков здвигне тут Бог». І піднявся він на гори ці, благословив їх, помолився Богу і зійшов з гори цієї, де пізніше виріс Київ.»

Андрія Первозванного вважають основоположником церкви в Україні.

Київський собор 1621 року, у часи відродження Української Православної Церкви після Унії, ствердив апостольське походження християнства на українських землях. У соборній постанові сказано: Святий Апостол Андрій — перший архієпископ Константинопольський, патріарх Вселенський і Апостол Український.

Наприкінці своєї подорожі апостол з берегів Понту через Пропонтиду перейшов до Фракії, а потім до Греції. Вірний своєму імені, що грецькою означає «мужність», Андрій прийняв муки ради Христа. У місті Патри він був розіп'ятий при римському імператорі Нероні у 77 році за наказом проконсула Егея (Егеата) на Х-подібному андріївському хресті.

З того часу андріївський хрест – популярний символ у геральдиці. Зокрема він є на прапорі Великобританії, Шотландії, Ямайки. Також широко використовується у прапорах військово-морських флотів. Для символіки ВМФ важливий був факт, що професійною діяльністю Андрія було рибальство.

У пам'ять Андрія Первозваного в Києві, на тому місці, де апостол поставив перший хрест, 1212 року споруджено дерев'яну церкву Воздвиження Чесного Хреста Господнього.

На одній із гір у Києві, на Андріївському узвозі, стоїть славетна Андріївська церква (собор Андрія Первозваного), збудована в середині XVIII століття (1747—1753) знаменитим архітектором Бартоломео Растреллі.

У місті Вінниця є вулиця Андрія Первозваного.

У Львові церкву Андрія звели в XV ст. неподалік від Галицьких воріт – одного з в’їздів до Львова, і тривалий час храм виконував роль не лише християнської святині, але й фортифікаційної споруди, що захищала місто від ворожих нападів.

Будувати церкву монахам дозволив тодішній львівський староста Андрій Ондровонж, на честь святого покровителя якого вдячні бернардинці і назвали свій храм. Спочатку і монастир, і церква були дерев’яними, а тому не раз зазнавали пошкоджень та руйнування.

Та на початку ХVІІ ст. розпочалося будівництво мурованого храму-базиліки, яка простояла до сьогоднішнього дня. Архітектурний проект уклав знаний львівський архітектор Павло Римлянин – будівничий Успенської церкви, яка і сьогодні залишається візитівкою Львова, та багатьох інших архітектурних перлин міста.

Церква св. Андрія у Львові зберігає пам’ять про визначних діячів української історії, культури та Церкви. Тут, зокрема, відбулася урочистість Першого Святого Причастя для Романа Шептицького – майбутнього Митрополита УГКЦ Андрея.

фото з відкритих джерел

 

Нагадаємо, храмовий празник Святого Апостола Андрія Первозванного у Львові святкують п’ять храмів.

Розклад святкових богослужінь:

Храм Святого Андрія (пл. Соборна, 3). Святкове богослужіння розпочнеться о 10:00.

Храм Святого Апостола Андрія (вул. Варшавська, 38). 09:45 — Водосвяття. 11:00

Архієрейська Божественна Літургія. Очолить єпископ-помічник Львівської Архієпархії УГКЦ Преосвященний Владика Володимир.

Храм Святого Апостола Андрія і Священномученика Йосафата (вул. Чечета, 1). 11:00 — празнична Божественна Літургія

Храм Святого Апостола Андрія Первозванного (вул. Тракт Глинянський, 136 б) святкування престольного свята перенесено на неділю, 15 грудня, 10:00 — Всенічна. 12:00 — святкова Божественна Літургія

Храм Святого Апостола Андрія Первозванного (вул. Шевченка, 66). 9:45 — водосвяття. 10:45 — зустріч Митрополита Львівського ПЦУ Високопреосвященного Владики Макарія. 11:00 — Архієрейська Божественна Літургія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: