ПЦУ оголосила про юридичну ліквідацію УПЦ КП і УАПЦ (відео)

adc34a2-sobor2
Фото: УП

Митрополит Православної церкви України Епіфаній повідомив про юридичне припинення релігійних організацій “Київська Патріархія УПЦ КП” та “Патріярхія УАПЦ”,

Митрополит Православної церкви України Епіфаній повідомив про юридичне припинення релігійних організацій “Київська Патріархія УПЦ КП” та “Патріярхія УАПЦ”.

Засідання за участю усього єпископату ПЦУ розпочалося у Софії Київській близько 9:30, пише УНН.

Оголошення про припинення існування двох патріархій Епіфаній зробив під час засідання розширеного Архієрейського собору, що проходить 14 грудня у Києві з нагоди річниці створення єдиної помісної церкви.

У Митрополичих палатах Святої Софії відбувся Архієрейський Собор ПЦУ. Засідання за участю усього єпископату ПЦУ розпочалося у Софії Київській близько 9:30.

Як зазначив митрополиит Епіфаній, 15 грудня 2018 року під час Об'єднавчого Собору "постала Єдина помісна автокефальна церква України, яка 6 січня отримала Томос про автокефалію.

"Таким чином довершилося століття боротьби за автокефалію, за відновлення історичної справедливості за звільнення від неканонічної влади Російської церкви над Україною. ... УПЦ стала 15-ю автокефальною церквою, рівноправною з усіма іншими помісними церквами".

"За цей рік спільними зусиллями ми досягли багато добрих плодів: було доведено її зрілість, утверджено єдність, створено органи управління та механізми взаємодії. Цей рік довів, попри численні виклики, протидію недоброзичливців та інші перешкоди - Помісна українська православна церква відбулася", - підсумував Епіфаній.

Більше деталей про ліквідацію дивіться у відеосюжеті Еспресо.

УП нагадує, що 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять у ПЦУ.

5 січня 2019 року у Стамбулі підписали томос про автокефалію української церкви, 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Собор ієрархів Грецької церкви 12 жовтня визнав автокефальну Православну Церкву України. Елладська церква стала першою після Вселенського Патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала ПЦУ та вступає з нею у євхаристійне спілкування.

Після цього надзвичайний синод Російської православної церкви уповноважив главу РПЦ патріарха Кіріла не згадувати під час богослужінь предстоятеля Елладської православної церкви Ієроніма.

Пізніше РПЦ припинила євхаристійне спілкування з главою Елладської церкви 3 листопада за те, що той визнав автокефалію Православної церкви України.

У свою чергу Польська автокефальна православна церква заявила про невизнання Православної церкви України.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет не захотів висловлювати підтримку предстоятелю церкви митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. Він заявляє, що УПЦ Київського патріархату не було ліквідовано і намагається довести це у судах.

Священний синод Української Православної Церкви (ПЦУ) вирішив створити для почесного патріарха Філарета релігійну організацію в складі ПЦУ у формі місії. Окрім цього Синод надав Філарету право для пожиттєвого проживання в комплексі будівель за адресою місто Київ, вулиця Пушкінська, 36 та пожиттєве право на звершення богослужінь у Володимирському соборі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: