Що варто очікувати від ринку нерухомості в 2020 році

slideshowImage_238

Міцна гривня, неміцні забудовники і майже стабільні ціни — основні тенденції 2019 року.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

Ринок нерухомості — це для одних можливість стати власником першого житла, для інших — можливість розширитися або переїхати в більш зручний район, а для третіх — це інвестування з метою надійного збереження коштів або отримання додаткового або пасивного доходу.

Всім цим категоріям важливо розуміти середньострокову і довгострокову тенденцію ринку первинної нерухомості. І якщо прогнозувати ситуацію в будівельній сфері, та й в цілому в країні, на 3-5 років досить складно, то тенденції 2019 року можна з достатньою впевненістю спроектувати на 2020-ий.

Що варто очікувати від ринку нерухомості в 2020 році ІА Дивись.Info дізнавалася в експертів.

За словами засновника Investment Development Property (IDP) Ігоря Черненка, ціни на нерухомість в Україні сьогодні, за оцінками як українських, так і іноземних експертів, досягли свого мінімального значення. Використовуючи цю ситуацію, бізнес активно вкладає в комерційну нерухомість зараз і продовжить, я вважаю, наступного року.

За даними Державної служби статистики, протягом 10 місяців 2019 року обсяг будівництва нежитлових будівель у країні зріс більше ніж на 31% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Також на 20,8% зріс і обсяг виробленої в Україні будівельної продукції за той самий період.

«Ще 2018 року в Києві почали активно будувати офісні центри. При чому, з огляду на невелику кількість пропозицій під комплексну забудову, де, крім офісного центру, можна було б облаштувати ще й парковку, а також дорожнечу таких ділянок, забудовники почали активно викуповувати території занедбаних промислових об'єктів. Так і для забудовників дешевше, і для міста величезний плюс, адже девелопери на місці депресивних локацій створюють комфортабельні офіси з масою додаткових послуг. Також, вважаю, що бізнес зацікавлений і далі вкладати свої гроші в комерційну нерухомість через пошук вигідних інструментів, що генерують довгостроковий пасивний дохід. Високий відсоток капіталізації в даному сегменті - 8-12% - очевидна перевага для бізнесу», – каже Ігор Черненко.

Черненко зазначив, що на зростання обсягу будівництва комерційної нерухомості навіть не вплинув і поступовий спад будівництва об'єктів житлової нерухомості. Тому що практично всі ЖК зводяться наразі в форматі міні-містечок, де є вся супутня інфраструктура: локальні магазини, аптеки, кафе, хімчистки і тощо.

«Невелике, але все ж зростання в 2%, за даними Державної служби статистики, демонстрував і ринок будівництва житлової нерухомості за підсумками 10 місяців поточного року. Президентські вибори, стабільна гривня (а гроші українці звикли зберігати в доларах США), і ситуація, що склалася зі столичним забудовником «Укрбуд», все в цілому негативно відбилося на продажах квартир первинного ринку цього року. Не думаю, що в 2020 році ситуація кардинально зміниться, якщо, звичайно, не запрацює іпотечне кредитування для населення під прийнятні відсоткові ставки. НБУ цього року вже кілька разів зменшував облікову ставку, тож надія є», - підсумував Черненко.

Директор EVON Group Валерій Кирилко вважає, що ринок житлової нерухомості наразі є перенасиченим, в той час коли купівельна спроможність у громадян залишається невисокою. Тому зараз існує дисбаланс між попитом і пропозицією. Стимуляцію попиту може викликати тільки розвиток іпотечної системи.

«За умови зниження ставок за кредитами на 2-3% попит може зрости на 8-10%. При цьому покупці віддаватимуть перевагу великим житловим комплексам з розвиненою інфраструктурою замість поодиноких будівель. Це трохи підвищить поріг входу на ринок для забудовників. Тому ми очікуємо, що ринок стане більш стабільним

Враховуючи, що в новому бюджеті вказаний прогнозований курс 27 грн за долар, існує ймовірність, що ціни на житло піднімуться. Проте цінова різниця не буде критичною - близько 3-5%. Це стосується переважно новобудов - квартири в старому житловому фонді до 2000 року будівництва ставатимуть дедалі дешевшими», - говорить Валерій Кирилко.

Кирилко наголосив, що більш точні цифри ми зможемо побачити після прийняття законопроектів щодо захисту прав інвесторів та врегулювання питання добудови «заморожених» проектів. Крім того, запуск електронної системи може суттєво вплинути на будівельну галузь, зробити ринок більш прозорим. Тому всі гравці будівельного ринку наразі зайняли очікувальну позицію.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».    

Нагадаємо, у Львові триває будівництво нового ЖК «Львівська Мрія» на вул. Під Голоском. Здати нове житло в експлуатацію планують 2020 року. За планом тут буде 16-поверховий будинок на дві секції. У будинку буде 165 квартир, переважно – однокімнатних. Обрати свою можна на сайті проекту.

Читайте також: Все для комфорту мешканців: яким буде новий житловий комплекс на вулиці Під Голоском

Будинок матиме бетонний каркас, а заповнення та міжкімнатні стіни будуть цегляними. Тут використовують червону повнотілу цеглу. Цей матеріал вважається найбільш екологічним, крім того, він добре утримує тепло та забезпечує хорошу шумоізоляцію. За даними будівельної компанії, будинок здаватимуть мешканцям з поштукатуреними стінами, цементною стяжкою під «чисту» підлогу, двоконтурним котлом (димохідна система Schiedel QUADRO) та розведенням труб по квартирі під стяжкою (здається в робочому стані), лічильниками газу, води, електроенергії, мідною електропроводкою до розвідної коробки у квартирі, виводами під сантехніку та каналізацією. У помешканнях встановлять металопластикові вікна та сталеві двері. За проектом, мешканці отримають вже засклені балкони, сучасні домофони та два безшумних ліфти (один із них – вантажний, розрахований на 1000 кг). А поряд із будинком розташується підземний паркінг.

Усі деталі проекту та фото з будівельного майданчика дивіться тут.

Львівська Мрія — на ринку Львова вже понад 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК «Львівська Мрія» в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла.

ЖК «Львівська Мрія» неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі «Кришталева цегла».

ЖК «Львівська Мрія» — помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу: м. Львів, вул. Рубчака, 11, вул. Кн. Ольги, 1 тел.: (032) 241-08-08; (097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: