Як у Львові обрати ялинку, щоб не зашкодити довкіллю

630_360_1450859119-6022
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

До Нового року залишаються лічені дні. Традиційно, головним атрибутом цього свята є новорічна ялинка.

Напевно, кожного з нас турбувало питання, яку ж ялинку обрати – живу чи штучну. Такий вибір залежить від особистих вподобань, але останніми роками супроводжується рядом стереотипів, котрі часто заважають прийняти правильне рішення.

Сьогодні, нерідко зустрічається думка про те, що купівля живих дерев «сприяє» знищенню українських лісів, проте вона є не коректною. Заготівля новорічних ялинок відбувається не хаотично, а навпаки, суворо контролюється. Державна лісова охорона спільно з представниками Національної поліції та екологічної інспекції проводять рейди по охороні хвойних насаджень та виявленню лісопорушників, пише ДП «Львівський лісгосп».

Якщо ви купуєте на ринку законно заготовлене новорічне дерево – ви не шкодите природі. При виборі живої ялинки звертайте увагу на наявність обов’язкового маркування – пластикові бирки зі штрих-кодом, за яким можна отримати повну інформацію про походження, сорт і якість деревця та законність його реалізації.

Лісівники дбають про те, щоб у кожному домі красувалася ялинка, але шкоди лісам це не приносило. Тому, кожного року створюються спеціальні плантації хвойних насаджень, а також реалізовуються ялинки в горщику, які весною можна висадити у відкритий грунт.

Як вибрати штучну ялинку, підкаже Поливаєм.

  • Місце на святі. Перш за все, слід подумати про те, де саме штучна ялинка стоятиме в будинку. Якщо це буде стіл або стілець - краще вибрати маленьке деревце, а якщо є можливість виділити для головного атрибуту Нового Року вільний кут в одній із кімнат заміського будинку - цілком підійде ялинка штучна 2м заввишки.
  • Місце для зберігання. Крім висоти, важливо враховувати і обсяг дерева в розкладеному вигляді. Подібну інформацію можна знайти в описі до кожної ялинки нашого інтернет-магазину. Там же зазначені розміри штучної ялинки в складеному вигляді та її вага. Подібна інформація є важливою, так як варто завчасно подумати про місце для зберігання новорічного дерева.
Тип збірки і зберігання

Штучна ялинка може мати один з трьох видів конструкції. У кожної конструкції є свої переваги:

  • Стовбурна. Таке дерево складається з цілісного або розбірного стовбура і окремих гілок, які або нанизуються на стовбур, або кріпляться до нього за допомогою гачків. Перевагою такої ялинки є те, що при зберіганні вона займає мінімальну кількість місця, а її гілки при цьому не деформуються. Залежно від розмірів, на збірку стовбурної ялинки йде від 5 до 10 хвилин.
  • Каркасна. Ялинка, яка розбирається на кілька частин - наприклад, на верхівку, середню частину дерева і низ. Після того, як дерево розбирається, гілки на кожній її частині складаються за типом парасольки, що також робить його компактним для зберігання. Збирається каркасна ялинка ще швидше, ніж стовбурна.
  • Лита. Така ялинка зовсім не розбирається (зніматися може тільки підставка, якщо вона йде в комплекті із деревом). Для компактності зберігання її гілочки піднімаються до верху і стягуються мотузкою біля стовбура. Якщо виникло бажання купити штучну ялинку з литою конструкцією, варто врахувати, що її потрібно встановлювати за кілька днів до Нового Року, щоб гілочки встигли вирівнятися. Для цього їх рекомендується потримати над парою.
Матеріал і термін служби

У роздумах про вибір штучної ялинки, слід звернути увагу на матеріал, з якого вона виготовлена. Це може бути:

  • ПВХ-плівка. Такі ялинки дуже поширені, відрізняються найнижчою вартістю. Зовнішній вигляд дуже привабливий. Термін служби залежить від дбайливого ставлення та умов зберігання, але зазвичай досягає 10 років і більше.
  • ПВХ-волосінь. Ялинки із волосіні більше нагадують живе дерево, ніж ялинки з плівки. Ще одна їх перевага - більш тривалий термін служби, який при дбайливому зберіганні може досягати 15 років. Але коштують вони дорожче, ніж дерева із ПВХ-плівки.
  • Пластик. З пластика виготовляються литі новорічні дерева, які знаходяться в найвищій ціновій категорії. Але при цьому вони мають дуже реалістичний зовнішній вигляд і служать більше 15 років.
Важливі особливості дерева

Вибираючи ялинку для будинку, слід відразу вирішити, чи повинна вона мати доповнення. Сучасні штучні ялинки можуть мати:

  • сніговий покрив;
  • шишки на гілочках;
  • іграшки;
  • вбудовану світлодіодну гірлянду.

Варто зазначити, що для прикраси штучної ялинки краще вибирати легкі пластикові іграшки. Від використання скляних іграшок гілки дерева можуть деформуватися і прогинатися вниз.

Купуючи штучні ялинки, також слід подумати про придбання чохла для зберігання дерева. Найчастіше він надається в комплекті, але якщо його немає - можна використовувати тканинну сумку. Найголовніше, щоб вона не провокувала сильне нагрівання ялинки і не пропускала прямі сонячні промені. Адже якщо ялинка буде неправильно зберігатися, її термін служби може скласти всього 1-2 роки, що зовсім не має сенсу.

Разом з тим, існує думка, що вибір штучної ялинки це правильне рішення, оскільки, використовувати її можна багаторазово, це економить бюджет і час, який доводиться витрачати на вибір натурального дерева. Але негативний вплив штучної ялинки на навколишнє середовище є значно більшим ніж купівля живої, оскільки їх виробництво базується на використанні викопного палива – газу, нафти та вугілля, а тому є безпосереднім джерелом парникових газів. Лише за умови використання однієї й тієї ж штучної ялинки 20 років і більше, її вплив на навколишнє середовище мінімізується.

Також важливим питанням є утилізація ялинок. Якщо живі дерева переробляють на тирсу, використовують як добриво чи для опалення, для зимової підгодівлі звірів, то з утилізацією штучних значно складніша ситуація. Пластик розкладатиметься не 1, не 2 і навіть не 20 років, а смітєєпереробка практично відсутня.

Отже, перед тим, як придбати, поміркуйте над тим, як довго використовуватимете штучну ялинку та в який спосіб утилізовуватимете.

Вибирайте ялинку відповідально і пам’ятайте, що вона має бути не тільки гарною, але й безпечною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: