Олександр Новіков – новий голова НАЗК. Що про нього відомо

новіков2

Конкурсна комісія обрала новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова. Відповідне рішення затвердив Кабмін.

Конкурсна комісія обрала новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова. Відповідне рішення затвердив Кабмін.

Нагадаємо, 14 грудня конкурсна комісія завершила проведення співбесід з 8 кандидатами. Кандидатами були - голова правління ГО «Харківський антикорупційний центр» Дмитро Булах; директор Харківського теруправління НАБУ Юрій Кравченко; прокурор Департаменту нагляду за додержанням законів ГПУ Олександр Новіков; керівник Управління внутрішнього контролю НАБУ Роман Осипчук; антикорупційний експерт Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE) Іван Пресняков; професор кафедри кримінального та кримінального процесуального права НаУКМА Микола Хавронюк; керівник Третього відділу детективів НАБУ Олександр Цивінський та заступник керівника Управління внутрішнього контролю НАБУ Микола Юпатін.

За призначення Олександра Новікова проголосували всі 6 членів конкурсної комісії. Новікову 37 років, він пропрацював в органах прокуратури Сумщини з 2004 по 2012 рік:

2004-2007 – слідчий помічник прокурора міста Суми;

2007-2012 – прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні дізнання та досудового слідства. Прокурор відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Сумської області.

2012-2014 прокурор відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави ГПУ.

Згодом Новіков переїхав до Києва, з 2014 року продовжив роботу у одному із відділів ГПУ. Не є членом жодної політичної партії.

Відповідно до інформації в декларації за 2018 рік обраного кандидата, Новіков працює в Генеральній прокуратурі України, розмір його заробітної платні становить 562 481 грн. Окрім того, він має на рахунку 110 тисяч гривень.

За його словами, ця робота потрібна йому для того, аби довести, що антикорупційні інституції можуть діяти.

У своєму мотиваційному листі Новіков зазначив, що має тривалий і результативний досвід роботи за повноваженнями НАЗК. Додав, що свого часу був рекомендований на посаду першого заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
Як приклад своєї результативності навів, як у травні 2019 року у Європолі (Агентстві Європейського Союзу із співробітництва у сфері правоохоронної діяльності – ред.) разом із правоохоронцями із США, Німеччини , Болгарії, Грузії та Молдови завершив досудове розслідування за фактами транснаціонального відмивання коштів кіберзлочинності.

«У зареєстрованому мною провадженні спрямовано до суду обвинувальний акт щодо Міністра юстиції України Лавриновича О.В., що розтратив 1,1 млн. дол. США, закупивши послуги фірми Skadden, Arps Slate Meagher & Flom LLP and Affiliates (відома за своєю скороченою назвою – Skadden - міжнародна юридична фірма, із центральним офісом у Нью-Йорку, - ред.) під виглядом юридичної допомоги у справі «Тимошенко проти України», розгляд якої Європейським судом з прав людини на час закупівлі був завершений.

Результати боротьби з корупцією кримінально-правовими засобами переконали мене, що долати її треба найперше превентивними засобами. Превентивні антикорупційні механізми є компетенцією НАЗК».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: