Дурість, яку нам намагаються видати за псевдореформи, - експерт про платні СІЗО

сізо2

Міністр юстиції Денис Малюська заявив про наміри створити приватні СІЗО.

Про це він заявив в ефірі телеканалу ICTV.

«Ми хочемо зробити приватні СІЗО, приватні тюрми – ні. Коротко, чому ні, тому що це бізнес, великий бізнес. І з’являється такий бізнес, який зацікавлений у тому, щоб людей у тюрмах було більше. Вони не зацікавлені в тому, щоб людей перевиховувати, щоб людей відправляти на волю, щоб застосовувати інші, дешевші способи покарання… Тюрма – це дуже дорого. Вони хочуть, щоб якомога більше людей потрапляли в тюрми, і вони лобіюють. Це трапилося в США, це трапилося у Великобританії. І порівняйте кількість ув’язнених у штатах і Великобританії з, наприклад, країнами Північної Європи, де цього немає. Відповідно, ні, ми не підемо на приватизацію тюрем. Ми підемо на приватизацію СІЗО. І в нас дійсно з’являться приватні СІЗО – це слідчі ізолятори, де особи утримуються до вироку суду», – сказав Малюська.

Ексглава Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький вважає, що такий крок є необдуманим і це залишиться на рівні балачок.

«Це просто дурість, яку нам намагаються видати за псевдореформи. Міністр просто не розуміє проблем кримінально-виконавчої служби, не розуміє процесів, які там відбуваються, тому говорить необдумані речі.

Йому треба читати діюче законодавство і міжнародне законодавство в тому числі.  Там прописано, що не дозволяється надання переваг будь-кому із в’язнів на жодних підставах. А те, що він каже, це те і є - надання переваги за гроші більш багатим в’язням перед біднішими», - каже Старенький.

Також ексглава пенітенціарної служби наголошує, що це дасть можливість для створення легальної корупції в закладах слідчих ізоляторів.

«Хто буде визначати принципи, за якими будуть утримуватись в’язні у платних камерах з кращими умовами? Особисто начальник СІЗО? Особисто міністр Малюська?» - зазначив Старенький.

На уточнення журналіста, хто платитиме власникам СІЗО за утримання підозрюваних – держава чи сам підозрюваний, котрий там перебуватиме, міністр відповів: «Якщо це підвищені умови комфорту, мають платити ті особи, які хочуть перебувати в умовах підвищеного комфорту. Це нам забезпечить додаткові кошти для того, щоб забезпечити якісніші умови для тих, хто перебуває там безкоштовно».

Сергій Старенький вважає, що треба покращувати умови взагалі в слідчих ізоляторах для всіх.

Каже, що для початку, мала б бути прийнята норма, що для кожного в’язня необхідно виділяти не 2, 5 площі квадратних метрів, а 4.  На засудженого кожного за законом виділяється не менше 4 квадратів площі. А на в'язнів у СІЗО, яких вина ще не доведена – 2,5.

«Тобто, в’язень під слідством не буде в гірших умовах, аніж уже засуджений в’язень. Тоді можна буде зменшити кількість осіб, які зараз утримуються в камерах. Поки в СІЗО не дуже багато людей, можна використати їхню робочу силу для того, щоб відремонтувати нормально частину камер, переселити, навести належний стан, аби вони утримувались у людських умовах.

Можна ще зробити надання платних послуг для в’язнів, для прикладу, кабельне телебачення. Або харчування з рестораном. Хто хоче, хай собі замовляє. Тобто зробити окремі послуги платними. Але зробити їх не просто платними, а щоб людина могла купити за ті гроші, які вона особисто заробила. Тоді хай витрачає, на що хоче. Таким чином і умови би покращувались і соціальні навички вироблялись у людей. Працюєш, значить маєш.

Напрямок повинен бути такий. А не просто давайте зробимо платні готелі», - наголосив Старенький.

Також він зауважує, що якщо вже створювати такі платні СІЗО, то потрібно створювати одночасно в усіх областях України. Тому що ті, хто під вартою бувають під час слідства або суду, повинні отримуватись в тому ж регіоні, в якому вони притягаються до відповідальності, тому що на суди їздять на слідчі дії.

«Якщо це буде створено, для прикладу, в Києві і Одесі, то інші в'язні, які будуть утримуватись, теж захочуть утримуватись у платних умовах.

Не буде так, що держслужбовці будуть сидіти в платних СІЗО, а раніше судимі рецидивісти - в безплатних. Міністр про це не говорить. Він говорить, що це будуть готелі з охороною, в яких хто захоче , той зможе сидіти за гроші. Це підгрунтя для того, щоб розділяти в'язнів на класи чи касти  в залежності від їх фінансування.

Просто міністр зараз хоче це легалізувати і отримувати за це кошти, але корупція все одно нікуди не поділась - на етапі вирішення, хто буде сидіти в платних, а хто в безплатних», - зазначив Сергій Старенький.

Ексглава пенітенціарної служби зауважує, що єдиний слідчий ізолятор, який працював на платній основі, - це в'язниця, яку побудував собі в Колумбії сам Пабло Ескобар: «Вони домовились з державою, що Ескобар сяде в тюрму. Він погодився сісти з тою умовою, що побудує собі сам тюрму. Він сів собі в свій палац і вважалось, що він у тюрмі сидить.

Я думаю, що коли настане черга посадити когось з олігархів у тюрму і піддати слідству у СІЗО, він собі побудує отаку в'язничку, як Пабло Ескобар і буде там перебувати».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: