Рада прийняла переписаний після вето Виборчий кодекс

виборчий кодекс

Депутати підтвердили відмову від мажоритарки і перехід до відкритих списків.

Верховна Рада на ранковому засіданні у четвер ухвалила Виборчий кодекс з поправками президента Володимира Зеленського, - повідомляє сайт LB.ua.

За відповідний законопроєкт №0978 проголосували 330 народних депутатів.

Виборчий кодекс прийняли ще 11 липня 2019 року. Він відміняв мажоритарну систему виборів, пропонуючи перехід до партійних відкритих списків. Однак Зеленський ветував документ, і протягом двох місяців в Офісі президента підготували свої правки, які привели до створення фактично нового законопроєкту.

Кодекс уніфікує правила проведення усіх виборів: президентських, парламентських, місцевих.

Вибори в Раду тепер будуть проводитися за відкритими регіональними списками. Виборці безпосередньо на ділянках самостійно формуватимуть список партії, яка при подоланні п'ятивідсоткового бар'єру потрапить у парламент. При цьому кожна партія висуватиме два типи списків - єдиний список кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі та списки кандидатів у відповідних виборчих регіонах, з яких буде формуватися єдиний список кандидатів.

Право висування кандидатів на парламентських виборах закріплено виключно за політичними партіями, можливість самовисування не передбачена.

В остаточну редакцію документа не ввійшла норма, яка дозволяла б ЦВК скасовувати реєстрацію кандидатів у президенти і депутати Ради, якщо вони вводять виборців в оману.

Виборчий кодекс набуде чинності з 1 січня 2020 року, а не з 1 грудня 2023 року, як планувалося раніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: