У львівській мерії розповіли, як можна зекономити на оплаті за тепло

75b44f26b45cdcf3e7750518b026a835_XL-1

У міській раді запевняють, що економлять кошти львів’ян зменшуючи подачу тепла у будинки з настанням потепління.

Там також нагадують, що мешканці самі можуть регулювати подачу тепла і розповідають про кілька способів, як це можна зробити, передає ІА Дивись.Info.

Заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк запевняє, що з настанням суттєвого потепління усі ТЕЦ працюють на мінімальних потужностях .

«На мінімальному режимі працюють усі об’єкти теплопостачання. Температура подається мінімальна, тобто 40-43 градуси на виході з ТЕЦ, а в батареях температура орієнтовно35-38 градусів. Там, де є технічна можливість, котельні на день зупиняємо. У Львові є 2137 будинків, як мають центральне опалення. З них 98% мають лічильники. Це означає, що відповідальна особа в будинку може регулювати подачу тепла безпосередньо у будинку. Зокрема, у нас нема питань  щодо теплопостачання в будинках ОСББ і ЖБК, адже там є згуртовані групи людей, які регулюють подачу тепла і відповідно економлять кошти.

Також ми аналізували звернення на Гарячу лінію міста. За цей тиждень 87 людей поскаржилися на перегріви, і сказали що вони не хочуть тепла, а 102 людини навпаки поскаржилися на холодні батареї. Тому думки завжди є різні. І найоптимальніший варіант, коли є спільна думка серед мешканців одного будинку. Адже, насправді подача опалення у будинку і в квартирах залежить від мешканців. Згідно з законом про особливості права власності у багатоквартирних будинках, мешканці є власниками будинку, і їм вирішувати - чи вони хочуть брати тепло чи ні. ТЕЦ, котельні подають тепло до будинку, а чи буде воно всередині будинку вирішувати мешканцям», - розповіла Ірина Маруняк.

Вона закликала мешканців самим проявляти ініціативу і визначати у своїх будинках особу, яка відповідатиме за регулювання подачі тепла.

В ЛМКП «Львівтеплоенерго» розповідають, що є кілька способів регулювати подачу тепла і там готові надавати консультації мешканцям щодо оптимальних варіантів для кожного будинку.

Найпростіший спосіб регулювання подачі теплової енергії безпосередньо в будинках: відкрити або закрити подачу теплоносія на будинковому вводі. Йдеться про перекриття теплового лічильника або запірно-регулюючої арматури. При цьому тепловики наголошують саме на повному перекритті, бо часткове може призвести до розбалансування подачі тепла. Цей спосіб є найпростішим і для цього потрібна лише відповідальна людина, яка це робить.

Є й інші варіанти, завдяки яким регулювання можна робити автоматично, без втручання мешканців. Тобто встановлюється автоматика, яка фіксує температуру зовнішнього повітря і на основі цього регулює подачу тепла в будинок.

Перший спосіб найдорожчий - це встановлення індивідуального теплового пункту.  Будинок з ІТП повністю незалежний від теплопостачальної організації, автоматика регулює сама температуру теплоносія. Зараз у Львові реалізовуються проекти щодо встановлення 409 ІТП на Сихові і 84 у Шевченківському районі за кредитні кошти — кошти ЄБРР і кошти Кіотського протоколу.

«Другий спосіб – дешевший. Це встановлення автоматики (насос змішування і клапани) на так званий вузол змішування, що є на будинковому вводі. Зараз на будинках стоїть не автоматизовані вузли змішування, які нічого не регулюють. Однак можна встановити автоматику, і тоді подачу тепла буде регулюватися автоматично, в залежності від температури повітря.

Третій спосіб — найдешевший. Потрібно зробити невеличку реконструкцію системи опалення у кожній квартирі і на прилади опалення поставити вентилі. Тоді кожен мешканець може виставити відповідну температуру у себе в квартирі.

Для реалізації будь-якого з цих технічних варіантів мешканцям насамперед потрібно визначитися з варіантом, який їм підходить і виготовити проект», -  розповів заступник головного інженера ЛМКП «Львівтеплоенерго» з експлуатації Сергій Андріюк.

Щодо нарахувань за спожите тепло, то як пояснюють тепловики, будинкам, які мають лічильники, а це 98% усіх будинків з центральним опаленням, нарахування проводиться відповідно показів лічильника, а будинкам, які не мають лічильників, нарахування проводиться згідно з встановлених норм. При цьому на підприємстві  запевняють, що у теплу погоду тариф знижується.

«Маємо невелику кількість будинків, які не обладнані приладами обліку теплової енергії. Мешканцям квартир таких будинків нарахування відбувається за нормативами. Для них є встановлений тариф за теплову енергію на 1 кв.м-  це 32 грн 15 коп. У цьому тарифі закладена температура зовнішнього повітря на рівні +1,57 градуси. Однак, якщо впродовж місяця температура зовнішнього повітря є відмінною від тої, яка закладена в тарифі, — відбувається корегування. Наприклад, у листопаді мешканцям будинків, де немає приладів обліку, нарахування ми проводили не за тарифом 32 грн 15 коп за 1 кв.м,  а за відкоригованим тарифом — 22 грн 89 коп. Яким буде тариф за грудень, ще не можемо сказати, бо місяць ще не закінчився. Інформацію про температуру ми отримуємо від Гідрометцентру», - пояснила начальниця служби обліку і збуту теплової енергії ЛМКП «Львівтеплоенерго» Галина Пакулець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: