Імпічмент Трампу: бути чи не бути

U.S. President Donald Trump reacts during a campaign rally in Battle Creek, Michigan

Дональд Трамп став третім в історії президентом США, якому Конгрес оголосив імпічмент. Першу статтю звинувачень щодо зловживання владою підтримали 230 конгресменів, проти висловились 197.

Далі справа перейде до Сенату і розглядатиметься у січні наступного року. Процедура перетворюється в судовий процес, на якому Палата представників фактично виступає стороною обвинувачення, а сенатори виконують роль членів суду присяжних.

ІА Дивись.info поспілкувалася з експертами щодо ймовірного розвитку сценарію з імпічментом.

Дмитро Анопченко, журналіст-міжнародник, експерт з міжнародної політики:

«У цьому феномен Трампа: ситуація не є надто загрозливою, навпаки – найімовірніше, вона просто згуртовує прихильників навколо нього, а не послаблює чинного президента. Так само як згуртовує і радикалізує його противників. Свіжі дані соцопитувань показують, що Америка через імпічмент розділилася навпіл – 49% громадян зараз підтримують дії глави держави і рівно стільки ж, ті самі 49%, – не підтримують. Тобто імпічмент, звісно ж, є викликом і для президента, і для самої Америки. Але рішення нижньої палати не вдарило по позиціях нинішнього хазяїна Білого дому, а навпаки – змусило його активізувати кампанію. І готувати грунт не просто для того, щоб Сенат імпічмент не затвердив, а й для повноцінного виправдання у верхній палаті.

Вибір зараз не між виправданням і засудженням, не між відстороненням від влади та збереженням посади, а між варіантами, як саме Трампа виправдовуватимуть і рятуватимуть його однопартійці

Сенат, у якому переважають республіканці, точно не підтримає імпічмент. І це не тільки мій прогноз, а й думки, які я чую у конгресових кулуарах. Тобто вибір зараз не між виправданням і засудженням, не між відстороненням від влади та збереженням посади, а між варіантами, як саме Трампа виправдовуватимуть і рятуватимуть його однопартійці. Сценарії два: формальна процедура (до неї схиляється республіканське партійне керівництво у Сенаті) та яскрава публічна процедура із допитом нових «зіркових» свідків та сенсаціями на кожному засіданні (це до душі самому Трампу). Формат ще не визначили. А дату сенатських слухань принципово погодили – попередній план передбачає, що все має стартувати 6-7 січня 20202 року, можливі лише невеликі корективи».

Андрій Мартинов, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ:

«Ситуація з імпічментом є частиною передвиборчої кампанії Демократичної і Республіканської партій США. Актуальний розподіл сил такий, що немає монопартійної більшості у жодній із палат Конгресу. Тому нічого непоправного і страшного для 45-го Президента США Дональда Трампа 18 грудня не відбулось. Навпаки, він наполягає на швидкому темпі процедури імпічменту, аби до початку лютого 2020 року з цього приводу визначився Сенат. Жваві дебати у Палаті представників засвідчили, що республіканці жорстко захищають свого президента. Найімовірніше, так буде і у Сенаті. Тим паче, що у листопаді 2020 року, крім президента, американці обиратимуть нових конгресменів і сенаторів. Тому представникам обох «великих партій» потрібно показати свою послідовність для власних виборців. Тож імпічмент став передвиборчою технологією, яка дала можливість мобілізувати електорат демократів і республіканців. Це обіцяє напружені президентські передвиборчі перегони».

Обидва голосування жорстко розділило нижню палату за партійними лініями

Юрій Мацієвський, професор політології НУ «Острозька академія», керівник Центру політичних досліджень:

«18 грудня Палата представників Конгресу США звинуватила президента Трампа за двома статтями:  зловживання владою у своїх цілях (шляхом тиску на керівництво іншої країни (України) з метою змусити цю країну почати розслідування проти свого політичного опонента, колишнього віце-президента Джо Байдена і створення перешкод Конгресу у процедурі розслідування (через відмову Трампа співпрацювати зі слідчою комісією).  Перше звинувачення підтримало 230 (з 435 представників), проти було 197, а друге 229 проти 198.

Обидва голосування жорстко розділило нижню палату за партійними лініями. Лише двоє демократів проголосували проти першої статті, тоді як проти обох звинувачень проголосували усі республіканці.

Наступним кроком у процедурі імпічменту буде розгляд справи  у верхній палаті – Сенаті, де республіканці мають більшість (53 проти 45). Слухання розпочнуться у січні 2020 року. Для усунення Трампа з посади потрібно не менше двох третин голосів від складу Сенату, тобто мінімум  67 голосів, відданих за звинувачення хоча б за однією статтею. Цих голосів у демократів немає і, ймовірно, не буде, що показало голосування у нижній палаті. Тому Трамп, очевидно, буде виправданий і залишиться на посаді до кінця свого терміну».

Денис Москалик, керівник департаменту міжнародної політики Національного інституту стратегічних досліджень:

«Імпічмент Трампа на даний момент залишається малоймовірним, оскільки для його проведення потрібне схвалення в обох палатах Конгресу. Голосування в Палаті представників показало чіткий розподіл голосів за партійним принципом: демократи голосували за імпічмент, а республіканці – проти, підтримуючи таким чином свого президента. Саме через більшість демократів в нижній палаті парламенту їй і вдалося проголосувати за імпічмент. Але в Сенаті є вже республіканська більшість, яка буде підтримувати Трампа та провалить голосування за імпічмент.

Нинішній випадок не є жодною мірою унікальним – Палата представників вже голосувала двічі в історії за імпічмент президентів Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, але в обох випадках Сенат голосував проти і імпічмент провести не вдалося».

Рівень підтримки діяльності Трампа американцями останнім часом зростає, він досяг 46% і лише на 1% відстає від історичного максимуму

Сергій Рачинський, Інститут демократії ім. Пилипа Орлика:

«Імпічмент Трампу є третьою такою спробою демократів «відставити» його. Фактично, це є кроком відчаю, через те, що в лавах демократів так і не знайшлося достойного конкурента на наступних президентських виборах. Імпічмент в Конгресі, де демократи мають більшість, оголошено, незважаючи на те, що ідея відсторонення Трампа від посади не має підтримки більшості американців, а рівень підтримки діяльності Трампа американцями останнім часом зростає, він досяг 46% і лише на 1% відстає від історичного максимуму. Демократи просто хочуть «принизити» цілком успішного президента в умовах, коли вони вперше за багато років отримали більшість у Конгресі.

У Сенаті в імпічменту немає жодних перспектив. Для того, щоб відсторонити Трампа від посади, за імпічмент мають проголосувати дві третини сенаторів, що у Сенаті, який контролюється республіканцями, неможливо. Республіканська партія, яка взагалі скептично ставиться до Трампа, гуртується навколо нього в умовах помітного зростання економіки і падіння безробіття».

Довідка

Розслідування у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа було ініційовано 24 вересня 2019 року спікером Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Розслідування, що передує офіційному оголошенню імпічменту, було розпочато у зв'язку з заявою анонімного інформатора, який стверджував, що президент Трамп в липні 2019 року чинив тиск на президента України Володимира Зеленського у власних особистих і політичних інтересах, а саме: з метою схилити українську владу до розслідування причетності до корупційних схем Гантера Байдена, сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена, в обмін на фінансову і військову допомогу. Крім того, Трамп звинувачував не Росію, а Україну у втручанні в президентські вибори в США у 2016 році й вимагав від Зеленського відповідного розслідування.

Дональд Трамп та його особистий адвокат Рудольф Джуліані розвивали версію українського сліду втручання за двом напрямкам: по-перше, що у 2016 році українська сторона, намагаючись допомогти Гіларі Клінтон стати президентом США, сфальшувала документи щодо Пола Манафорта, керівника передвиборчого штабу Трампа. При цьому прокуратура США звинуватила Манафорта в отриманні від Партії Регіонів Віктора Януковича 60 мільйонів доларів, бухгалтерка Манафорта пішла на угоду зі слідством і визнала підроблення документів, а сам Манафорт визнав себе винним у звинуваченнях, які йому висунув спецпрокурор Мюллер.

По-друге, що компанія CrowdStrike, котра зберігає сервер національного комітету Демократичної партії США після його зламу начебто належить українському магнату і могла сфальшувати дані, щоб звинуватити Росію. При цьому, за висновками американської розвідки, сервер Національного комітету Демократичної партії США зламали два угруповання російських хакерів — «Fancy Bear» та «Cozy Bear».

Під тиском звинувачень Білий дім був змушений опублікувати стенограму розмови Трампа із Зеленським, яка підтвердила, що Трамп просив Зеленського «розібратися» в питанні про Байдена, який є одним з найбільш ймовірних суперників чинного глави держави на президентських виборах 2020 року.

У липні 2019 року, за тиждень до телефонної розмови з Зеленським, Трамп дав вказівку тимчасово зупинити військову допомогу Україні. Лідери Демократичної партії США припускають, що заморожування військової допомоги могло мати на меті прямий чи непрямий тиск на українську владу з метою розслідування справи Гантера Байдена. Трамп ці звинувачення відкидає.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: