В Україні набув чинності закон про верифікацію пенсій та інших держвиплат

13_main
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Закон "Про верифікацію і моніторингу державних виплат" (№324-ІХ), підписаний 18 грудня президентом Володимиром Зеленським набув чинності сьогодні.

У п’ятницю, 20 грудня, закон було опубліковано у парламентському виданні "Голос України", повідомляє телеканал "Прямий".

Йдеться про пенсії, допомоги, пільги, субсидії, соціальні стипендії, інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування. Верифікація цих виплат буде здійснюватися на інформаційно-аналітичної платформі.

Закон вступає в силу з дня опублікування, крім:

  • ч. 3 ст. 8 - про обмін інформацією з суб'єктами надання інформації, крім обміну інформацією з обмеженим доступом, яка здійснюється через систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів (вступить в силу після впровадження цієї системи в промислову експлуатацію);
  • ч. 1 ст. 10 - про те, що здійснює держвиплати орган у разі звернення одержувача формує запит в інформаційно-аналітичній платформі на її відповідність і отримує підтвердження або рекомендацію про проведення додаткової перевірки (вступить в силу з 1 січня 2021 року).

"Метою цього закону є підвищення адресності державних виплат, сприяння розвитку системи соціального забезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів", - йдеться в законі.

Закон врегульовує здійснення верифікації та моніторингу державних виплат в Україні, інформує УНН.

Це сприятиме розбудові справедливої системи соціального забезпечення, підвищенню адресності державних виплат, оптимізації бюджетних видатків шляхом перевірки інформації, яка впливає на визначення права та розмір державних виплат.

Документ визначає основні завдання, права та обов’язки центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову й бюджетну політику в частині здійснення верифікації державних виплат.

Також закон визначає повноваження органів, що здійснюють державні виплати, основні питання збору, обробки, захисту та аналізу інформації, отриманої від суб’єктів її надання.

Згідно із законом, верифікація державних виплат здійснюється за допомогою інформаційно-аналітичної платформи шляхом застосування комплексу заходів зі збору, проведення аналізу та порівняння параметрів інформації, отриманої від суб’єктів її надання, за кожним реципієнтом із подальшим визначенням відповідності інформації встановленим законодавством вимогам, що впливають на визначення права на отримання та розмір державних виплат, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних.

Порядок здійснення верифікації та моніторингу державних виплат встановлює Кабінет міністрів України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: