Користь для організму від ходіння босоніж — 13 очевидних плюсів для здоров’я

5-35
Фото: Тутка

Згідно з даними дослідження 2018-го року, від 63% до 72% населення носить невідповідне до своєї стопи взуття. Краще взагалі зняти ті капці й походити босоніж — так робили наші предки ще задовго до винайдення черевиків чи чобітків.

Замість пошуку нової пари взуття можна обрати єднання з природою.

Тутка сьогодні занурюється у глибинне значення та користь ходіння босоніж. Яке воно — відчуття свіжої землі під ногами?

1. Допомагає при мозолях і викривленнях пальців

Ходіння без взуття зарадить при мозолях, укріпить м’язи стопи й збереже пальці ніг та склепіння стопи у природній позиції.

2. Укріпить м’язи та зробить їх пружними

Взуття сьогодні виробляють ортопедично-правильним, м’яким, а для ходьби воно не таке вже й корисне. Однак, ортопедичні устілки не задіюють тих м’язів, які справді можуть укріпити організм, — вважає доктор Брюс Пінкер, хірург-ортопед.

3. Організм краще відгукується на умови довколишнього середовища

Особливо це корисно для немовлят і маленьких дітей, які вивчають процес роботи їх тіла. Дозвольте їм бігати босоніж, і мозок отримає кращу сенсорну інформацію. Дорослі теж можуть долучитися до дітей.

4. Покращує сон

Ходіння босоніж ще іноді називають заземленням: ваші ноги вступають в контакт з електронами верхнього шару Землі. Окреме дослідження визначило, що воно зарадить при порушеннях сну.

5. Зменшує стрес

Те саме дослідження довело, що заземлення зменшує стрес. Всі учасники експерименту засвідчили, що рівень стресу в них або значно зменшився, або повністю зник.

6. Підвищує рівень енергії

Прямий контакт із природою розслабляє і наповнює силами. Час на лоні природи поверне енергію для життя в сучасному суспільстві.

7. Допомагає краще розвивати м’язи нижньої частини стопи

Ходіння босоніж виправляє викривлення стопи, — запевняє доктор Джонатан Каплан, хірург-ортопед, подолог в Інституті ортопедії Ньюпорт-Біч, Каліфорнія. Він наголошує, що стопа набуває кращої позиції при контакті із землею, ніж у взутті.

8. Покращує осанку

Якщо говорити про зручність, босоніж корисніше ходити, ніж на суперзручному ортопедичному взутті. Біолог-еволюціоніст Деніел Ліберман впевнений, що природнє розташування ноги на землі допомагає зберегти силу і не впасти (а з віком стопи слабшають).

9. Ноги, стегна і м’язи кору підтримуються на одній лінії

М’язи кору, ніг та стегон краще вирівнюються без взуття, адже через кросівки з м’якою підошвою таз випирає вперед і природня постава змінюється. Насправді будь-яке взуття зміщує природнє розташування цих частин організму.

10. Полегшує біль та запалення

Заземлення, про яке йшлося у попередньому розділі, може втамувати біль і запалення. Наша Земля — така собі “батарейка” для вас.

11. Укріплює імунну систему

Ще вивчення впливу заземлення на наше тіло підтвердило, що воно укріплює імунітет. Ті люди, які тренуються босоніж, швидше відновлювалися після них і больові відчуття у них були легші.

12. Знижує ризик серцевого нападу

Заземлення збільшує поверхневий заряд червоних кров’яних тілець, і у свою чергу попереджує їх скупчення. Якщо кров стає рідшою, то і ризик серцевого нападу зменшується.

13. Організм краще функціонує

Наукою доведено, що заземлення позитивно впливає на нервову систему, кровотік і злагоджену співпрацю органів, систем і тканин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: