Як зміниться ціна на газ після досягнутих домовленостей з Росією (відео)

original (1)
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Протягом опалювального сезону 2019-2020 років ціна на газ для населення та промисловості залишиться стабільною, суттєвого підвищення не передбачається.

Україна та Росія підпишуть 5-річний договір про транзит газу до Європи. Про це запевнив прем'єр-міністр Олексій Гончарук у своєму відеозвіті роботи за тиждень, повідомляє ТСН.

"Урядова делегація успішно завершила переговори про підписання нового контракту про транзит російського газу до ЄС. Тож матимемо контракт на п'ять років з достатніми обсягами, щоб Україна та Європа почувалися безпечно плані енергетики", - зазначив прем'єр.

Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко назвав договір з Росією "складним для всіх сторін компромісом", пише Радіо Свобода.

«Газпром» хотів один рік, ми – десять, зійшлися посередині. Гарантовані потужності – теж приблизно посередині між тим, що пропонував «Газпром», і що хотіли ми», – оцінив високопосадовець результати домовленостей.

Вітренко також назвав перемогою згоду російської сторони виконати рішення Стокгольмського арбітражу.

«3 мільярди доларів «живими грошима» до кінця цього року. Таким чином у повній мірі буде виконано рішення Стокгольмського арбітражу за транзитною справою. Тут повна перемога», – відзначив виконавчий директор «Нафтогазу».

Від 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкові ціни на газ. Відповідно і для промисловості, і для населення вона має бути однаковою. А це означає, що для населення вона суттєво зросте. І щоб це сталося не настільки різко, уряд запровадив гарантовану фіксовану вартість газу.

Ця ціна для населення становить 6600 грн за тисячу кубометрів з ПДВ без транспортування і діятиме від 1 січня до 1 травня 2020 року. У Міністерстві енергетики та захисту довкілля зазначають, що це на 12% нижче, ніж було у першому кварталі 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: