Чому шахти Львівщини залишилися без електрики

IMG_2563-1
Шахтарі регулярно виходять на пікети, щоб домогтися отримання зарплат

23 грудня о 01:00 було припинено подачу електроенергії на усі шахти ДП Львіввугілля. Знеструмили копальні повністю: підйоми, водовідливи, вентилятори головного провітрювання.

23 грудня, о 01:00, було припинено подачу електроенергії на усі шахти ДП Львіввугілля. Знеструмили копальні повністю: підйоми, водовідливи, вентилятори головного провітрювання.

Про це Дивись.info повідомили представники ДП «Львіввугілля».

Постачальник електроенергії попередив підприємство про те, що подача напруги до шахти подаватися не буде, допоки ДП «Львіввугілля» не виплатить борг за електроенергію.

«Відключили електрику за планом, – пояснюють у відділі комунікації ДП «Львіввугілля». – Керівництво шахти про відключення знало напередодні, тому звернулося до Львівської ОДА, до Міністерства енергетики. Вранці подачу електроенергії відновили, шахти запустили в роботу».

Від початку року ДП «Львіввугілля» видобуло 1 млн 233 тис тон вугілля. Як зазначають представники підприємства, цей показник відповідає нормі видобутку.

«Проблема полягає не в малоефективості шахти, а в тому, що замовники не сплачують за сировину. Зокрема ДП «Держвуглепостач» заборгував підприємству 113 млн грн, ПАТ «Центренерго» заборгував 92 млн грн, Калуська ТЕЦ – понад 4 млн грн», - пояснює прессекретар ДП «Львіввугілля» Марина Громик.

Постачає електроенергію на шахти ДП «Львіввугілля» державне підприємство зовнішноекономічної діяльності «Укрінтеренерго», так званий постачальник «Останньої надії». З ним «Львіввугілля» було вимушене укласти договір від 10 грудня поточного року після того, як 7 грудня підприємство не змогло продовжити договір з попереднім постачальником, «Львівенергобудом», оскільки не володіло достатніми коштами.

Постачальник «Останньої надії» прийняв рішення відключити шахти від електропостачання через те, що ДП «Львіввугілля» заборгувало йому 46 млн грн за попередній період співпраці.

Як зазначає головний енергетик ДП «Львівугілля» Олег Бусько, постачальник не мав права відключати шахти від електрики, бо це тягне за собою руйнівні наслідки.

«Процедура відключення може проводитися винятково згідно з розпорядженням Кабміну. Щоби відновити постачання, потрібно дослідити стан гірничих виробок, їх розгазувати, відкачати воду, перевірити на забезпечення технічної безпеки – тільки після цього можна приступати до робіт у підземних умовах, – пояснює Бусько. – На шести шахтах ДП «Львіввугілля» зірвані роботи третьої та четвертої змін минулої доби і однієї зміни поточної доби».

Ситуація, яка склалася на вугільному ринку нині, - закономірна ланка ланцюжкової реакції. Так вважає член комітету з питань енергетики, чинний народний депутат Михайло Бондар.

«У вересні Андрій Герус ініціював домовленість з РФ щодо імпорту електроенергію з Росії. Згодом цю домовленість відкинули, однак продовжили імпортувати електрику з Білорусі, – каже Бондар. – Тоді вітчизняні виробники електроенергії почали скорочувати обсяги виробництва, бо зросла конкуренція. Відповідно почали зменшувати обсяги сировини – вугілля – необхідної для виробництва. Таким чином утворилося замкнуте коло: шахти не мають можливості збути продукт за нормальну ціну, постачальники електроенергії не хочуть працювати у збиткових умовах, бо вже відчули спад доходів».

Питання заборгованості на державних видобувних підприємствах вже давно набуло стагнаційного характеру. У середу, 18 грудня, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що уряд скерував на виплати шахтарям 322,6 млн грн. Таким чином вдалося погасити заборгованість за жовтень. Однак станом на 23 грудня 2019 року в казначейство надійшли кошти для погашення тільки 10% заборгованості з виплати заробітної плати за листопад. Кошти, спрямовані з бюджету на розвиток і підтримку вугільної галузі, у поточному році вичерпано.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: