Як вловити магію Різдва у Чехії

IMG_5930

Колонка Христини Гоголь.

Напередодні Різдва чеські містечка вбираються у феєричну, яскраво-іскристу ілюмінацію і Чехія перетворюється на королівство казок, вертепів, ангелів і чуда.

Вітрини магазинів прикрашаються різноманітними гірляндами, мініатюрними іграшками, богемським кришталем та, звісно, штучним сніжком. Біля них кожен дорослий стає дитиною, заглядаючи у шибки сувенірних крамниць.

На історичних площах працюють різдвяні ярмарки або так звані Vánoční trhy. У центрі традиційно красується парадна ялинка (стромечек). Тут же можна прийти на поклін до новонародженого Христа у вифлеємський бетлем – вертеп-ясла, де розміщені фігурки традиційних героїв, царів, пастухів і звірів, часто із сіна-соломи. Унікальний королівський механічний вертеп, який вважається найбільшим ляльковим вифлеємським вертепом у Чехії, знаходиться у музеї біля підніжжя замку Карлштейн.

Зі святкових сцен лунають чеські колядки. Моя улюблена, особливо у виконанні дітей, - Štědrej večer nastal (Щедрий вечір настав). Її мелодія повертає у дитинство, де рипить сніг і у руку тобі загортають добру цукерку у вигляді символічних грошенят і доброго настрою. Також лунає варіант української колядки «Во Вифлеємі весела новина» – Aj dnes v Betlémě.

«Aj dnes v Betlémě

Aj dnes v Betlémě

Veliká novina

Že panna čistá

Že panna čistá

Porodila syna

Kristus se zrodil

Nás osvobodil

Andělé hrají

Krále vítají

Pastýři zpívají u jeslí klekají

Divy divy ohlašují»

Отак і відбувається навколишня містерія із запахом кориці. Гарячий сваржак (глінтвейн) розчиняється на губах і підбадьорює думки. На вогні вертяться спіралями традиційні чеські трделики.

Годі уявити собі солодке Різдво без чеського цукрового печива! Це справжні кондитерські шедеври, яким дуже тішаться дітлахи. Вони випікаються у вигляді ялиночок, їжачків, сердечок, зірочок, дзвіночків і оздоблюються так витончено, що здається, їх готують маленькі гноми у своїх пряникових домівках.

Серед різдвяних декорацій зустрічається притаманний Україні символ Різдва - дідух, але добробут, захист, щастя і любов чехам, за повір’ями, приносить зелена омела. Її часто розфарбовують у золотий чи срібний колір і дарують на благополуччя. Омела нібито наділена магічними властивостями і є талісманом від злих духів.

Подарунки у Чехії даруються не тільки від святого Миколая, на початку свят 6 грудня, а й від маленького доброго Єжішека - Ісусика у Щедрий вечір, який настає 24 грудня.

На Щедрий вечір (наш Святвечір) Ви не побачите у Чехії 12 страв: на столі буде великий карп, який символізує щедрість і здоров‘я, картопляний салат (наше олів‘є) і домашнє печиво. Карпів продають напередодні на вулицях у великих діжках, а його приготування – справжній обряд.

25 грудня Чехія святкує Різдво у теплому родинному колі, відкладаючи усі справи і турботи до 27 грудня, і вдихає магію Різдва.

Передріздвяна магія допомагає зцілити минулі рани – кому від нездійснених задумів, кому від вчорашніх невдач. І саме в цьому королівстві легенд, кажуть, здійснюються бажання. Сокровенне бажання можна загадати на Карловому мості у Празі, торкнувшись до зображення і скульптури чеського мученика, Святого Яна Непомуцького.

А тоді під феєрверк нових ідей і бажань настає Новий рік, в якому кожному з нас не завадить трохи везіння і тої магії, яка творить дива.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: