Житлова реформа: з нового року у Львові вдвічі зменшиться кількість ЖЕКів

80866444_583474898886649_6737817897940287488_n

У Львівській мерії анонсують суттєві зміни у сфері житлово-комунального господарства.

Кількість ЛКП, які тепер називаються управляючими компаніями, зменшиться більш ніж удвічі, а кошти, що мешканці платять як квартплату, більше не йтимуть у «спільний котел», а витрачатимуться лише на потреби саме їхнього будинку.

«З 1 січня 2020 року у Львові буде працювати 17 управляючих компаній з 39. Тобто ми зменшуємо кількість управляючих компаній на 56%. Також у нас діє 12 приватних управляючих компаній і наше ЛКП «РАП» — це аварійна служба, та ЛКП «Рембуд», які також беруть на обслуговування будинки. З управляючими компаніями ми будемо укладати угоди до 31 грудня 2020 року та будемо моніторити їхню роботу. Якщо робота буде не якісною, то контракт буде розірвано достроково. В перспективі з цих 17 управляючих компаній має залишиться лише 6, тобто буде 1 компанія в кожному районі. Зокрема вже з січня 2020 року у Личаківському районі буде працювати одна управляюча компанія, адже цей район був пілотним і він найшвидше розпочав реформу щодо укрупнення ЛКП», – розповідає заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

За її словами, 22 ЛКП, які підлягають ліквідації, працюватимуть ще до кінця січня 2020 року, адже в січні їм необхідно зібрати кошти за обслуговування будинку в грудні. Проте у цих підприємствах будуть працювати лише директор і бухгалтер.

Як запевнила Ірина Маруняк, під час укрупнення управляючих компаній під звільнення не потраплять робітники та двірники, а лише адміністративно-управлінський персонал: директори, бухгалтери, паспортисти. Загалом внаслідок реорганізації буде звільнено 111 осіб.

«З 1 січня ми також переходимо на інший формат надання послуг для мешканців. Управляюча компанія має обходити будинки, дивитися, що потрібно зробити і що потрібно відремонтувати. На основі цього вона складає плани робіт і почергово їх виконуватиме в залежності від пріоритетності. Це все для того, щоб не мешканець приходив і казав, що в будинку не так, а це були планові роботи, і управляюча компанія сама дбала за будинок.

Далі, що дуже важливо, має бути реалізація побудинкового обліку ресурсів. Такого у нас досі не було. Досі кошти йшли в «спільний котел» ЛКП і з них визначали, які будинки є в аварійному стані, і які треба ремонтувати. Натомість тепер кошти будуть акумулюватися по кожному будинку і витрачатимуться саме на роботи в цьому будинку. Тобто по кожному будинку буде створена база даних, де буде видно скільки коштів надійшло, куди вони були витрачені і скільки залишилося. І кожен мешканець може цю інформацію отримати. У цьому випадку важливо, щоб мешканці оплачували квартирну плату, бо не можна буде перекидати кошти з одного будинку на інший. Кожен будинок буде оплачувати за себе. Тому громада будинку має жорстко ставитися до своїх неплатників», – пояснила Ірина Маруняк.

Вона також запевнила, що управляючі компанії суттєво відрізнятимуться від колишніх ЖЕКів.

«Якщо говорити про переваги управляючої компанії, то найперше, на що вона націлена, – це на підвищення якості надання послуг. Співвласники самостійно визначають розмір та вартість додаткових робіт, а управитель зобов’язаний розробити стратегію розвитку будинку та презентувати його на загальних зборах співвласників для подальшого затвердження. Управляюча компанія буде мати свій сайт і гарячу лінію, буде активна у Фейсбуці , щоб мешканцям було максимально зручно спілкуватися з управляючою компанією, тобто якщо буде якесь питання в електронному варіанті, то така буде і відповідь. Завдання – максимально вивільнити мешканців від клопотів щодо стану будинку, щоб цей вантаж якості послуг взяла на себе управляюча компанія, щоб люди не витрачали свій дорогоцінний час на те, щоб ходити по інстанціях і просити про ті чи інші послуги», – пояснила Ірина Маруняк.

Щодо якості послуг, то вона безпосередньо залежить від розміру квартирної плати.

«До початку цього року квартирну плату затверджувало місто, вона майже не змінювалася з 2011 року. А від коштів, які надходять на рахунки ЛКП і залежить якість послуг. Зараз проводяться спільно з мешканцями збори і вони визначають розмір квартплати. Він є різний – від 3 до 7 гривень за квадратний метр, але це згода мешканців. І якщо вони сплачують квартирну плату і спільно з управляючою компанією визначають, які роботи потрібно зробити, то ці роботи будуть виконуватися, а якість роботи буде контролювати і керівництво управляючої компанії і самі мешканці в системі онлайн. Ми ще тільки в процесі реформи. Зрозуміло, що з 1 січня не все буде ідеально, будуть зауваження, але ми прагнемо стандарт роботи, щоб управляючу компанію не ототожнювали з колишнім ЖЕКом. Але так само мешканці мають розуміти, що ніхто за них це не зробить і вони повинні бути небайдужими та ініціативними. Якщо мешканцям буде байдуже, в якому стані будинок, а на сьогодні в 34% будинків квартирна плата 1,5 грн за метр, то такий будинок руйнується і потім потрібно буде ще більше в нього вкласти», – розповідає заступниця міського голови.

Вона радить мешканцям відповідально підійти до вибору управляючої компанії.

«Мешканці мають вибір – це ринок послуг. Є мешканці, які дивляться, скільки та чи інша управляюча компанія має будинків. Люди розуміють, якщо багато будинків, значить там хороший менеджер і варто йому дати в управління будинок. Тому треба моніторити ситуацію. В нас є такі компанії, які взяли усі будинки, що були на території, а є такі які тільки 10% і вони ліквідовані бо мешканці їм не довіряли, і вони пішли з ринку, залишилися 17 сильних менеджерів. Вибір мешканців – також створити ОСББ, у нас є відділ супроводу ОСББ, де можна отримати консультації щодо створення і програм, які існують для підтримки ОСББ», – каже Ірина Маруняк.

Будинок може вибрати управляючу компанію з будь-якого району.

«Якщо ви мешкаєте на Сихові, то можете вибрати собі управляючу компанію, наприклад, з Шевченківського чи Залізничного районів, і вона буде надавати послуги. В цьому і полягає вибір і ринок послуг, коли мешканці можуть вибрати компанію, яку вони вважають за необхідне», – каже посадовиця.

За її словами, реформа дає мешканцям можливість вибору, як їм здійснювати управління будинком – обрати управляючу компанію, створити ОСББ, або перейти на самоуправління.

Щодо будинків, які все ще перебувають на балансі ЛКП, то таких залишається щоразу менше.

«Вже списано 4944 будинки з 7674 — це 64%. Зокрема створено 1402 ОСББ в 1504 будинках, 371 будинок обрали самоуправління, 4677 будинків обрали муніципальні управляючі компанії, 79 будинків обрали приватні управляючі компанії, і не визначились з формою управління 2730 будинків. Реформа триває і її результатом має бути списання усіх будинків. Якщо будинки не визначаться з формою управління до травня 2020 року, то будуть проведені конкурси і орган місцевого самоврядування, за ініціативи мешканців, буде визначати, хто буде управляти тим чи іншим будинком», - пояснює Ірина Маруняк.

Щодо ЖБК, то місто спонукає їх до перетворення на ОСББ.

«Згідно з законом про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках, є такі форми власності як ОСББ, управляюча компанія і самоуправління, а ЖБК там немає. Ми спонукаємо їх трансформуватися в ОСББ, бо для ОСББ є програми підтримки, тому я рекомендую ЖБК перереєструватися, і реорганізуватися. Так їм буде легше працювати і отримати підтримку від міста», - пояснює Ірина Маруняк.

Вона нагадує, що у місті діє низка програм підтримки мешканців багатоквартирних будинків:

  • Програма технічної експертизи, модернізації, ремонту, заміни та диспетчерезації ліфтів у житлових будинках та закладах охорони здоров’я м. Львова на період 2017−2023 років.
  • Програма відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції та модернізації багатоквартирних будинків у місті Львові на 2015−2020 роки («Теплий дім»).
  • Програма підтримки співвласників багатоквартирних будинків, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, що списані з балансу Львівських комунальних підприємств, у проведені невідкладного ремонту, капітального ремонту, реконструкції, ремонтно-реставраційних робіт спільного майна у багатоквартирних будинках у місті Львові на 2019−2020 роки.
  • Програма сприяння створенню та забезпеченню функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Львові на 2016−2020 роки.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: