Облрада просить Зеленського не забирати право погодження на користування надрами

IMG_2336

Львівська обласна рада прийняла звернення до Президента України про недопущення звуження обсягу повноважень органів місцевого самоврядування у сфері використання надр.

«Проєкт Закону України № 2240 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину» передбачає усунення обласних рад від процедури погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Львівська обласна рада підтримує необхідність врегулювання питання видобутку бурштину, однак внаслідок внесення до проєкту Закону України № 2240 норми, що звужує повноваження органів місцевого самоврядування, на такий проєкт Закону повинно бути накладено вето Президента України та повернуто його у Верховну Раду України для повторного розгляду із доопрацюванням», - йдеться у зверненні.

Депутати наголошують, що розробка, вивчення та використання надр безпосередньо стосується прав та інтересів громад і мешканців територій, де знаходяться такі надра. Держава, органи влади зобов’язані брати до уваги позицію своїх громадян, виразником якої є в тому числі обласні ради. Для ефективного захисту інтересів громадян України, які проживають на територіях, де планується використання надр, законодавство України повинне передбачати певний обсяг повноважень для представників громад.

«Станом на сьогодні таким є необхідність отримання погоджень в обласних радах для провадження діяльності із використання надр загальнодержавного значення. Позбавляючи обласні ради повноважень у цій сфері, Верховна Рада України нівелює право громад бути почутими, а депутатів, які їх представляють, виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади», - заявляють депутати.

Відтак, депутати закликають Президента скористатися своїм конституційним правом накласти вето на прийнятий Верховною Радою України 19 грудня 2019 року проєкт Закону України № 2240 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину» та повернути його на повторний розгляд без норм, що обмежують компетенцію органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: