Зеленський підписав закон про перезавантаження ДБР

roman-truba

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про перезавантаження Державного бюро розслідувань.

Документ повернули до парламенту із підписом президента, йдеться на сайті Верховної Ради.

Закон набуде чинності наступного дня після офіційного опублікування. Того ж дня достроково припиняться повноваження директора ДБР Романа Труби, його першого заступника і заступника. Упродовж п’яти робочих днів після цього президент має призначити тимчасового виконувача обов’язків директора ДБР. Повноцінного керівника відомство отримає приблизно через 3,5 місяці після відставки Труби.

Документ про Держбюро розслідувань передбачає, що відомство буде не центральним органом виконавчої влади, а державним правоохоронним органом.

Ухвалений закон передбачає дочасне припинення повноважень голови Державного бюро розслідувань Романа Труби та його заступників. Згідно з новим законом, глава Бюро самостійно буде здійснювати керівництво органом, не розділяючи повноваження із заступниками, як це визначав попередній закон. Також директор ДБР отримує повноваження особисто призначати та звільняти своїх заступників.

Самого директора ДБР призначатиме президент України за поданням комісії з проведення конкурсу. Таку комісію залишили у складі дев’яти осіб, як і було раніше: по три особи від президента, парламенту та три кандидатури міжнародних партнерів, затверджені урядом.

Зазначимо, закон про перезавантаження ДБР народні депутати остаточно ухвалили 3 грудня. Окремо Рада проголосувала за поправку №318 до законопроєкту про ДБР, яка дозволить слідчим, які розслідували справи Майдану, перейти з Генпрокуратури до ДБР без проходження конкурсу.

Саме через вимогу ухвалити цю поправку 21 листопада адвокатка родин загиблих на Майдані Євгенія Закревська оголосила голодування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: