Prozorro за чотири роки заощадила Львівщині 5,7 мільярда гривень

1479989266-2041

За чотири роки роботи система публічних закупівель Prozorro заощадила країні 100 мільярд гривень.

Як інформують у Prozorro, у грошовому еквіваленті найбільше заощадили в Київській (45,5 мільярда гривень), Львівській (5,7 мільярда гривень), Дніпропетровській (5,1 мільярда гривень), Харківській (4,5 мільярда гривень) та Одеській (3,8 мільярда гривень) областях. Це значною мірою пов'язано з більшою кількістю державних установ у цих областях та, відповідно, більшим обсягом закупівель.

Якщо рахувати економію у відсотковому еквіваленті як різницю між початковою вартістю всіх закупівель регіону та підписаними договорами після результатів аукціону, то найбільш економними областями виявилися Тернопільська (10,6%), Чернівецька (6,59%), Івано-Франківська (6,52%), Житомирська(6,15%) та Львівська (6,05%).

За чотири роки Prozorro пройшла шлях від волонтерського стартапу до системи, в якій працюють всі державні установи та зареєстровано понад 200 тисяч підприємців. Загальна кількість торгів з часу запуску системи сягнула більше 4 мільйони, а економія перевищила 100 мільярдів гривень. Система накопичила 100 терабайт даних про закупівлі, і  кожен громадянин може подивитися, як і на що витрачаються його кошти.

Близько 90% зареєстрованих підприємств в Prozorro — малий та середній бізнес. Це найбільший відсоток участі МСБ в закупівлях серед європейських країн. Щомісяця в системі з’являється 3-5 тисяч нових постачальників. За цей рік в системі зареєструвалося більше ніж 50 тисяч підприємців.

«Корупціонери не стануть раптово чесними. Якщо ви встановите світлофор, завжди знайдуться ті, хто буде їхати на червоне світло. І тому за порушення потрібно притягати до відповідальності. Сьогодні в закупівлях покладаються значні очікування на новостворений Офіс фінансового контролю, який відповідатиме за моніторинг та контроль закупівель», — зазначив Василь Задворний, генеральний директор ДП “ПРОЗОРРО”.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: