Якою буде ціна на газ для населення та чому він дорожчає

9cbee16cb22fc26037aa3ee86ef0d5a6

Від 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкові ціни на газ.

Відповідно, і для промисловості, і для населення вона має бути однаковою. А це означає, що для населення вона суттєво зросте. І щоб це сталося не так різко, уряд запровадив гарантовану фіксовану вартість газу.

Ця ціна для населення становить 6600 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ без транспортування і діятиме від 1 січня до 1 травня 2020 року. У Міністерстві енергетики та захисту довкілля зазначають, що це на 12% нижче, ніж було у першому кварталі 2019 року.

Чи вигідна гарантована ціна для споживачів

Нині ринкова вартість газу для промисловості становить 7755 гривень за тисячу кубометрів (залежить від світових цін). Ціна ж для населення – 5878 гривень (плюс тариф за транспортування - він різний для регіонів).

Для населення ціну на газ контролювала держава завдяки так званому механізму PSO (спеціальні обов'язки для забезпечення  загальносуспільних інтересів. Тобто вартість газу фіксувалася і була здебільшого нижчою за ринкові показники. Але механізм PSO від 1 січня перестане діяти, ціна на газ для населення більше не регулюватиметься державою, а формуватиметься за ринковими умовами.

«Якщо ми не отримаємо договір на транспортування газу (з Росією), можуть бути значні коливання ціни на ринку. Щоб захистити людей від можливого зростання цін, уряд разом з "Нафтогазом" напрацювали ринковий механізм для того, щоб гарантувати ціну від "Нафтогазу", яка не буде коливатися і на яку не впливатимуть ні економічні, ні політичні чинники», - пояснив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Гарантована ціна автоматично діятиме для всіх українців від 1 січня 2020 року та становитиме 6600 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ. Вона була визначена на підставі котувань на найбільшій європейській газовій біржі.

Зазначимо, тариф на газ формується з оптової ціни («Нафтогаз України»), націнки поставника, тарифу на розподіл та тарифу на транспортування. На все це нараховується ПДВ. Інакше кажучи, вартість газу в платіжці дорівнює гарантованій оптовій ціні від «Нафтогазу» 5500 гривень + тариф на транспортування (у кожному регіоні свій) + тариф на розподіл (у кожній області свій) + націнка постачальника (теж різна) + на все це нараховується ПДВ.

Кінцева вартість газу для домогосподарства залежатиме від тарифів на транспортування, які встановлює НКРЕКП і щодо яких планує переглянути принцип розрахунку від 1 січня 2020 року. Відповідно до чинних станом на листопад тарифів, вартість газу на квартал для кінцевого споживача в середньому може становити близько 8 тис. грн за тисячу кубометрів. Остаточна вартість на газ коригуватиметься залежно від ціни на транспортування і розподіл – у областях України вона різна. Уряд гарантує лише фіксовану оптову ціну від «Нафтогазу» – 6600 гривень з ПДВ.

Чи можна обирати між гарантованою і ринковою ціною

Побутові споживачі мають право вибору між гарантованою і ринковою ціною. Але визначитися потрібно до 24 грудня 2019 року та звернутися до газопостачальної компанії.

У разі зростання ринкових цін, не буде можливості повернутися до гарантованої ціни, якщо від неї відмовилися. Водночас, якщо ринкова ціна у січні буде нижчою, ніж гарантована, споживач не зможе відмовитись від квартальної, адже рішення щодо відмови необхідно ухвалити до 24 грудня. Це принцип форвардних контрактів, так працюють на вільних ринках в усьому світі, - пояснили в Міністерстві енергетики та захисту довкілля.

Якими можуть бути ринкові ціни

Цього року в України закінчується договір про транзит російського газу до Європи (це приносило 3 млрд доларів прибутку на рік, плюс була завантажена ГТС, що спрощувало транпортування й українським споживачам), переговори про підписання нового контракту тривають дотепер. Якщо Україна не підпише новий контракт, на вартість ціни газу будуть впливати неекономічні фактори, що може суттєво вплинути на кінцеву ціну. За прогнозами «Нафтогазу», у разі відсутності транзиту від 1 січня 2020 року ціни на природний газ можуть досягти 10751 грн за тисячу кубометрів без урахування ПВД та тарифів на транспортування і розподіл.

«Тариф на транспортування газу може зрости навіть удвічі. Але за рахунок фіксації гарантованої ціни кінцевий споживач майже не відчує цього. Чому ціна на транспортування зросте? Бо НКРЕКП рахує тариф на транспортування за умов, коли немає замовлених обсягів транспортування. Якщо б "Газпром" замовив обсяги транспортування і ми всі витрати поділили б на обсяги транспортування, то тариф би не виріс», - сказав Оржель.

Що кажуть у МВФ про українські ціни на газ

Механізм гарантованої ціни розробили саме для виконання умов Міжнародного валютного фонду щодо лібералізації газового ринку та переходу на ринкове ціноутворення. Фіксація ціни стала можливою завдяки ринковому механізму – форвардним контрактам. «Нафтогаз» уже законтрактував газ на перший квартал 2020 року і в такий спосіб закріпив ціну попереднього періоду. Ринкова практика «контрактів на майбутнє», де є фіксована ціна на газ, популярна в усьому світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: