Садовий не знає, коли виконком підніме вартість проїзду в електротранспорті

IMG_2396

Сьогодні, з порядку денного виконавчого комітету міської ради несподівано вилучили проєкт рішення «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів у міському електричному транспорті».

При цьому жодного пояснення озвучено не було.

«Ми дізналися про перенесення буквально зараз, на виконавчому комітеті. Точні причини нам невідомі. Ми готували рішення про підняття тарифу», - розповів у коментарі журналістам начальник управління транспорту Орест Олеськів.

Не назвав конкретної причини і міський голова Андрій Садовий. Натомість розповів про масштабну закупівлю нового електротранспорту у наступному році.

«Можу тільки проанонсувати, що в наступному році будуть зроблені одні з найбільших інвестицій міста в розвиток електротранспорту, ніж за всі роки незалежності. Ми плануємо оголошувати тендер на купівлю 100 тролейбусів -  вартість приблизно 800 мільйонів гривень. Будемо купувати 10 нових трамваїв -  це інвестиція орієнтовно 400 мільйонів гривень. Тобто загалом 1 млрд 200 млн. гривень будемо вкладати в розвиток електротранспорту у Львові. Це надзвичайно великі кошти.

Люди готові платити вищу ціну за кращий сервіс. Бо коли сервіс не міняється, то я проти піднімати ціни. От вийшли на вулиці міста 150 нових автобусів. Люди говорять добре. Виходять зараз тролейбуси - люди відчувають зміни. І якщо ми, як обіцяє «Електрон», до кінця березня отримаємо 50 нових тролейбусів, то людина матиме вибір - чи платити 5 грн за проїзд у старому тролейбусі, чи 6 у новому. Буде різниця? Та, щоб ви розуміли, всі хто має карточку - ціна мінятися не буде. Також пенсіонери у нас як їздили безкоштовно так і будуть. Цієї політики ми змінювати не будемо», - розповів міський голова.

«Ми не міняємо тарифи в цьому році. Крапка. А в наступному році… ми не знаємо, якою буде ціна електроенергії, вартість оплати праці. Красиво бути популістом, але потрібно бути ще й реалістом. Але я озвучив унікальну програму , яка буде впроваджена в наступному році по закупівлі електротранспорту, звичайно, що це буде впливати на ціну. Якщо навіть і буде коригуватися ціна за проїзд, то ціна на абонемент змінюватися не  буде, тому людям вигідно мати проїзні. Це буде як мінімум перше півріччя», -  уточнив Андрій Садовий.

Він також хоче, щоб у Львові, з громадського транспорту працював лише електротранспорт.

«Я вірю, що підприємство «Електрон» таки сертифікує електробус на європейський ринок, і ми зможемо мати більше замовлень і мати в себе більше тролейбусів, трамваїв, електробусів. А зараз поки змушені купувати автобуси, з невеликим викидом шкідливих речовин в атмосферу. Також я би дуже хотів, щоб у цих тендерах, які ми будемо оголошувати на закупівлю 100 тролейбусів і трамваїв перемагали наші виробники. Бо це і робочі місця і податки. Але це міжнародні тендери. Тому я можу мати лише бажання, а визначитиме ЄБРР. Важливо, щоб держава допомагала нашим виробникам. Чому МАЗ так активно заходить на український ринок? Бо вони від свого уряду мають пільгове кредитування — 1% річних. А що наш виробник? Якщо йому потрібні обігові кошти, він іде в банк і під які відсотки їх отримує — під 20%. Тому, він не є конкурентним з виробником з Білорусі», -  пояснив міський голова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: