Традиції і перевтілення: як змінюється легендарна львівська кав'ярня «Шкоцька» (фото)

IMG_1800
Кухарі "Шкоцької" не бояться еспериментів

Упродовж шести років (1935-1941 рр.) кращі математичні уми Львова сходилися докупи, щоб вправитися в науці і обговорити з колегами проблематичні рішення. Задачі, розв’язки котрих не вдалося відшукати, вписували у товстий зошит. А оскільки наукові збори відбувалися в кав’ярні «Шкоцька», то й блокноту присвоїли однойменну назву.

Упродовж шести років (1935-1941 рр.) кращі математичні уми Львова сходилися докупи, щоби вправитися в науці і обговорити з колегами проблематичні рішення. Задачі, розв’язки котрих не вдалося відшукати, вписували у товстий зошит. А оскільки наукові збори відбувалися в кав’ярні «Шкоцька», то й блокноту присвоїли однойменну назву.

За часів Другої світової війни «Шкоцькій книзі» довелося чимало подорожувати світом. Їй загрожувала небезпека, аж допоки вона не потрапила до рук польсько-американського професора Улама, котрий перевидав унікальні математичні парадокси.

Зараз книга перебуває у фамільній власності в Німеччині.

На долю «Шкоцької книги» випало чимало перепон, такі самі випробування часу чекали і на домівку наукового збірника – «Шкоцьку кав’ярню», що у Львові, на проспекті Шевченка, 27.

«Шкоцьку» трасформували спершу у у «Вареничну», з часом у «Десертний бар», ще згодом – у приміщення банку.

У радянські часи «Шкоцьку», себто «Шотландську» кав’ярню, спочатку перевтілили у «Вареничну», з часом у «Десертний бар», ще згодом – у приміщення банку. Тільки у 2015 році «Шкоцька кав’ярня» відродилася знов: до залу повернулись дубові меблі, на вікна – оксамитові фіранки, на столи – розномаїті наїдки.

«Відродження закладу вдалося досягти завдяки тому, що його супроводжували люди, які не боялися змін, але цінували традиції, - розповідає менеджер ресторану «Шкоцька» Тарас Шеремета. – Щоби йти в ногу з часом, маємо і надалі дослухатися до віянь епохи, але зберігати фірмовий стиль».

«Шкоцька» ХХІ століття знана фірмовою стравою – стейк на лава-камені. Це соковита яловичина, що готується без додавання олії та спецій. В меню переважає класична європейська кухня, однак з огляду на інтерес гостів, віднедавна у «Шкоцькій» почали подавати і більш екстравагантні делікатеси.

Зокрема з’явився салат з равликами та зморшками - одними з перших весняних грибів.. Менеджер зауважує, що на десять гостей припадає один поціновувач делікатесів, тому кухарі прагнуть задовільнити всіх гостей. Адміністратори закладу проаналізували, котрі страви користувалися найменшою популярністю серед відвідувачів та вилучили їх. Натомість додали нові салати, перші страви та основне меню. Наприклад, салат з гарбузовим карпаччо і панірованим сиром у пластівцях, салат з качиним філе і ягідним соусом. Також ввели суп-гуляш з яловичини.

Тарас підкреслює: «Це більш зимова страва, гостра і ситна. Традиційний австрійський гуляш, який подається з шматками м’яса, квасолі та картоплі».

Оновили також меню основних страв: додали ягнятину з пармезановим різотто і пасту з морепродутами: кальмари, лосось, мідії, креветки.

Щоби гості могли зігрітися в холоди, в ресторані «Шкоцька» пропонують не тільки класичний глінтвейн, а й готують за власним рецептом – із додаванням рому.

Сьогодні львів’янам і гостям міста пощастило: для того, щоб побачити історичну кав’ярню на власні очі і поласувати фірмовими смаколиками, не треба бути математиком.

Контакти для резервації столика +380673742300, пошта [email protected] або +380322614765.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: