На КПВВ "Майорське" проходить обмін полоненими між Україною і ОРДЛО (відео)

obmin
Фото: відкриті джерела

На КПВВ "Майорське" почався обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО.

Про це повідомляється в офісі президента.

В "уряді" так званої "ДНР" повідомили, що автобуси з обмінюваними особами в супроводі "омбудсменів" "ДНР" і "ЛНР" заїжджають на КПП "Майорське", де буде проводитися обмін.

"Омбудсмен ДНР" Дар'я Морозова повідомила журналістам, що першою затриманих Києву передасть "ЛНР".

"Представники Луганська виїхали на територію України, якщо у них все пройде успішно, то далі будемо мінятися ми, ДНР. Ми готові віддати українській стороні 55 осіб, вони нам - 87, але остаточні цифри будуть за підсумками верифікації. 22 людини зі списку Донецька відмовлялися звільнятися. Проте вчора, за нашими даними, двоє людей погодилися переміщатися в ДНР, ще три погодилися на обмін, але хочуть залишитися на території України. Тому точно по цифрах зможу сказати, коли пройдемося по списку", - заявила Морозова.

Також офіс президента також веде трансляцію обміну в Facebook.

НВ нагадує, що про цей обмін домовилися лідери нормандської четвірки в Парижі на початку грудня.

Обмін проводять на КПВВ Майорське в Донецькій області - сьогодні для звичайних громадян пункт пропуску закритий «з технічних причин».

О 14:34 прессекретар Зеленського Юлія Мендель показала фото звільненого з полону бойовиків «ЛНР» Івана Катишева зі своєю матір'ю. Вони не бачилися три роки.

Журналісти також взяли коментар у звільненого українського військовослужбовця Сергія Іванчука. Він розповів, що бойовики повністю забороняли йому тримати зв’язок з рідними.

УП повідомляє, що 22 особи відмовилися переходити на територію ОРДЛО в рамках обміну.

У той же час, представник ОРЛО Ольга Кобцева заявила, що Луганськ і Київ завершили перший етап "великого обміну" утримуваними особами."У нас обмін відбувся. Ми передали 25 осіб, забрали 63. Дев'ять відмовників (відмовилися повертатися на територію ОРЛО)", - сказала вона.

Звільнений з російського ув'язнення політв'язень Олег Сенцов вважає, що Україна має повертати своїх громадян з полону РФ та бойовиків ОРДЛО, але не ціною паплюження цінностей.

"Частина наших полонених повернеться додому. Хтось залишиться у руках бойовиків. Кримські татари та інші наші політв’язні і надалі будуть сидіти у російських в’язницях. Невинні. За це Україна віддасть справжніх вбивць: російських найманців, харківських терористів та п’ятьох беркутовців. І справа не тільки в тому, що в нас майже не залишається цього "чоловічого обмінного фонду" і для нового повернення своїх заручників, український уряд буде вимушений надалі торгувати інтересами країни з ворогом. А у тому, що цей крок лишає нас головного – справедливості. За цю справедливість ми стояли на Майдані, та змогли перемогти. За цю справедливість ми боремося і надалі, проти окупантів" - заявив Сєнцов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: