Львівські медики врятували від паралічу підлітка з переломом хребта

1438890

14-річному Станіславу із с. Під’ярків Перемишлянського району пощастило знову встати на власні ноги.  Хлопчина переламав хребет - йому довелося перенести три операції.

Понад місяць медики боролись за життя хлопця, а згодом і за можливість не бути прикутим до ліжка, – пише Захід.нет.

Травму Станіслав отримав у середині листопада, коли допомагав своєму дідусеві з роботою в саду. Хлопчик тримав драбину, коли на нього впала велика обрізана гілка тополі.

«Несподівано одна доволі велика гілка впала на мене, вдарила у правий бік. Вона збила і мене, і дідуся. Він переніс дві операції, я – три», – згадує Станіслав.
Після цього удару самостійно підвестися хлопець уже не зміг. Гілка розтрощила хлопцеві хребець і травмувала внутрішні органи. «Швидка» привезла Станіслава до Львівської міської дитячої лікарні. Була підозра на важку травму хребта.

Перелом хребця і його дужок свідчили про те, що пацієнта треба терміново оперувати, бо якщо згаяти час, він може втратити здатність ходити. Утім, нейрохірурги не могли терміново провести цю операцію, бо у хлопця були травмовані легені, вони б не витримали глибокого наркозу, тривалу штучну вентиляцію легень. Окрім того, у нього була розірвана діафрагма і поки не в порядку органи черевної порожнини, операція на хребті є дуже ризикована.

«15 листопада, буквально за півгодини після КТ хлопець був в операційній. Дитячі хірурги Юрій Колівошко, Віктор Топільницький, лікар-інтерн Уляна Костик, анестезіолог Андрій Фуртака рятували легені хлопчика. Вони зробили дренування правої і лівої плевральної порожнини, щоб кров і рідина витекли і легені могли розправитися», – каже нейрохірург Ігор Гоменюк.

Утім, після цього оперативного втручання стан хлопчика не поліпшувався. Причина – розірвана діафрагма, але стан хлопчика не дозволяв терміново провести оперативне втручання, аби її зшити.

Лікарі почекали, поки стан Станіслава стабілізується і 19 листопада провели другу операцію. Під час оперативного втручання з’ясувалося, що розрив діафрагми становив 6 см. Це надто великий розрив. Для її вшивання потрібна була спеціальна поліуретанова сітка, яку лікарня через недостатнє фінансування не закуповує, а для родини дитини такі фінансові витрати були непосильні.

До порятунку дитини фінансово долучилися місцеві мешканці, депутати та районна рада. За зібрані кошти хлопчику купили необхідний для операції матеріал. Сама ж операція тривала чотири години. Лікарі видалили уламки розтрощеного хребця і укріпили хребет спеціально закупленими металевими імплантами, які утримують хребет у правильному положенні.

Хлопець провів у лікарні 35 днів, 27 грудня його виписали додому. Станіслав ще ходить зі спеціальною опорою, але каже, що на різдв’яні свята вже обійдеться без неї.

«Хлопець дуже швидко відновлюється. Бувають випадки, коли діти зі схожими травмами проводять в лікарні до 120 днів, а він після таких важких травм показав хороші результати всього за 35 днів. Після свят на нього чекає ще реабілітація. Утім, два-три роки Станіслав мусить бути дуже обережний: не кататися на велосипеді, не грати футбол, інші рухові ігри, під час яких можливе травмування внутрішніх органів. Треба дати їм час остаточно зажити, зміцніти», – каже лікар хлопчика нейрохірург Ігор Гоменюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: