Проєкт сортувальні від студентів УКУ переміг на Громадському бюджеті

79941490_603968883747223_4138478259899727872_n

Голосування за проєкти до Громадського бюджету Львова тривало цієї осені протягом усього двох тижнів.

Організація «Зелена коробка» запропонувала свою ідею – розвиток мережі громадських сортувалень у місті та створення нового простору. Команда виборола друге місце та наразі готується до втілення свого задуму спільно з мешканцями міста.

Проєкт №228 був зареєстрований у Сихівському районі серед малих проєктів у категорії «Інші». Найбільшу агітацію проводили серед друзів та відвідувачів. Так, команді вдалося швидко отримати перші сотні голосів та потрапити до першої п’ятірки. Тим часом активізувалися автори інших проєктів, тож власники сортувальні шукали різних методів комунікації, найефективнішими з яких виявилися особистісна та робота із соцмережами.

«Особливо приємно, що в останній період підключився УКУ – і студенти, і викладачі. Тоді у нас суттєво зросла кількість голосів, хоча аж до кінця мали сумніви, чи пройдемо взагалі: щороку бюджет перерозподіляється, тож немає достатньої впевненості, яке місце слід зайняти, щоб перемогти. В останній день ми мали відрив усього кілька голосів із нашими першими конкурентами, тож буквально в останні години посіли друге місце. Чудово, що вдалося подати ідею нашого проєкту, і що таку ідею підтримали – значить, вона є затребуваною», – розповідає голова ГО «Зелена коробка», студент 3-го курсу ЕПЕ Ілля Петрик.

Попри відчутні ризики, команда все ж залишилася задоволеною результатом. Зараз же йдуть пошуки можливості просуватися в інші райони та покращувати наявну сортувальню на вул. Заводській, 31, яка відкрилась у травні 2019-го та зараз функціонує виключно завдяки власним ресурсам.

Новий простір за адресою вул. Панаса Мирного, 13 діятиме за подібним принципом до попереднього: тут прийматимуть вторсировину та допомагатимуть із вивченням різних її типів. Крім того, збиратимуть і специфічні матеріали: банерну тканину, дощовики, старі парасольки, використані батарейки, дрібну техніку тощо. Уже зараз волонтери «Зеленої коробки» налаштовують творчу переробку окремих матеріалів: шиють аксесуари, роблять іграшки чи предмети побуту. Це як практичні, так і довговічні речі, котрі пізніше також можна буде відремонтувати чи переробити.

Нова локація також пропонуватиме крамничку, де можна буде придбати екотовари, а окрім сортування, відвідувачі приходитимуть на різні події. Таким мешканцям міста допомагатимуть порадами щодо того, як екологічно облаштувати домашній побут та продукувати менше відходів.

Серед усіх інших переваг проєкту його ціннісними мотивами є, зокрема, довести: не тільки за кордоном можливі передові екологічні ідеї, а й тут, у нас. Перемога в Громадському бюджеті – це доказ великої довіри мешканців міста, переконані активісти. Коли їм вдасться реалізувати свій задум, це допоможе і переконати компанії, що соціальний бізнес розвивати реально та потрібно.

Наразі чекати на відкриття нової сортувальні можна щонайменше рік.

«Оскільки ми передали нашу ідею місту, ним тепер опікуватиметься або один із департаментів, наприклад, поводження з відходами, або ж районна адміністрація. Відповідно, пізніше оголосять тендери, закуплять матеріали та обладнання, проведуть необхідні роботи. Наша роль у проєкті зведеться до контролю за всіма процесами для того, щоби проєкт був таким, яким ми його запланували», – пояснює Ілля.

Ризик, що проєкт вдасться інакшим, є. Однак команда «Зеленої коробки» сподівається, що все вирішуватимуть на етапі комунікації. Після відкриття простору волонтери планують допомагати йому функціонувати, забезпечувати практичне значення. У будь-якому разі наступний рік для команди буде спрямованим на розвиток ідеї, в яку вже повірило місто.

Антоніна ЧУНДАК

Фото: Олесь Москальчук, а також з особистого архіву членів команди

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: