Зеленський не бачить підстав позбавляти Медведчука звання заслуженого юриста

медведчук

Президент України Володимир Зеленський не задовольнить петицію про позбавлення нардепа від ОПЗЖ, кума президента РФ Володимира Путіна, Віктора Медведчука звання заслуженого юриста України.

Про це йдеться у відповідь на петицію на сайті президента України.

«Матеріали, які відповідають визначеним законом підставам для прийняття Главою держави законного рішення, в Офіс Президента України не надходили».

У Зеленського пояснюють, посилаючись на законодавство, що передбачено два механізми позбавлення державної нагороди. У першому випадку це можна зробити в разі засудження особи за тяжкий злочин за поданням суду. У другому - за здійснення терористичної діяльності.

При цьому рішення про застосування подібної санкції приймається РНБО за пропозицією парламенту, президента, уряду, Нацбанку, СБУ і т. д. і вводиться в дію указом глави держави.

Що було раніше: Петиція про зняття звання заслуженого юриста з депутата ОПЗЖ Віктора Медведчука станом на 16 грудня набрала більше 25 тисяч підписів, тому мала бути розглянута президентом.

Згідно з петицією, підставою для зняття звання є те, що, за висновком дослідження, Медведчук, будучи адвокатом поета Василя Стуса, порушив свій професійний обов'язок, фактично відмовившись захищати його в суді.

Крім того в 1985 році Медведчук схожим чином «захищав» дисидента Миколу Кунцевича.

Нагадаємо, Медведчук був призначений адвокатом Стуса в 1980 році. В ході судового процесу, поет відмовився від послуг Медведчука, заявивши, що другий прокурор у справі йому не потрібен. Він був засуджений до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Стус помер в таборі особливого режиму ВС-389/36 (Росія) 4. вересня 1985 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: