Що зміниться у січні: недоторканність, ціна на газ та мінімальна зарплата

5cc9ce4b8472e-03
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

З 1 січня 2020 року Україну чекає багато новацій у законодавстві. Члени парламенту втрачають недоторканність, власники нерозмитнених автомобілів - «євробляхери» - платитимуть великі штрафи, мінімальні зарплати та пенсії зростатимуть, але й вартість комунальних та інших послуг збільшаться.

Зросте «мінімалка» та прожитковий мінімум

Із 1 січня набуває чинності новий кошторис країни, який депутати ухвалили ще 14 листопада. Відповідно до закону, з нового року прожитковий мінімум збільшиться на 162 гривні та становитиме 2 027 гривень (загальний показник). Бюджет також передбачає «зростання мінімуму» — з 2 027 грн у січні 2020-го до 2 189 грн на кінець року:

  • з 1 січня – 2102 грн;
  • з 1 липня – 2197 грн;
  • з 1 грудня – 2270 грн.

У той же час, 11 грудня Кабмін схвалив законопроєкт, який скасовує прив’язку показника прожиткового мінімуму до зарплат, штрафів та інших виплат.

«Раніше кожне підвищення прожиткового мінімуму додавало кошти не лише тим, хто їх потребував. Підвищення автоматично збільшувало державні платежі, штрафи, плату за певні види державних послуг тощо», — пояснив прем’єр Олексій Гончарук.

За його словами, прийняття законопроєкту дозволить у подальшому збільшити  «мінімум» до 4 200 грн.

Бюджет-2020 також передбачає збільшення мінімальної зарплати до 4 723 грн. Цей показник зросте на 550 грн, або на 13%. За 3 роки — з 2017-го по 2019-й рік — мінімальна заробітна плата збільшилась на 2 573 грн.

Нові податки для ФОПів

З січня податки в Україні виростуть через підвищення прожиткового мінімуму і зростання мінімальної зарплати, як закладено у держбюджеті на 2020 рік. Про це нагадала Державна податкова служба. Податківці також оприлюднили суми єдиного податку та єдиного соцвнеску (ЄСВ), які набирают чинності для фізосіб-підприємців (ФОП) з 1 січня.

Як відомо, мінімальна ставка ЄСВ в Україні розраховується, виходячи з показника мінімальної зарплати і становить 22% від неї. Так, в 2020 році ЄСВ складе 1039,06 гривень на місяць, або 12 468 грн в рік. Для порівняння, в 2019 році ЄСВ сплачується в розмірі 918,06 гривень на місяць, тобто зростання у 2020 році складе 121 грн на місяць.

А ось сумарний розмір податків для ФОП залежить від групи спрощеної системи оподаткування, у якій вони перебувають:

Мінімальна пенсія зросте

З 1 січня 2020 року мінімальна пенсія становитиме 1638 грн, з 1 липня - 1712 грн, з 1 грудня - 1769 грн. Таким чином, за рік мінімальна пенсія зросте на 131 грн. Крім цього, з 1 січня 2020 року в Україні планово збільшується кількість років трудового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком.

Тепер на отримання пенсії за віком після досягнення 60 років можуть претендувати тільки ті, хто має стаж не менше 27 років (у 2019-му було 26 років).

Якщо ж людині не вистачає трудового стажу, пенсійний вік наступить не в 60, а в 63 роки або в 65 років, в залежності від наявного трудового стажу і дати звернення за призначенням пенсії.

2020 рік також стане останнім «пільговим» роком пенсійного віку для жінок. До 60 років - у 59,5 - на пенсію зможуть вийти тільки жінки, які народилися з 1 жовтня 1960-го по 31 березня 1961 року. Народжені після цього можуть розраховувати на пенсію лише в 2021 році, тобто одночасно з чоловіками свого року.

Нові ціни на газ

З січня по квітень 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів складає 5 500 грн за тисячу кубометрів.

Ціна наведена без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами, повідомляли в Нафтогазі.

Йдеться про квартальну гарантовану ціну, яка діятиме з січня по квітень 2020 року.

Споживачам, які хотіли отримувати газ за ринковою ціною, яка буде змінюватися щомісяця до кінця опалювального сезону, потрібно було до 30 грудня звернутися до своїх регіональних збутових компаній.

В Нафтогазі відзначали, що щомісячна ринкова вартість газу впродовж першого кварталу 2020 року може бути і вище гарантованої ціни, і нижче.

«Обидва механізми — щомісячної та гарантованої ціни — відповідають вимогам МВФ. Згідно з міжнародними зобов’язаннями, з 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів в рамках ПСО. Це означає, що оптова ціна для побутових споживачів має відповідати ринковій ціні для комерційних споживачів. З 1 травня 2020 року Україна взяла на себе зобов’язання повністю лібералізувати ринок постачання газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті», — розповідали в Нафтогазі.

Викриття корупціонерів

Із першим днем року в Україні почав діяти закон, який гарантує винагороду за інформацію про неправомірні дії. Гроші можна отримати за викриття корупціонерів.

Винагорода може складати 10% від розміру хабара чи суми завданих збитків, але не більше 12,5 мільйонів гривень. Водночас і хабар має переважати 10 мільйонів. Викривачам корупціонерів та членам їхніх сімей закон гарантує державну охорону.

Про корупційний злочин викривач може повідомити уповноваженим безпосередньо на роботі, засобам масової інформації, Національному агенству з питань запобігання корупції чи іншим органам.

Про корупцію можна писати і анонімно, але такі повідомлення перевірятимуть, лише якщо є інформація про конкретну особу і факти, які можна перевірити. Перевірка триватиме від двох тижнів до місяця.

Більше не діє депутатська недоторканність

Згідно з прийнятими змінами, стаття 80 Конституції України викладається в новій редакції, яка не містить положень про те, що народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, і вони не можуть без згоди Верховної Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

У той же час, згідно з новою редакцією статті 80-ї Конституції, народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Крім того, напередодні нового року президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Радою закон (законопроект №2237), який привів у відповідність з Конституцією законодавство в частині недоторканності нардепів. Згідно з прийнятими змінами, клопотання про дозвіл на затримання, про запобіжний захід (утримання під вартою домашній арешт), проведення інших слідчих розшукових дій повинні бути узгоджені з генеральним прокурором.

Вести досудове розслідування кримінальних проваджень, відкритих проти народних депутатів, мають право слідчі НАБУ і центрального апарату ГБР.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: