«Відчиніть, поліція!»: як поводитися під час обшуку (інструкція від адвокатів)

обшук

Обшуки у посадовців, бізнесменів, громадських діячів стали звичним явищем. Правозахисники та адвокати кажуть, що від цього не застрахований ніхто. Тому щоразу актуальнішими стають поради юристів, що робити, коли до вас прийшли з обшуком.

ІА Дивись.info розпитала в адвокатів про підстави для обшуку, права людей, у яких він проводиться, та про те, як поводитися під час обшуку, щоби не створити собі ще більших проблем.

Жодного обшуку без рішення суду

Голова ГО «Українське юридичне товариство», адвокат Олег Березюк каже, що обшук – це слідча дія, а вона може проводитися тільки на  підставі порушеного провадження і лише за рішенням суду. Тому насамперед слідчі повинні показати відповідне рішення.

«Просто так прийти з обшуком не можуть. Для цього потрібно мати санкцію суду, а для цього натомість слідчі органи мають пред’явити судді ті чи інші підстави для проведення обшуку. Суддя визначає чи є юридичні підстави для проведення в тому або іншому приміщенні певних слідчих дій, зокрема обшуку. Без рішення суду це буде не обшук, а перевищення службових повноважень і зловживання владою», – розповідає Олег Березюк.

Натомість відомий адвокат Олег Мицик уточнює, що є певні винятки.

«У рідкісних випадках, які прямо прописані у КПК України, як правило, коли це пов’язано з крайньою нагальністю, переслідуванням злочинця, можливістю втрати доказів, слідчий може провести обшук без ухвали суду з наступним протягом доби зверненням до суду з відповідним клопотанням. Але такі випадки вкрай рідкісні», – пояснює адвокат.

При цьому ухвалу суду слідчі, обов’язково, повинні  вручити ще до початку обшуку.

«Цю ухвалу вам необхідно негайно сфотографувати і надіслати адвокату чи близьким вам обізнаним людям щойно почнеться обшук. Дуже часто правоохоронці цей момент ігнорують і забувають вручити ухвалу, а потім кажуть, що все вручили. Також дуже важливо переконатися в змісті ухвали суду. Потрібно подивитись, чи в ухвалі суду є дозвіл: а) на обшук вашого помешкання; б) з приводу вилучення яких речей йде мова; в) чи не закінчився термін дії ухвали (як правило видається на 30 днів); г) чи надано дозвіл на обшук саме тим людям, які його і проводять. Обшук має право проводити лише слідчий або прокурор, які прямо згадані в ухвалі суду. Проведення обшуку не може бути передоручене, особливо оперативним працівникам. Це вже врегульовано судовою практикою, всі здобуті докази можна в подальшому визнати в суді недопустимими», – каже адвокат.

«Приходіть завтра!»

Також в КПК України чітко прописані обмеження з приводу часу проведення обшуку – з 6-ої ранку до 22 вечора, тобто правоохоронці не мають права без крайньої нагальної потреби проводити обшук поза межами світлового дня – в нічний час, хоча це може бути як виключення.

«Як правило, з обшуками правоохоронці приходять рано-вранці для того, щоби застати людей вдома, тому що виникає проблема з комунікацією щодо проникнення в приміщення, адже пред’явити ухвалу суду немає кому. Як правило, слідчі зловживають такими ранніми візитами, але таке життя, порушення особливого в законі, окрім етичного, немає», – розповідає адвокат.

Він наголошує, що особа, в якої проводять обшук, має право на захист. Зокрема в законі чітко прописано, що правоохоронці, прибувши, повинні роз’яснити особі право на захист, і вона має право на захисника.

«Це реалізовується в такий спосіб, що правоохоронці дають можливість зв’язатись із своїм захисником і зобов’язані його очікувати, якщо немає місця зловживання правом. Правоохоронці не будуть безкінечно очікувати захисника, в законі не прописано, яка межа балансу інтересів, але зазвичай вони очікують декілька годин. У разі порушення такого права, тобто перешкоджання в доступі захисника, якщо це буде доведено, докази, здобуті в результаті такого обшуку, в подальшому будуть визнані недопустимими», – каже Олег Мицик.

Велике значення має кваліфікація адвоката.

«Законодавство складне і пересічній людині важко самій визначити, наскільки законними є дії правоохоронців», каже Олег Березюк.

«Майте на увазі, що вам потрібно перевірити кваліфікацію адвоката, якого ви запросили. Адвокатів багато і частина з них могла ніколи не бути присутньою під час обшуку, тому вони будуть мовчазними спостерігачами за процедурою. Тому думайте, кого запрошуєте, ви повинні бути переконані, що людина спеціалізується на кримінальному праві та процесі», – додає Олег Мицик.

Не залишайте правоохоронців самих

Адвокат наголошує, що правоохоронці повинні фіксувати, і це прямо прописано в КПК, обшук на відеозапис безперервно, без зупинок, при обшуку повинні бути присутні не менше як 2 понятих з числа незацікавлених людей.

«У даному випадку діє конфлікт інтересів – дуже часто люди заперечують проти прибуття завчасно «заготовлених» понятих. Тому ви маєте право заперечувати проти так званих «замовних, заказних, доставлених» понятих і запросити своїх сусідів. З іншого боку, це очевидне розголошення вашої таємниці і тому вам самим треба діяти. Але слід розуміти, що правоохоронці в більшості випадків умисно доставляють з собою своїх, пов’язаних понятих, яких потім, допитуючи в суді, фактично використовують як «лжесвідків». Вони завжди свідчать на користь правоохоронців», – розповідає адвокат.

Він додає, що поняті залучаються і відеозапис ведеться для того, щоби фіксувати хід дій.

«У зв’язку з цим, якщо прибуло декілька працівників правоохоронного органу і є лише одна пара понятих, то ви маєте право вимагати, щоби і поняті, і відеокамера, і особа, яка проводить обшук, були присутні в одному помешканні для того, щоб відео все охоплювало. Не дозволяйте правоохоронцям розходитись по будинку чи приміщенні, не залишайте їх самих. В ЗМІ є численні повідомлення про кримінальні справи, коли під час обшуків правоохоронці відверто крадуть речі, кошти, дорогоцінності, в залежності від кримінального провадження, наприклад, якщо це пов’язано з крадіжками чи наркотиками, то будьте готові до того, що правоохоронці будуть підкидати вам речові докази. В практиці це буває дуже часто. Зокрема розпаровується комплект із дорогоцінними речами – нібито було викрадено сережку, а ланцюжок з цього комплекту у вас знаходять під час обшуку, у ваших дітей, така ж ситуація з наркотиками чи засобами для їх виробництва, тому будьте готові, слідкуйте за руками правоохоронця як за руками фокусника, не залишайте їх самих, відразу вголос заявляйте про виявленні сторонні речі чи зникнення якихось речей», – каже Олег Мицик.

Він радить бути готовим також до особистого обшуку, під час обшуку помешкання чи приміщення, адже для цього не потрібно ніяких додаткових ухвал.

«Ніколи не допускайте, щоби правоохоронці вилучили у вас засоби зв’язку і унеможливили ваше спілкування з адвокатом, із зовнішнім світом, на це вони не мають жодного права, відмовляйтеся віддавати засоби зв’язку і тримайте зв'язок до прибуття вашого захисника, якщо ви такого запросили. Слід також бути готовими, що правоохоронці мають право обшукати всіх присутніх під час обшуку людей. Очевидно, що кожен з них може переховувати документи, цінності, які вишукуються правоохоронцями. При цьому повинен дотримуватись принцип обшуку людиною тієї самої статі, якої ви є. На цьому потрібно наполягати», – наголошує адвокат.

Жодного опору

При цьому, він радить не чинити опору правоохоронцям у доступі до приміщень.

«Слід розуміти, що якщо вже суд дав ухвалу на обшук, то правоохоронці його проведуть, за будь-яку ціну, це їхня мета та завдання. Бували такі фантастичні випадки, що правоохоронці прийшли і після конфлікту з особами пішли та більше не приходили, але це рідкість, виключення. Тому конфлікт з приводу надання доступу до приміщень лише псує ваші власні нерви і призводить дуже часто до псування вашого майна, тобто якщо ви зволікаєте з відкриттям приміщення, відмовляєтесь це зробити, то обов’язково будуть виламані двері, знищені предмети, аж до руйнування приміщення. Особливо це має значення, якщо вам нічого ховати, у такому випадку слід співпрацювати з правоохоронцями і надати можливість виконати їм свої обов’язки. Дуже часто вони проводять обшук лише формально, на всякий випадок, щоб їх в подальшому не звинуватили у невчиненні цих дій. Особливо ця співпраця має значення, якщо до вас приходять за конкретно визначеними речами, наприклад, за вашою рушницею, медичними інструментами, документами про укладення договорів чи іншим. Ці речі і так можна здобути з інших джерел, ваших контрагентів. Тому ви маєте право на початку обшуку, почувши зміст ухвали, зазначити, що добровільно їх видасте, і змусьте правоохоронців все ретельно описати. Перед видачею ви маєте право виготовити копію цих документів або вимагати від правоохоронців виготовлення для вас їх копій», – пояснює Олег Мицик.

Руками не чіпати

Адвокат також радить особам, у яких проводиться обшук, відповідально поставитися до процесу освідування, якщо такий буде проводитися, бо він може мати вкрай негативні наслідки.

«Дуже часто правоохоронці під час обшуку мають намір провести освідування особи, яка знаходиться в приміщенні. Це зазвичай пов’язане з отриманням неправомірної вигоди чи при фіксуванні вимагання (ст. 189 КК України). В таких випадках правоохоронці шукають на вашому тілі, одязі сліди спеціальних порошків, засобів або якісь ваші особливі прикмети. В такому випадку, обов’язково, окремо має бути проголошена постанова прокурора про проведення освідування. Вимагайте таку постанову. Оскільки ви захищаєтесь від потенційного звинувачення, не прагніть допомагати правоохоронцям. Виходячи з викладеного вище, майте на увазі, що правоохоронцям дуже часто, якщо ви не вчиняли ніяких неправомірних дій, не брали неправомірної вигоди, вигідно пофарбувати ваші руки для того, щоб на тампонах змиву були сліди спеціальної хімічної речовини. У зв’язку з цим з моменту початку обшуку уникайте доторків правоохоронців чи когось іншого до ваших рук, безпідставних привітань вас за руки, їхніх пропозицій вам взяти щось в руки і таке інше. Все це може бути для того, аби занести на вас спецзасоби. Це стосується і вашого одягу. Уникайте доторків до предметів одягу до початку обшуку чи проведення вашого освідування», – розповідає адвокат.

Так само відповідально треба поставитися до складання протоколу.

«По-перше, всі речі, які вилучаються, повинні складатися в одне місце. Часто правоохоронці носяться без вашого контролю, кажуть, що вони ці речі оглянуть чи запакують вкінці. Були випадки, коли гроші збирали у спільний мішок, а потім слідчий окремо оглядав і виявляв серед них номери, які були предметом дачі хабара. Тому ви, присутні поняті, захисник, якого ви запросили, повинні діяти як єдиний механізм.

У протоколі обшуку мають бути описані усі обставини, які мають значення, а саме: які речі виявили, що саме, де, в якій кімнаті. Це має велику значення, якщо це було підкинуто. Старайтеся фіксувати на фото або відео такі вилучення. Слідкуйте за правильністю записування предметів у протоколі, за пакуванням речей. Пакування речей, виготовлення зліпків, копій має відбуватися під час самої процедури обшуку, яка має фіксуватись на відео, якщо такого не було, звертайте на це увагу. Якщо ви невинні і відносно вас відбувається обшук безпідставно, то це ваш захист, ви повинні домогтися максимальної фіксації всього», – наголошує адвокат.

Після завершення складання протоколу, його закінчення, мають підписати усі присутні. Юрист радить вимагати, аби в протоколі були вказані не тільки оперативні працівники, а усі, в тому числі і оператори, які здійснювали зйомку.

Щоб не втратити майно

Також, дуже важливо не забувати вказати у протоколі кількість коштів, дорогоцінних предметів.

«Якщо ви цього не вкажете, та не сфотографуєте їх, то існує великий ризик, що ви ніколи не отримаєте їх назад. Після закінчення складання протоколу ви маєте право вимагати його копію. Як це відбувається на практиці: природно колись слідчі, зокрема я, складали протоколи через копірку, це дуже марудна, складна справа, рядки сповзають, не завжди якісно перебивається. Тому якщо у вас є можливість скопіювати протокол через ксерокс, який наявний у приміщенні, через факс, зробіть це і змусьте слідчого розписатись на другому примірнику «копія вірна». У разі відмови на то нема ради. Якщо немає можливості відксерити, то сфотографуйте на гаджет, а в подальшому роздрукуєте і отримаєте в слідчого примірник наступного дня. Слідчі це виконують.

В кінці протоколу ви маєте право написати всі свої зауваження. Посилання правоохоронця на те, що немає місця, де записати, відкиньте. Все це повинно відбуватись при відео. Перш за все, ви повинні висловити всі свої зауваження на відео і, обов’язково, в протоколі написати про всі незаконні дії, відхилення від процедури, навіть можете написати «Початок», поставити стрілку і на звороті списати хоч весь аркуш. Майте на увазі, що всі предмети, вилучені в пакети, опечатуються слідчим, як правило на листочку «Печатка для пакетів» і там повинні розписатись поняті. Старайтесь розписатись також на цих листочках. Не дозволяйте слідчому брати підписи понятих окремо на листочку, вони мають ставити підпис вже на пакеті, в який запечатали вилучені у вас речі. Наприкінці складання протоколу, під час його підписання, вимагайте відеофіксації. Слідчий повинен сказати, хто саме підписався, які речі вилучені, і все це має бути зафіксовано на відеозаписі», – наголошує Олег Мицик.

Важливим є також статус речей, вилучених під час обшуку. Потрібно уважно прочитати, що саме зазначено в ухвалі суду.

«Наприклад, якщо там написано «вилучити грошові кошти як предмет злочину, а також речі та предмети, вилучені з обороту», то саме це має значення. Якщо вказано конкретні речі, то на ці вилучені речі слідчий автоматично накладає арешт. Якщо ж вилучають предмети, які не були вказані в ухвалі, які були випадково знайдені, наприклад, мали бути вилучені гранати, а вилучено мільйон гривень, то в даному випадку гроші є тимчасово вилученим майном і слідчий зобов’язаний впродовж доби звернутись до слідчого судді для визначення статусу цих речей, а саме: накладення арешту, інакше це майно підлягає поверненню. З цього приводу існує ціла процедура оскарження, в більшості випадків це майно, яке не має стосунку до справи і не підлягає конфіскації, повинно бути вам повернено на відповідальне зберігання, навіть речові докази», – пояснює адвокат.

Він звертає увагу, що ухвалу суду на проведення обшуку, а також законність проведення обшуку неможливо оскаржити негайно, але такі дії окремо можуть бути оскаржені під час підготовчого судового засідання, якщо було висунуто обвинувачення і справу скеровано до суду.

«Будьте обережними та уважними. Проведення обшуку є своєрідною скринькою Пандори для вас на майбутнє – якщо ви програєте перший бій, то ви програєте війну», – наголошує Олег Мицик.

Він також радить не забувати, що у випадку постановлення виправдувального вироку суду або у разі встановлення в рішенні суду факту незаконного проведення обшуку у громадян виникає право на відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок коштів Державного бюджету України.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: