У фондосховища Львівської галереї мистецтв обвалилася частина даху

81849338_3111813969044660_1618497033235070976_o
Фото: Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького

Вчора, 3 січня, стався обвал частини даху будівлі в смт. Олесько, Буського району (вулиця Замкова, 27, колишній костел Капуцинів).

Про це повідомили у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Це пам’ятка архітектури національного значення, яка використовується Галереєю як фондосховище, переважно для скульптур. Ніхто не постраждав. Музейні предмети всі збережені і убезпечені.

"Фактично, ми знову вперлись лобом у гальмування передачі Галереї - тобто Міністерству культури, молоді і спорту - земельних ділянок та будівель музеїв. Більше десяти років Львівська облдержадміністрація не передає будівлю цього фондосховища Галереї до її органу управління, а Міністерство культури, молоді та спорту не може фінансувати протиаварійні та реставраційні роботи згідно бюджетного законодавства. Обласна ж адміністрація, на балансі якої є будівля, не ремонтує її, не реставрує і відмовчується після десятків звернень та пропозицій Галереї", - зазначається у повідомленні.

Спеціальна комісія ще в липні 2019 винесла висновки стосовно загрозливого стану даху, чітко розписала рекомендації. В комісії були представники Галереї, представники ЛОДА та представник Державної служби надзвичайних ситуацій. Ключову частину рекомендацій комісії, яку належало зробити ЛОДА як балансоутримувачу (розробка проектно-кошторисної документації, ремонтно-реставраційні роботи) виконано так і не було. Обвал стався в одному з найпроблемніших місць.

"Грубо кажучи, на рівні області наша потужна музейна установа, яка здатна забезпечувати себе і активно розвиватись, обмежена правовим «колгоспом», з якого болісно воліє вирватись, який вже стає загрозою навіть для життя працівників", - зазначають у галереї.

Працівники галереї зазначають, що тепер справа не тільки у гальмуванні інтелектуальноестетичного розвитку наших підрозділів, у стримуванні туристичного прогресу регіону. Тепер йде до загрози «травмування та загибелі працівників, безповоротної втрати творів мистецтва, що зберігаються у фондосховищі, втрати пам’ятки архітектури державного значення» - це цитата із Технічних висновків за результатами візуального обстеження конструкції даху костелу Йосипа та келій монастиря Капуцинів (пам’ятки архітектури 1739 р., охор. №406-1,2) у смт. Олесько Львівської області. Датовано від 31.07.2012.

"На сьогодні це питання не про відновлення частини даху, що обвалилась, а про повну його заміну. І, дивлячись у корінь проблеми, аби вберегтись від подібних небезпек на майбутнє, аби розвиватись в ногу з епохою, - це питання про передачу Олеського, Підгорецького, Золочівського замків до сфери управління міністерства", - додали у галереї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: