Що не можна робити в Різдво: головні заборони та історія

rizdvo-2
Фото: відкриті джерела

Кожного року 7 січня християни зустрічають найголовніше свято року. Щоб правильно зустріти Різдво дізнайтеся, що не можна робити в цей день.

7 січня 2020 року – закінчення посту, тому в цей день на стіл подають й м’ясні страви, пише 24 канал.

За традицією, на Різдво за столом після святкової служби в храмі збирається вся родина, кажучи замість привітання слова: "Христос Рождається! Славімо його!".

Що не можна робити в Різдво

  1. 6 січня на стіл готують 12 пісних страв, а вже 7 січня – дозволяється вживати в їжу рибу, м’ясо, вино, адже Різдвяний піст закінчився.
  2. Одна з найголовніших заборон Різдва: у цей день жодна зі страв не повинна залишитися недоторканно.
  3. Також не можна прибирати зі столу страви аж до самого настання Різдва 7 січня.
  4. У Різдво на ялинці зірка – має бути головною прикрасою.
  5. Не прийнято у Різдво Христове вдягати старий одяг.
  6. Як і в інші релігійні свята, не можна працювати. Жінкам не можна шити, прати, прибирати, виносити сміття з хати. Чоловікам – хід на полювання чи риболовлю. Це потрібно робити заздалегідь до свята.
  7. Не можна гадати на Різдво. Для цього є спеціальний період.
  8. У Різдво не можна сваритись, особливо за столом.
  9. Не прийнято до сходу першої зірки обідати – невеликий перекус дозволений тільки дітям.

У Різдвяний день не можна забути про милосердя, потрібно приводити до себе гостей і ходити в гості.Картинки по запросу різдво

Як пише Уніан, згідно із Писанням, Ісус Христос народився у Вифлеємі, коли правив імператор Август.

В іудеїв був звичай, за яким усі родини мали свої певні міста й праотцівські місця, тому Діва Марія зі своїм обручником - праведним Йосипом, як нащадки царя Давида, вирушили до Вифлеєму. Прийшовши в місто, вони не знайшли вільних місць у готелях й оселилися в печері, серед сіна й соломи, призначених для годівлі тварин.

Там і народився Спаситель. Звістку про Різдво Месії почули пастухи. Їм явився Ангел і сказав: «Не бійтеся; я сповіщаю вам велику радість, яка буде всім людям; бо нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Котрий є Христос Господь» (Лк. 2, 10-11). Пастухи зі смиренням вклонилися Немовляті Христу.

Також про Різдво Христове у чудесний спосіб було сповіщено волхвам - мудрецям, які побачили зірку і, послідувавши за нею, прийшли до заповітної печери, де вони, «впавши, поклонилися Йому; і, відкривши скарби свої, принесли Йому дари: золото й ладан і смирну.

Святкують Різдво Христове 12 днів - до Водохреща, 19 січня. Цей період називається Святками. Вітати одне одного в ці дні прийнято словами: «Христос народився!» - «Славімо Його!».

Свято Різдва увібрало в себе багато обрядів і звичаїв. До них передовсім належать колядування та щедрування - костюмовані дійства із зіркою і співами. Коляда – це гімн Христу, оспівування його народження. У щедрівках славлять природу, закликають весну.

Похожее изображение

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: