Авіакатастрофа Boeing 737: що могло статися з українським літаком

0_main
Фото з відкритих джерел.

Основна версія авіакатастрофи літака «Міжнародних авіаліній України» Boeing 737 – технічні несправності, однак не виключені й інші причини падіння повітряного судна і загибелі всіх пасажирів та екіпажу.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса в коментарі ІА Дивись.info не виключає, що авіакатастрофа  українського літака Boeing 737 може бути пов’язана із нинішнім ракетним ударом, завданим Іраном по американських базах в Іраку.

«Наразі недостатньо інформації, аби стверджувати щось напевно. Крім того, згідно із офіційною даними, зокрема Посольства України в Ірані, причиною катастрофи літака Boeing 737 стали технічні несправності. Але водночас не слід виключати й інших причин. Адже трохи раніше стало відомо, що у ніч на 8 січня Іран завдав ракетного удару по двох американських військових базах в Іраку у відповідь на вбивство іранського генерала Касема Сулеймані», – сказав Ілія Куса.

Зокрема не слід виключати й можливості ракетного удару, зіткнення з дроном, а чи навіть терористичного акту на борту літака.

Ілія Куса також зазначає, що, найімовірніше, ситуація на Близькому Сході через вбивство генерала Касема Сулеймані буде загострюватися з подальшою ескалацією конфлікту.

До речі, за кілька годин до авіакатастрофи США заборонили американським авіакомпаніям пасажирські та вантажні польоти в повітряному просторі над Іраном, Іраком і водами Персидської та Оманської заток.

Натомість британське видання Daily Mail з посилання на  Twitter кореспондент ВВС в Ірані Алі Хашема пише, що український літак горів вже у небі, ще до того, як впав на землю і вибухнув.

«Це викликало міркування про те, що літак міг бути випадково збитий солдатами протиповітряної оборони Ірану, через години після того, як Іран вистрілив 22 балістичні ракети по базах США у помсту за вбивство генерала Касема Солеймані», – пише видання.

Водночас іранські чиновники заявили, що пілот втратив контроль над реактивним літаком після того, як вогонь обійняв один з двигунів Boeing 737, та екіпаж не повідомив про надзвичайну ситуацію і те, що спричинило пожежу. Відомо, що повітряне судно піднялося на висоту 2400 метрів і впало через три хвилини після зльоту у 60 кілометрах на південний захід від Тегерану.

«Пожежа настільки сильна, що ми не можемо нічого вдіяти для порятунку ... у нас на місці події 22 машини швидкої допомоги, чотири автобуси швидкої допомоги та вертоліт», – цитує британське видання керівника екстреної служби Ірану Пірхоссея Куліванда.

Нагадаємо,авіакатастрофа сталася о 6.14 годині за місцевим іранським часом. Boeing 737-800 NG, реєстраційний номер UR-PSR 2016 року виробництва, був отриманий авіакомпанією безпосередньо з заводу концерну. За інформацією МАУ, останнє планове технічне обслуговування літака відбулося 6 січня.

Також повідомлялося, що на борту літака було 11 українців. Інші пасажири летіли на Борисполя транзитом. Daily Mail пише про трьох загиблих британців на 73 громадян Канади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: