Авіакатастрофи незалежної України: від Львова до Тегерана

_110430081_gettyimages-1192506329
Фото з відкритих джерел

8 січня, о 6.14, за місцевим часом, через три хвилини після вильоту з аеропорту Тегерана розбився український літак Боїнг-737. На борту перебувало 176 осіб, всі загинули. Серед них 11 українців, 82 іранців і 63 канадців.

ІА Дивись.info в пам'ять про загиблих жертв авіакатастрофи згадала наймасштабніші авіакатастрофи за часів незалежності України.

Скнилівська трагедія

Скнилівська трагедія трапилася під час святкування 60-ої річниці 14 авіаційного корпусу Військово-Повітряних сил України на Скнилівському аеродромі під Львовом 27 липня 2002 року. Унаслідок падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів загинуло 77 осіб (серед них 28 дітей) і постраждало близько 250 людей. За кількістю загиблих є найбільшою катастрофою в історії авіаційних шоу.

Під час виконання фігури вищого пілотажу пілот СУ-27УБ зачепив дерево, потім бетонне покриття, а далі почергово врізався у два інші літаки, зрештою впав у натовп людей.

Літак вибухнув і запалав. Обидва пілоти катапультувалися вже після контакту з землею і зазнали лише незначних пошкоджень. До відповідальності за трагедію безпосередньо притягнено 10 осіб. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту.

літак врізається у натовп людей

Найсмертоносніше збиття пасажирського літака у XXI ст.

Йдеться про аварію малазійського Боїнга-777 біля Донецька. Пасажирський літак було збито 17 липня 2014 року неподалік Тореза Донецької області в ході російської збройної агресії на сході України. Міжнародне розслідування встановило, що літак збитий зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва.

Незалежні дослідники стверджують, що ЗРК «Бук» належав 53-ій зенітній ракетній бригаді з Курська (Російська Федерація). 24 травня 2018 влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватили Росію в катастрофі літака.

В авіакатастрофі загинули усі 283 пасажири та 15 членів екіпажу, у тому числі 80 дітей, 3 з яких були немовлятами.

За кількістю жертв катастрофа Boeing 777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI ст., якщо не враховувати терактів 11 вересня 2001 року, найсмертоноснішим збиттям пасажирського літака.

В авіакатастрофі загинули усі 283 пасажири та 15 членів екіпажу, у тому числі 80 дітей, 3 з яких були немовлятами. Більшість – жителі Нідерландів, Малайзії та Австралії. На борту літака перебував член Сенату Нідерландів Віллем Віттевеен, шестеро науковців, що розробляли ліки проти СНІДу, які саме летіли на міжнародну конференцію в Мельбурні (Австралія). Серед них був співробітник ВООЗ Гленн Томас, нідерландський дослідник Юп Ланге, а також малайзійська актриса Шуба Джайя.

Падіння транспортного літака Ан-12 поблизу Львова

Вранці 3 жовтня 2019 року літак АН-12 здійснив аварійному посадку у Сокільниках, передмісті Львова, не долетівши 1,5 км до Львова.

О 07:46 літак Ан-12 був виявлений на відстані 1,5 км від злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького у Пустомитівському районі. Внаслідок події п’ятеро членів екіпажу загинули, ще троє – були госпіталізовані.

Тоді поліцейські серед ймовірних причин називали помилку пілота, брак пального, погану видимість, та перевантаження літака. Однак зрештою правоохоронці призначили низку експертиз та засекретили розслідування.

Катастрофа Як-42 в Туреччині

26 травня 2003 року поблизу турецького Трабзона розбився літак Українських Середземноморських авіаліній (UM Airlines), внаслідок чого загинули 12 українців, 62 іспанця і 1 білорус.

Літак Як-42Д здійснював рейс Кабул (Афганістан) — Бішкек (Киргизстан) — Трабзон (Туреччина) — Сарагоса (Іспанія). На борту перебувало 75 осіб, серед яких 40 іспанських військовослужбовців і один член воєнізованої поліції, які були в складі контингенту НАТО в Афганістані. 12 українців були членами двох змінних екіпажів (по 6 осіб), а один громадянин Білорусі - флайтменеджером.

Літак зіткнувся зі схилом гори у 30 кілометрах від турецького міста Трабзон.

У ході розслідування були названі такі можливі причини катастрофи: втома членів екіпажу, відсутність інспекції техніки перед вильотом, ненадання екіпажу достатнього обсягу відомостей про аеропорт Трабзона, нестача пального, брак досвіду польотів у непростих погодних умовах.

Авіатрагедія українського Ан-140 в Ірані

23 грудня 2002 року літак Ан-140 української авіакомпанії Аероміст-Харків зазнав аварії біля іранського селища Баграбад. За різними даними, в катастрофі загинули від 44 до 48 осіб, включно з 6 членами екіпажу — всі вони були громадянами України та Росії. Серед загиблих — одна 7-річна дитина.

Майже всі пасажири рейсу були співробітниками Харківського авіаційного заводу, також на борту були представники компаній Антонов, Рубін, Авіоніка, Аеросила і Інтерамі.

Літак АН-140 з бортовим номером UR14003 здійснював рейс Харків-Трабзон (Туреччина) — Ісфахан (Іран), де авіаінженери повинні були взяти участь в церемонії першого офіційного польоту літака ірансько-української розробки Iran-140.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: