День Святого Степана: традиції та звичаї

c9619692ac4de9ca40494513d5de122c

На третій день після Різдва - 9 січня - християни східного обряду вшановують пам'ять першомученика Степана.

ІА Дивись.info поцікавилася історією свята, а також традиціями і повір'ями.

Історія свята

Святий Степан — не тільки ревний апостол, але й перший з мучеників. Оскаржений перед судом лицемірними свідками, він мужньо визнав християнську віру. Через це його вивели за місто й закидали камінням. Мученицька смерть Степана прийшлася на 34 або 35 рік після народження Христа.

Як Христос, так і він, перед смертю молився за своїх ворогів. У його мучеництві бере участь юнак Савл, який згодом стане апостолом Павлом. Святий Августин приписує навернення Савла крові святого Степана: «Якщо б Степан не молився, то Церква не мала б Павла». Святий Степан перший після Христового вознесіння віддав життя за Христа. Тому він має почесний титул першого мученика.

Святий архидиякон Степан загинув мученицькою смертю у віці 30 років. Після каменування вороги залишили його тіло на здобич диким звірам. У 415 році тіло святого Степана віднайшли і перевезли до Єрусалиму, перепоховавши в храмі на Сіоні. Згодом дружина візантійського імператора Феодосія, Євдокія, відвідуючи Єрусалим, побудувала величавий храм на честь св.Степана. Він був зведений на тому місці, де архидиякон зазнав мученицької смерті.

Так виглядає монастир Святого Степана (Стефана) у Єрусалимі

Традиції свята

У багатьох країнах у день св. Степана, за давньою традицією, відкривають скриньки для милостині, яку збирали протягом різдвяного посту. Саме тому, пише християнський оглядач CREDO, його ще називають Boxing Day — англ. день скриньки.

Простий люд з нетерпінням чекав цього свята. Адже за давніх часів слуги багатих маєтків отримували вихідний, аби врешті святкувати Різдво зі своїми родинами.

Українські селяни 9 січня дотримувалися заборони працювати ріжучими інструментами і пряст, йдеться у матеріалі «То є Львів». Святого Стефана вважали покровителем коней, тому в день його пам’яті конячок поїли через срібло, тобто поклавши в воду якийсь срібний предмет.

У Степанів день в деяких місцях за селом виставляли кілки, на які на наступний день селяни пов’язували ганчірку і загадували бажання. Це робилося для того, щоб відьми не могли гуляти селом.

У цей період починалися молодіжні вечірки. Ряджені дівчата і хлопці ходили по дворах.

Народні повір'я

  • Якщо на деревах видно іній – чекайте багатого врожаю хліба;
  • Мороз і сонце за вікном віщують урожайний рік.
  • Снігопад обіцяє багатий урожай ягід та грибів.
  • Якщо ворони гніздяться на снігу – чекайте швидкого тепла. Якщо ж птахи збираються зграйками на верхівках дерев, то морози будуть тривати досить довго.
  • Якщо на вулиці не помітно дрібних птахів, отже незабаром почнуться снігопади.
  • Якщо вночі місяць червоний – вранці буде тепло.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: