Продаж іноземцям — тільки після референдуму: підсумкова версія законопроєкту про землю

2020-01-09 18.02.30 ua.112.ua 3f35a4c6e4c9

Комітет змінив назву законопроекту на «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

На сайті Верховної Ради опубліковано порівняльну таблицю поправок до другого читання проекту закону № 2278-10 про ринок землі.

Одна з правок стосується зміни назви законопроекту на «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Законопроект у другому читанні дозволяє іноземцям та юридичним особам, засновниками або кінцевими бенефіціарами яких є іноземці, купувати земельні ділянки тільки за умови схвалення на референдумі. В усіх інших випадках набути права власності неможливо.

Загальна площа земельних ділянок сільгосппризначення, згідно з документом, у власності громадянина не може перевищувати 10 тис. га (знижено з 210 тис. га). Те саме стосується і юросіб (крім банків та кредитних установ).

Право власності на земельні ділянки зможуть отримати кредитні установи та банки в порядку звернення стягнення на них як предмет застави. Такі земельні ділянки має бути відчужено вищезазначеними установами на торгах протягом двох років із дня набуття права власності.

Згідно з порівняльною таблицею, володіти землею сільгосппризначення можуть територіальні громади, держава, звичайні українці та юридичні особи, які зареєстровані законодавством України (якщо їхніми учасниками є громадяни України/держава/територіальні громади).

Право власності у будь-яких випадках (навіть за умови схвалення на референдумі) забороняється:

  • юрособам, учасниками або бенефіціарами яких є іноземці, - на землі державної та комунальної власності, а також на землі, виділені власникам паїв і розташовані ближче 50 км від держкордону України (крім держкордону, який проходить морем);
  • юрособам, учасниками або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни РФ;
  • особам, які належали або належать до терористичних організацій;
  • юрособам, учасниками або бенефіціарами яких є іноземні держави;
  • юрособам, де неможливо встановити кінцевого бенефіціара;
  • юрособам, бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах;
  • фізичним та юрособам, стосовно яких застосовано санкції;
  • юрособам, зареєстрованим у державах, внесених до списку тих, які не співпрацюють у галузі протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни земельних ділянок, проводяться лише у безготівковій формі.

Також не допускатиметься набуття права власності за відплатними договорами у разі відсутності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

Раніше повідомлялося, що комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики 28 грудня завершив розгляд усіх правок до законопроекту про ринок землі та рекомендував депутатам ухвалити його в другому читанні.

Комітет відхилив майже всі правки народних депутатів до другого читання.

Нагадаємо, 18 січня 2001 року Верховна Рада України ухвалила закон № 2242-III, яким встановила, що тимчасово, до ухвалення Земельного кодексу, власники паїв не можуть продавати, дарувати або в інший спосіб відчужувати земельні ділянки, проте зможуть передавати їх у спадщину та продавати для державних і громадських потреб.

Як відомо, Земельний кодекс № 2768-III було ухвалено парламентом 25 жовтня того самого року. За допомогою документа встановили, що до 1 січня 2005 року не можна продавати або відчужувати землі для ведення сільського господарства і паї (дозволяється обмін, передача у спадщину та вилучення для суспільних потреб). Відтоді це називають мораторієм на продаж сільгоспземель. Дію цієї тимчасової заборони продовжували 10 разів (у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015, 2016, 2017 і 2018 році).

У 2018 році парламент продовжив заборону на продаж сільгоспземель до 1 січня 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: