У Львівській ОДА розповіли, коли почнеться відновлення даху костелу в Олесько

81849338_3111813969044660_1618497033235070976_o-696x522

В обласній адміністрації відбулося засідання комісії щодо обвалу частини даху в пам’ятці архітектури національного значення в Олесько.

3 січня стався обвал частини даху у колишньому костелі Капуцинів, яка  використовується Львівською галереєю мистецтв як фондосховище, переважно для скульптур. Під час обвалу не постраждав ні люди ні експонати, водночас постало питання термінового відновлення даху.

«Вже 3 січня наші спеціалісти були на місці, а 4 –го ми провели оперативну нараду. Для захисту від води та снігу ця частина будівлі була накрита плівкою. Сьогодні відбулася комісія на якій було прийнято рішення щодо розроблення проєктно-кошторисної документації на реконструкцію  усього даху», - розповів заступник голови ЛОДА Юрій Холод.

Як додала заступниця директора департаменту архітектури і містобудування ЛОДА Оксана Ткачук розповіла, що розроблена дорожня карта реконструкції даху.

«Потрібно в найстисліші терміни захистити експонати, які мають набагато більшу цінність ніж сама будівля. Картинна галерея зверталася до нас і просила щось зробити. Але потрібно розуміти, що йдеться про пам’ятку архітектури  національного значення і у відповідності до законодавства будь-які роботи за наявності відповідного дозволу Міністерства культури і ДАБІ. І навіть якщо ми б хотіли зробити тимчасовий дах, все одно потрібно пройти процедуру отримання дозволу. Тому ми будемо розробляти проектно-кошторисну документацію на повну,  комплексну, реставрацію, тобто виведення з аварійного стану даху. Така документація у 2010 році вже розроблялася, але зараз її потрібно відкоригувати, провести нові обстеження. Ми просимо проектантів щоб в термін десь до трьох тижнів була зроблена ця документація. Після цього ми паралельно звертаємося до Міністерства культури і подаємо документацію на експертизу. Ми хочемо на початок мати нормальну документацію. Також мусить процедура пройти через прозоро, бо інакше взяти підрядника за бюджетні кошти неможливо. Ця процедура триває місяць, тобто ми виходимо на кінець лютого і тоді будемо мати підрядника і дозвіл ДАБІ. Плануємо вже в березні почати реставрацію даху. Нас підтримує обласна рада, яка готова виділити кошти, - розповіла Оксана Ткачук.

Галерея мистецтв готова частково фінансувати як розроблення проекту так і самі роботи -  запевнив генеральний директор Тарас Возняк.

«Є добра воля ЛОДА, ЛОР і Галереї виводити цей весь об’єкт з того стану у якому він був. Є ще дахи над монастирем, які теж у поганому стані. Тому ми консолідуємо свої зусилля і кошти,  Галерея теж зобов’язуємося вкладати своє кошти у відновлення цих дахів. Щоб було зрозуміло важливість цієї ситуації скажу, що лише два експонати з тих, що є у костелі мають оціночну вартість по 5 млн. дол. Тобто вартість того, що є всередині в рази, якщо не в десятки разів перевищує вартість самої будівлі.  Основне завдання зробити реконструкцію  якомога швидше, бо технічно це нескладно – цей дах має 10x10 м, набагато складніше зробити це в законний спосіб», - розповів Тарас Возняк.

«Вартість технічної документації становитиме десь до 200 тис.грн. Ми готові виділити свою частину коштів, головне щоб нам дозволило Міністерство. У нас ці кошти є. Ми також готові долучитися до фінансування безпосередньо реставраційних робіт. Про вартість цих робіт зараз говорити складно - у попередньому проекті є сума, але наскільки її тепер треба помножити – це питання», - уточнив Тарас Возняк у коментарі Дивись.info.

Водночас завідувач відділом дослідження об’єктів культурної спадщини регіонів Українського Державного інституту культурної спадщини Микола Гайда вважає, що у дорожню карту потрібно  внести корективи.

«Зараз треба зробити першочергові протиаварійні роботи, тобто накрити дах над костелом і серйозно опрацювати питання дахів над всім комплексом. Треба зробити один раз але якісно», - заявив Микола Гайда.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: