ЗНО-2020: що потрібно знати, аби успішно скласти іспит

pexels-photo-1326947

Вперше студенти 3-го курсу профтехучилищ та коледжів складатимуть ЗНО з трьох предметів – за результатами іспитів по закінченню навчання випускники зможуть продовжити освіту у вишах.

Спеціальності «Право» та «Міжнародні відносини» встановили прохідний бар'єр – 130 балів, абітурієнти з нижчими показниками не зможуть претендувати навіть на контрактні місця.

ІА Дивись.info поцікавилася, якими нововведеннями вступна кампанія-2020 відрізнятиметься від кампаній попередній років.

«У 2020 році не буде суттєвих реформ ЗНО, – каже директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк. – Усі процедури є такими самими, як попередній рік. Завдання будуть створюватися за програмами, які існували вже два роки тому, адже так передбачає закон про вищу освіту».

ЗНО у коледжах і ПТУ

Вперше студенти 3-го курсу коледжів та профтехучилищ складатимуть державну підсумкову атестацію в формі ЗНО. У 2019 році вони складали ЗНО з двох предметів, у 2017 – тільки з української мови. Якщо студента або студентку коледжу не влаштовує бал ЗНО для вступу до вишу, наступного року він або вона може перескласти іспит, вибрати найкращі бали і саме ці сертифікати подати до конкурсу.

Однак, зауважує Лариса Середяк, студенти знали про таку вимогу, коли вступали до освітніх закладів.

У 2020 році випускники обов'язково складатимуть три предмети:

  • українська мова та література,
  • другий – математика або історія України,
  • третій – предмет на вибір з переліку дисциплін.

За бажанням абітурієнт також може скласти четвертий іспит на власний вибір.

За результатами іспиту абітурієнти отримають дві оцінки: по 12-бальній шкалі – ця оцінка буде зарахована до атестату, і в 200-бальній шкалі, що дасть можливість використати сертифікат ЗНО для вступу до вишів 3-4 рівня акредитації.

У 2020 році для вступу до вишу прийматимуть сертифікати ЗНО від 2017 року включно

Ще одне нововведення – для вступу до вишів цьогоріч прийматимуть сертифікати ЗНО за чотири роки: 2020, 2019, 2018, 2017 років. Раніше до участі у конкурсі можна було подати сертифікат щонайбільше трирічної давнини. Таким чином у 2020 році абітурієнти, які вступали до вишів у 2017 році, можуть вступати на другу освіту зі своїми сертифікатами ЗНО, які вони складали чотири роки тому.

Прохідний бар'єр

Третій рік поспіль діятиме прохідний бар'єр для окремих спеціальностей. Для «педіатрії» це 150 балів з другого-третього предмету, для «фармації» – 130.

«Це означає, що студент не буде допущений до участі у конкурсі, якщо з математики, хімії чи біології отримає нижче 150 балів. Однак української мови ця вимога не стосується», – пояснює Лариса Середяк.

2020 року вперше встановили прохідний бар'єр для спеціальностей «право» і «міжнародні відносини» – абітурієнти з балом нижче 130 не будуть допущені до участі в конкурсі.

Основні дати

Щоб перевірити свої сили, а також ознайомитися з процедурою проведення іспиту, одинадцятикласникам пропонують взяти участь у пробному ЗНО, яке пройде у березні 2020 року. Зареєструватися на пробний тест можна за посиланням.

Натомість реєстрація на основну сесію ЗНО стартує 3 лютого. До реєстрації абітурієнти мають вивчити пропозиції вибраних закладів вищої освіти, заздалегідь визначитися зі спеціальностями і з’ясувати перелік предметів, із яких необхідно подати результати зовнішнього оцінювання. Під час реєстрації вступник повинен обрати предмети, з яких складатиме ЗНО. Кількість предметів не повинна перевищувати чотири.

Для реєстрації вступник має підготувати такі документи:

  • копію паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові). Зазначимо, що в паспортах нового зразка (ID-картка) немає серії документа. Під час заповнення реєстраційної форми поле «серія» у такому разі треба залишити порожнім.
  • дві однакові фотокартки для документів розміром 3 х 4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку (фотокартки мають бути виготовлені на білому або кольоровому фотопапері);
  • реєстраційну картку, яку можна сформувати самостійно, скориставшись спеціальним сервісом «Зареєструватися», або звернутися за допомогою до особи, відповідальної за реєстрацію в закладі освіти, де ви навчаєтеся.

Обов'язкове ЗНО з математики: як це буде

Натомість вступна кампанія 2021 передбачатиме обов’язкове ЗНО з математики. Передумовою до цього рішення Міністерства освіти стало міжнародне дослідження PISA. Згідно з даними дослідження, 36% українських школярів математики не знають взагалі. Тому МОН вирішило вмотивувати учнів приділити більше уваги цьому предмету. Зазначимо, що ЗНО з математики 2021 року передбачає дворівневу систему: «стандарт» і «профіль». Стандартний варіант тесту складатимуть ті, кому іспит потрібний для підтвердження свого балу у шкільному атестаті, натомість школярі, кому вивчення математики необхідне для вступу, писатимуть профільний варіант. При цьому 28 завдань обох варіантів збігатимуться між собою. Профільний рівень передбачатиме лише 6 завдань підвищеної складності.

У 2021 році іспит з української мови теж поділять на два рівні. Базовий рівень передбачає, що випускник повинен підтвердити задовільний рівень володіння державною мовою, а якщо одинадцятикласник обере для вступу спеціальність, пов’язану з мовознавством, то писатиме профільний рівень – іспит з української мови та літератури.

Також випусники обов’язково складатимуть історію України або англійську мову на вибір. Крім цього, у разі потреби абітурієнти зможуть обрати четвертий предмет на власний розсуд.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: