Суд дозволив продовжити будівництво багатоповерхівки на вулиці Володимира Великого

2020-01-13 10.56.06 zaxid.net a007dedf26ca

Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова скасував ухвалу щодо заборони виконувати будівельні роботи з будівництва житлового комплексу на вул. Володимира Великого, 2-А у м. Львові.

Таке рішення Восьмий апеляційний адміністративний суд ухвалив 3 січня.

Раніше Восьмий апеляційний адміністративний суд міста Львова зупинив будівництво житлового комплексу «Львівська мрія» на вул. Володимира Великого, 2-А через суттєві порушення, які виявила Державна архітектурно-будівельна інспекція Львівської області.

Попри це, 26 грудня до суду надійшло клопотання ПП «Озерна Алея» про скасування заходів забезпечення позову.

Зазначене клопотання позивачем обґрунтоване тим, що суд апеляційної інстанції при прийнятті ухвали з питань забезпечення позову від 10.12.2019 року не надав належної правової оцінки наявності зв'язку між заявленою ПП «Озерна Алея» позовною вимогою про скасування рішення відповідача та вимогою відповідача про зупинення виконання будівельних робіт.

На думку позивача очевидним є те, що вжиті апеляційним судом заходи забезпечення позову в частині зупинення виконання будівельних робіт на об'єкті будівництва не співвідносяться із заявленою позовною вимогою (є неспівмірними предмету позову).

Як вбачається з ухвали Восьмого апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2019 року, підставою для вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони ПП «Озерна Алея» виконувати будівельні роботи з будівництва спортивно-рекреаційного комплексу з житловими одиницями, підземним паркінгом та об`єктами громадського призначення на вул. Володимира Великого, 2-А у м. Львові» був висновок суду про те, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду і вжиття заходів забезпечення адміністративного позову буде мати наслідком виключно збереження існуючого становища до розгляду справи по суті.

В обґрунтування клопотання про скасування заходів забезпечення позову ПП «Озерна Алея» посилається на те, що 06.07.2018 виконавчим комітетом Львівської міської ради прийнято рішення за №721 «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва на будівництво спортивно-рекреаційного комплексу з житловими одиницями, підземним паркінгом та об`єктами громадського призначення на вул. Володимира Великого, 2-А у м. Львові».

У рамках судового провадження Львівським окружним адміністративним судом постановлено ухвалу про забезпечення позову від 21.02.2019 року, якою зупинено дію рішення Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області від 07.08.2018 року №64-мб «Про скасування містобудівних умов та обмеження для проектування об`єкта будівництва на будівництво спортивно-рекреаційного комплексу з житловими одиницями, підземним паркінгом та об`єктами громадського призначення на вул. Володимира Великого, 2-А», які затверджені рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від 06.07.2018 № 721.

Ухвала про забезпечення позову не скасована в апеляційному порядку, набрала законної сили.

Крім того, відповідачем Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області в заяві про забезпечення позову не наведено конкретних та достатніх обґрунтувань щодо ймовірного порушення його, та інших осіб, встановлених законом прав та інтересів.

Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області за результатами проведеної перевірки винесений припис №812/19-1 від 19.11.2019 року «Про зупинення підготовчих та будівельних робіт», згідно якого ПП «Озерна Алея» зобов'язується негайно зупинити подальше виконання будівельних робіт на об'єкті.

У судовому засіданні представники ПП «Озерна Алея» пояснили, що на підставі отриманого від Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області припису №812/19-1 від 19.11.2019 року «Про зупинення підготовчих та будівельних робіт» призупинено виконання будь-яких будівельних робіт на об'єкті будівництва. Припис контролюючого органу оскаржується в судовому порядку, так як вказані дії відповідача завдають збитків позивачу як репутаційних, так і майнових.

На думку колегії суддів суду апеляційної інстанції, надаючи оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності скасування вжитих заходів забезпечення позову з урахуванням: розумності, обґрунтованості й адекватності вимог заявника щодо скасування забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін та у зв'язку з тим, що відпали підстави, з якими закон пов'язує можливість застосування таких заходів, клопотання ПП «Озерна Алея» про скасування заходів забезпечення позову, як вмотивоване, є підставою, згідно ст.157 КАС України, для скасування таких заходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: