Великий Львів: У Садового розповіли, які села хочуть бачити в межах міста

DSC00650

Львівська міська рада звернулася з пропозицією до Верховної Ради, Кабінету міністрів та голови Львівської ОДА щодо об'єднання Львова з 20 сусідніми населеними пунктами.

Відповідного листа скерували до голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України Андрія Клочка, міністерки розвитку територій та громад України Альони Бабак, а також в.о. голови Львівської обласної державної адміністрації Василя Лозинського.

Детальніше, про села, які міська влада хоче бачити у межах Львова розповів заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

«Етап добровільного об’єднання громад добігає свого кінця. Частиною Генплану Львова є містобудівна концепція «Великий Львів», яка передбачає розширення міста в майбутньому за рахунок приміської зони. Ця позиція була відомою давно, але оскільки держава задекларувала прийняття нового закону про адміністративно-територіальний устрій, ми вирішили її чітко сформулювати і донести до відома ЛОДА і уряду», - пояснив Любомир Зубач.

Згідно з картою, яку продемонстрував заступник мера, Львів пропонуватиме об’єднати місто з такими селами:

​у напрямку Жовківського району: місто Дубляни, села Малі Підліски, Ситихів, Малехів, Великі Грибовичі, Збиранка, Малі Грибовичі, Гряда, Воля-Гомулецька, Зашків, Завадів, Зарудці. З Яворівським районом: села Бірки, Рокитне, Рясне-Руська, Підрясне, Паланки. У напрямку Городоцького району: села Суховоля, Оброшине, Пришляки; Пустомитівського району: села Конопниця, Сокільники, Годовиця, Басівка, Лисиничі, Підбірці.

Громади, які брали участь в процесі об'єднання територіальних громад: Солонківська об’єднана територіальна громада, зокрема - територія села Зубра від об’їзної дороги до житлового масиву Сихів; Зимноводівська об’єднана територіальна громада: села Зимна Вода, Лапаївка, Холодновідка, Скнилів; Мурованська об’єднана територіальна громада: села Муроване, Сороки-Львівські, Гамаліївка, Кам’янопіль, Ямпіль.

«За основу ми взяли Генплан, потім врахували ті ОТГ, які вже були створені, а далі ті, які не брали участі в процесі об’єднання. Це переважно північний напрямок, - Жовквівський, Яворівський, там де більшість громад ще не брали участі в процесі добровільного об’єднання, але зараз їм треба приймати певні рішення. Ця частина є важливою, бо нещодавно кабмін погодив будівництво північної об’їзної дороги. Цілком логічно, щоб територія в межах північної об’їзної була в межа міста, тому що вона вже  по факту виконує функції внутрішньої і є важливою для транспортної комунікації», - пояснив Любомир Зубач.

За його словами він уже мав зустрічі з керівниками навколишніх територій.

«Позиції є різні. Є окремі села, які б хотіли створити свою ОТГ, але питання де вони були всі ці роки і чи будуть вони спроможні заробляти на себе? Якщо чесно, то для Львова з суто фінансової, економічної точки зору було б легше залишитися в існуючих межах і не ставити питання про приєднання навколишніх громад. Тоді всі гроші які б ми заробляли залишалися б у Львові. Тобто фінансово нам це буде накладно. Але ми розуміємо, що цей процес урбанізації незворотній. За останні роки у Винники,  Брюховичі і Рудно було вкладено понад 300 млн грн. Ми свідомі того, що дуже багато львів’ян живуть у навколишніх громадах і від цього вони не перестають бути львів’янами. Львівська агломерація існує по факту, незалежно чи ці межі розширять. Існує маятникова міграція. Кожного дня з 15 кілометрової зони до Львова заїжджає 70 тисяч людей», - розповів Любомир Зубач.

Він додав, що більшість навколишніх громад очікують рішення держави, тобто прийняття закону про адміністративно територіальний устрій

«Щодо тих хто проти - це Сокільники. Також найбільш дискусійними будуть 2 громади, які вже створені - Зимноводівська та Мурованська. Якщо говорити про Зимну Воду, то є такий анклав – Рудно, що входить у Львів – це частина Зимноводівської громади. Якось в минулі роки так зробили, що відрізали частину міста від «материкового Львова. Так не може бути. Крім цього там показники роботи бажають бути кращими.  Тому ми поставили питання, що в майбутньому ми маємо бути разом. У Мурованській  ОТГ так само показники роботи не найкращі, крім цього на території ОТГ є стратегічні  підприємства міста, як наприклад ТЕЦ-2, також згідно нашого генплану там передбачені транспортні розв’язки. Тому логічно, що вони мають бути разом зі Львовом. Але це наша версія згідно містобудівного планування  і здорового глузду.  Якщо хтось буде незгоден, будемо сідати і дискутувати. Це не догма. Ми нікого не збираємося змушувати», - запевнив Любомир Зубач.

Щодо прилеглих до Львова громад, які успішно працюють, то за словами заступника мера, місто не буде претендувати на їхню територію. Однак є винятки.

«Наприклад Давидівська, Солонківська ОТГ, вони доволі інтегровані зі Львовом але оскільки вони показують непогану динаміку роботи, ми не будемо їм перешкоджати. Єдине що, якщо говорити про Солонківську ОТГ, то в неї до об’їзної дороги входить по факту частина Сихова. Цей анахронізм зберігся ще з радянських часів. Наприклад є вулиця Лісна, яка по факту є на Сихові а далі входить в Зубру. Щоб врегулювати ці питання ми пропонуємо частину села до об’їзної дороги приєднати до Львова», - заявив Любомир Зубач.

«Якщо б ми б дивилися лише з точки зору фінансів, то мабуть північну частину проігнорували б, а дивилися на південну - в бік Стрийської траси. Там є найбагатші села,  які розвивалися за рахунок близькості до Львова і міжнародних трас. Тому ми могли б поставити питання – чому були створені Солонківська, Давидівська громади – це ж не відповідає генплану Львова, але ми даємо їм можливість працювати», - додав заступник мера.

Якщо межі Львова будуть встановлені у межах пропонованих міською радою, то населення міста зросте на 70 тисяч осіб. Водночас площа  - більше ніж удвічі – з теперішніх 204 тис.кв.км до 444 тис.кв.м.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: