Дві платіжки за газ: вартість може зрости на 20 відсотків

26823419049_28a47b3679_k_id26715_650x410_650x410
Фото з відкритих джерел.

З цього місяця українці починають отримувати дві платіжки за газ: одну – за його споживання, іншу — за транспортування. Вартість послуги розраховується індивідуально і залежить від обсягу споживання.

За основу береться обсяг споживання газу протягом усього року – з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф за доставку, а отриманий результат ділиться на 12 рівних платежів.

«24 грудня 2019 року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила порядок оплати послуг з доставки газу. Тепер вартість розподілу буде в окремій платіжці. Газ – окремо, доставка – окремо! Тож з січня всі споживачі газу отримають окремі рахунки: один за газ, другий – за послугу з його доставки.  Розділення платіжок відбудеться для споживачів всієї країни», – повідомили ІА Дивись.info у ПАТ «Львівгаз».

Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф за доставку

Для мешканців Львівської області тариф на послуги із доставки газу становить 0,90 грн за метр кубічний на місяць (без врахування ПДВ).

«Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання. За основу береться обсяг споживання газу впродовж «газового року». Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф за доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року.

Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку, або навіть на рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів», – додали у компанії.

Натомість кандидат економічних наук Олександр Хмелевський додав, що дві платіжки зрештою призведуть до того, що вартість газу для населення зросте на 5-20%.

Чим більше місто, тим нижчий тариф. В селах тарифи будуть ще вищі

«Вартість доставки газу розраховується відповідно до обсягів спожитого газу та тарифу на доставку газу встановленого НКРЕКП. Для кожної області тариф розраховується окремо. Наприклад, «Київгаз» буде стягувати 34 копійки за кожний кубометр спожитого газу. А «Чернівцігаз» – 1 грн.26 коп. Чим більше місто, тим нижчий тариф. В селах тарифи будуть ще вищі. Раніше тарифи на газ включали як сам газ, так і вартість доставки. Оскільки ціни на газ не знизилися, а навіть трохи зросли, то вся вартість доставки газу – це збільшення витрат населення на газ. Тобто виходить, що плата за газ зросла на 5-20 %. Крім того, людям ще доведеться платити банківську комісію при оплаті за доставку газу», – пояснив Олександр Хмелевський.

Зекономити на банківській комісії можна, якщо платити за транспортування газу раз на квартал, півроку чи рік, оскільки комісія в багатьох банках становить більше, ніж сума самого тарифу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: