Коли сервіс «Е-малятко» запрацює у Львові і які надаватиме послуги

е малятко

В Україні запрацювала програма «Е-малятко», за якою передбачено надання 10 послуг для батьків новонароджених уже в пологовому будинку. Першим містом, яке запустило нововведення, став Харків. Наступні на черзі – ще 10 міст, серед яких і Львів.

У Міністерстві цифрової трансформації України обіцяють, що комплексна послуга запрацює вже упродовж січня. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук у Facebook написав, що «працюватиме одна-єдина заява, за якою батьки зможуть отримати 10 послуг просто у пологовому будинку або онлайн на сайті «Дія».

У львівському Пологовому клінічному будинку №1 (на вулиці Мечнікова) вже давно готові до таких нововведень. Головний лікар пологового Людмила Шекета каже, що для впровадження «Е-малятка» є всі умови: «Послуга надавалась, але вона була лише одна, а зараз буде 9 чи 10. В нас вже давно є видача свідоцтв про народження – ось уже 3 роки. Ця послуга просто зараз розширюється. Тут є все необхідне – комп’ютер, принтер. Працівник юстиції працює в нас у пологовому і надає всі необхідні послуги, які передбачені державними програмами. У пологовому ми створили місце роботи і умови для цього. Цим займається «юстиція», і як тільки буде вказівка – стартуємо, в нас вже все готово для роботи.

Програму, з якою працюватимуть, встановлюють самі працівники, і кількість послуг вирішується на державному рівні.

Обмеження щодо реєстрації лише одне – хто не з міста Львова, той зазвичай реєструється за місцем проживання. Хто місцевий, то має бути готове лише ім’я дитинки і документи батьків.

Кожна породілля має право сама вибирати, де їй реєструватись, але переважно 90 відсотків реєструються тут. Процедура реєстрації триває всього декілька хвилин».

Послуг у пологовому планують надавати 10:

1 – державна реєстрація народження дитини;

2 – реєстрації місця проживання народженої дитини;

3 – призначення допомоги при народженні дитини;

4 – реєстрація народженої дитини в електронній системі охорони здоров’я;

5 – реєстрація народженої дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

6 – отримання посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім'ї;

7 – визначення походження народженої дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою;

8 – визначення належності дитини до громадянства України;

9 – присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

10 – призначення допомоги багатодітним сім’ям.

Андрій Васько, в.о. заступника директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, каже, що зараз тривають підготовчі етапи до запуску програми.

«У Львові є декілька пологових, у яких буде запускатись програма «Е-малятко». Це обласний перинатальний центр, що на вулиці Батальній і два міських пологових.

У перинатальному центрі підписаний меморандум з управлінням юстицієї та з міським ЦНАПом про те, що буде запущено такий сервіс. Наразі він ще на підготовчому етапі. Точної дати ще не відомо – чекають новин від «юстиції». За попередньою інформацією всі пологові Львова мали би бути залучені в проект. Пологовий обласної клінічної лікарні, ще не обговорювався, бо він на реконструкції, але там з часом система також запрацює», – сказав Андрій Васько.

У департаменті охорони здоров’я кажуть, що всіляко сприятимуть таким реформам. Бо це є зручно для породіль і їх сімей.

«По районах поки що «Е-малятко» не працює. Декілька сервісів під’єднані до одного. Батьки пишуть одну заяву замість кількох і за одною заявою видають певний пакет документів. Це поки що складний механізм, який напрацьовують, через те він є пілотним у великих пологових. У майбутньому такі речі мають бути у кожному пологовому області», – зауважив Васько.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: