Стало відомо, яку суму застави треба внести кандидату у мери Львова

daeb5ab505601c95bf3d17343dea6cb2-wide-big

З 1-го січня 2020 року в Україні почав діяти новий Виборчий Кодекс. Згідно документу, зростає вартість застави для кандидатів і партій усіх рівнів у 10 разів.

Про це повідомляє громадський рух «Чесно».

Як зазначається, новий кодекс передбачає зміну формули розрахунку, що збільшує розмір застави рівно в 10 разів (4 мінімальні заробітні плати на кожні 10 тисяч виборців. Попередня формула передбачала таку ж кількість зарплат, але на кожні 100 тисяч виборців.

Нова формула є актуальною для:

  • кандидатів у міські голови в обласних центрах і містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше;
  • партій, які будуть реєструвати свої списки обласних рад, міських рад в обласних центрах (а також у столиці) і містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше.

Таким чином кандидат у мери столиці повинен заплатити 4 мільйони гривень застави, таку ж суму має внести партія для реєстрації у списках. Найменше платитимуть кандидати на міських голів Ужгорода та Нікополя - по 170 тисяч, адже у цих міст найменше населення. Тобто розмір застави залежатиме від кількості зареєстрованих виборців: чим більше виборців, тим дорожча застава.

Для порівняння: кандидату у мери Львова реєстрація на місцевих виборах 2020 обійдеться щонайменше у 1 мільйон 77 тисяч гривень.

За словами одного із співавторів правки Олександра Черненка, зміни ввели для того, щоб ефективно використати кошти. «Два мільйони для мера Харкова — це цілком реалістична і придатна сума. Для кандидатів в раду — це ж не для одного, а для списку вона теж нормальна. Ми дійшли такої формули», -  пояснив Черненко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: