«Змусь Зеленського розслідувати Байдена»: з'явилися нові докази у справі імпічменту Трампа

0d2ed81617140802612773c2304cc0d745efa37b
Лев Парнас

Комітет із питань розвідки Палати представників США оприлюднив нові свідчення у справі імпічменту Дональда Трампа, які він отримав від Льва Парнаса — американського бізнесмена українського походження, пов’язаного з Рудольфом Джуліані.

Там викладені нові факти тиску на експослиню США в Україні Марі Йованович та спроби особистого адвоката Трампа Руді Джуліані зустрітися з президентом України.

Як повідомляється на сайті Комітету, їх уже передали в Сенат США, де найближчим часом має розглядатися імпічмент Дональда Трампа.

Зазначається, що серед переданих Комітетом із питань розвідки матеріалів — записи телефонних дзвінків і копії переписок, які конгресменам надав Лев Парнас. Частина з них містить персональні дані, а тому не підлягатиме оприлюдненню.

Зокрема, Парнас надав нотатки, зроблені на аркушах, які видають у готелі Ritz-Carlton у Відні, де містяться такі слова: «змусь Зеленського оголосити, що справу Байдена будуть розслідувати», «налагодь спілкування із Зеленським без (Пінчука і Коломойського)».

Там також містяться згадки про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів і про Лені Дейвіса — американського лобіста й політконсультанта, який підтримував Гіларі Клінтон і представляв інтереси Майкла Коена — ексадвоката Трампа, якого в США засудили за дачу неправдивих свідчень. В одній із нотаток написано: «Позбався Лені Девіса (делікатно)».

Матеріали також містять копію листа, якого 10 травня 2019 року Джуліані надіслав президенту України Володимиру Зеленському. У ньому особистий адвокат Трампа «як приватної особи, а не президента Сполучених Штатів» просив Зеленського про зустріч 13-14 травня. На ній мала бути присутня і Вікторія Тойнсінґ — американська юристка, яка працювала на команду Трампа під час розслідування спецпрокурора Мюллера.

Серед одержувачів листа вказано й Арсена Авакова, міністра внутрішніх справ України. Парнас 11 травня переслав копію листа якомусь «Сергію» — із контексту випливає, що може йтися про помічника президента Сергія Шефіра. В одному з текстових повідомлень видно підпис цього абонента — «Sergy Sheafer (zalintsky)».

В оприлюднених документах міститься низка текстових повідомлень між Парнасом та Робертом Гайдом — кандидатом від Республіканської партії до Конгресу, який раніше не згадувався в контексті імпічменту Трампа. З повідомлень випливає, що Гайд організував цілодобове стеження (можливо, і за телефоном і комп'ютером також) за експослинею США в Україні Марі Йованович, коли вона ще перебувала в Києві. Він неодноразово називав її непристойними словами.

Копії текстових повідомлень Парнаса показують, що він підтримував спілкування з багатьма учасниками історії про імпічмент Трампа. Опріч Джуліані, він переписувався з Іваном Бакановим, главою СБУ; ексгенпрокурорами України Віктором Шокіним та Юрієм Луценком; міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим; особистим помічником Зеленського Андрієм Єрмаком; олігархом Ігорем Коломойським.

Із ними він, зокрема, намагався домовитися про зустріч особистого адвоката Трампа із Зеленським.

Серед іншого, Луценко у своїх повідомленнях нарікав на тодішню послиню США в Україні Марі Йованович та називав її «дурепою». У свою чергу Парнас запевняв Луценка, що в США його вважають «справжнім героєм України».

Нагадаємо, що ще наприкінці листопада 2019 року стало відомо, що Комітет із питань розвідки Палати представників США, який веде розслідування у справі імпічменту президента Дональда Трампа, отримав аудіо-, відео- та фотоматеріали від американського бізнесмена українського походження Льва Парнаса, пов’язаного з особистим адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: