Реконструкція Замарстинівської: чи підуть на користь 84 мільйони ремонтних грошей (фото)

IMG_3601

Представники ЖКГ-департаменту Львівської міської ради розповіли журналістам, як проходила реконструкція вулиці, з якими перепонами довелося зіштовхнутися, і чи всі проблеми вдалося вирішити.

У четвер, 16 січня, вперше після 22 місяців ремонту на вулиці Замарстинівській запустили рух транспорту.

«Ремонт Замарстинівської - один із найскладніших проектів, - одразу зазначає заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк. - Працівники підрядної фірми «Онур» мусили працювати у воді до пояса, щоб виконати роботи. Неочікувано для себе бригади робітників натрапили на плавуни, що значно ускладнило перебіг робіт. Крихкий стан ґрунтових порід спровокував тріщину будинку на вулиці Хімічній, 2. Мешканців довелося відселити».

Стан вулиці Замарстинівської до ремонту не давав можливості забезпечити регулярний рух громадського транспорту. Через регулярні аварії у 2017 році, вже за рік до початку ремонту міська влада вирішила зняти з маршрутів трамваї, що курсували у цьому напрямку. Стартував ремонт 15 березня 2018 року - тоді в ЖКГ департаменті обіцяли впоратися за 22 місяці.

За цей час підрядники встигли облаштувати хідники, зупинки для очікування громадського транспорту, газони. О 6:22, 16 січня, виїхав трамвай - на зупинці на нього вже чекали пасажири.

Однак львів'яни помітили також недопрацювання у роботі дорожників. «Над усе намагалися встигнути вчасно. А як відомо, хто спішить - той людей смішить, - каже засновник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига. - Зокрема, на ділянці від вул. Ткацької до вул. Заводської із парної сторони вулиці хідник дуже вузький, ширина до 1 метра. Пішоходи вимушені будуть виходити на проїжджу частину, щоб розминутись. Крім того, на ділянці від вул. Ткацької до вул. Хімічної проїжджа частина дороги забрукована колотим не шліфованим бутовим камінням (фракцією від 40-200 мм) різних форм, через це на цій ділянці дорожнє полотно є неоднорідним щодо рівня дороги. Це означає, що автомобілі на цій ділянці буде дуже «трясти» і прийдеться минати цю ділянку на мінімальній швидкості».

Бутове каміння не планували використовувати одразу. Ірина Маруняк зазначає, що у проекті було сплановано забрукувати тільки 900 м. кв. вулиці Замарстинівської, однак протягом виконання робіт вирішили також покращити стан покриття на вулиці Торф'яній і на кільці.

«Коли на Торф'яній зняли верхній шар асфальту, то не вся бруківка була належної якості, тому необхідно було додавати матеріал, що ми мали на збереженні для інших вулиць. На пішохідних переходах ми клали мозаїку, і є місця, де покладений колотий камінь», - пояснює Маруняк.

Уважні львів'яни помітили також відсутність тактильної плитки на переходах, що ускладнює пересування для людей з обмеженими можливостями.

Як зазначила очільниця ЖКГ департаменту, компанія-підрядник «Онур» зобов'язалася упродовж короткого терміну виправити допущені недоліки. Крім того, відремонтована дорога має гарантійний термін 10 років.

4 + 5 = 9

Раніше Замарстинівською їздили трамвайні маршрути №4 і №5. Однак після ремонту їх змінили на трамвай №9.

«4 + 5 = 9, - всміхається заступник директора департаменту житлового господарства та ніфраструктури Андрій Білик. - Таке нововведення необхідне, щоб зробити електротранспорт ефективнішим.

У 2018 році була презентована нова концепція маршрутної мережі трамваїв і тролейбусів. Основна ідея полягала у тому, щоб запустили маршрути з максимально короткими інтервалами. Якби кожен із районів ми з’єднували з іншим за допомогою окремого трамвайного маршруту, інтервали між маршрутами були б величезні. Тому ми запустили трамвай №9, яким пасажир зможе дістатися до вул. Вітовського чи Франка і пересісти там на будь-який інший трамвай».

Трамваї мають перевозити пасажирів, а не просто їздити містом

Таке пересування буде економічно вигідним для львів'ян у разі придбання місячного квитка на електротранспорт.

«Місячний квиток коштує 160 грн, і він завжди буде економічніше вигідний, ніж придбання разового квитка. Ідея в тому, щоб забезпечити мешканців транспортом поруч із житлом, який довозить до точки, де зручно пересісти на будь-який напрямок. Натомість маршрут №4 передбачає курс Сихів-Залізничний вокзал. Таким чином Сихів з’єднали з обидвома університетами, що забезпечує величезний пасажиропотік. Ідея в тому, щоб трамваї перевозили пасажирів, а не просто їздили містом», - ділиться думками Андрій Білик.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: